Ország-világ

2017.01.19. 08:32

Megfizetjük a hideg árát

Kemény mínuszok: napi száz forinttal kerül többe a fűtés a távhős győri lakásokban, a fával tüzelők most másfélszer annyit használnak.

Cséfalvay Attila

Negyedével több lehet a fűtésszámlánk, másfélszer annyi fa fogyott a kazánokban az elmúlt hetekben gyakori –15 fok ideje alatt. A decemberi 0 fokos külső hőmérséklettel összehasonlítva, a –4, –5 fokos középhőmérséklet Győrben napi szinten 90–110 forinttal emeli meg egy átlagos méretű és hőfelhasználású lakás fűtési költségét – közölte a Győr-Szol zrt. 


"December elején hozattunk tíz mázsa akácot, de egy hónapig se volt elég, év végére elfogyott" – mondta a nyolc gyereket nevelő kisbajcsi Molnár Ildikó. Nekik különösen zsebbe vágó a mostani kemény fagy. "Jóval többet kell pakolnunk a kazánba mínusz tizenöt fokban. Plusz húsz fok körül próbáljuk tartani a hőmérsékletet a lakásban. Január másodikán ismét érkezett fa az udvarunkra, a nagyobbik fiam segít a hasogatásban, de ha maradnak ezek a hideg napok, szinte biztos, hogy ez sem fog kitartani tavaszig" – sóhajtott. Ha a külső hőmérséklet 1 fokkal csökken, az körülbelül 5–6 százalékkal növeli meg a fűtési hőfelhasználást. "Nyárfával tüzelek, folyamatosan rakni kell a kazánt. Másfélszer több fa fogy ilyen kemény mínuszokban. Napközben 19 fokot tartunk a lakásban: hosszú ujjút kell felvenni benn is" – mondta egy megkérdezett szigetközi férfi. 


A győri panellakásban élő Varga Gyuláné decemberben 13 ezer forintot fizetett az előző havi fűtése után, januárban már 16 ezret. Mindezt úgy, hogy a panelfelújítás és szerelési munkák miatt az év utolsó hónapjában 10 napig gyakorlatilag leállították a távfűtést. Most is úgy tudják 20 fok fölé vinni a lakás hőmérsékletét, hogy villanyradiátorral, s napközben a tűzhelyen gázlánggal rásegítenek. "Valószínűleg ez meg is látszik majd később az áramszámlámon" – mondta. 


A Győr-Szol zrt.-től megtudtuk, hogy "ha a külső hőmérséklet 1 fokkal csökken, az körülbelül 5–6 százalékkal növeli meg a fűtési hőfelhasználást, és így a fűtési hődíj költségét. A 2016. decemberi 0 fokos külső hőmérséklettel összehasonlítva a –4, –5 fokos napi középhőmérséklet Győrben napi szinten 90–110 forinttal emeli meg egy átlagos méretű és hőfelhasználású lakás fűtési költségét. Ez az összeg egy kisebb légtérfogatú vagy már épületenergetikai korszerűsítésen átesett épületben levő lakásnál kevesebb, míg egy nagyobb légtérfogatú vagy rosszabb hőszigetelésű épületben levő lakásnál több."


A mostani téli időszak hidegebb, mint a megelőző 4 év téli hónapjainak időjárása, ezért jóval több földgázt vett át az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. a szolgáltatási területén. E téli hónapok földgázfogyasztási adatai meghaladják az előző tél mennyiségi adatait: decemberben 26,55, januárban (17-ig) 26,36 százalékkal. Az idei téli időszak "legnagyobb napi átvétele január 10-én történt, ezen a napon társaságunk szolgáltatási területén 12 millió 736 ezer 400 köbméter földgázt vettünk át, míg az átlaghőmérséklet –10,1 °C volt."


Az áram is "jobban fogy" az extrém hidegben. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. egy évvel ezelőtti hasonló időszakánál jóval magasabb villamosenergia-felhasználást tapasztalt az elmúlt hetekben. Decemberben sorra dőltek meg az áramfogyasztási rekordok. A Mavir december 8-án délután például 6749 megawatt értéket regisztrált, mely a valaha mért addigi legmagasabb rendszerterhelési adat volt idehaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában