Ország-világ

2016.08.25. 07:38

Társasházi üzenetek egymás közt: a hangos zene és a kosz zavarja a lakókat

Mit üzennek egymásnak a falitáblán a társasházi lakók?: hangos a zene, ugat a kutya, s megint nem tették az ürítés előtt a szemeteskukákat.

kisalfold.hu

Büdös víz - Ezt írta ki a lakó egy győri lépcsőházban - számoltunk be portálunkon. Korábban pedig arról írtunk, hogy kitették a lakók a faliújságra: nem kíváncsiak a 3 órán át tartó szex részleteire.


Olvasóink a kisalfold.hu Facebook oldalán további érdekes jelzéseket megosztottak.

  • Engem jobban zavar az óbégatás, az ordenáré viselkedés, mintha csak megbüdösödik a felmosófej, vagy pár deci víz a vödörbe, és azzal van felmosva egyszer-egyszer. Azt ki lehet szellőztetni.
  • Egyedül én szólok, a többi lakó pedig csak nekem panaszkodik rendszeresen, ha problémája van a 21 lakásos társasházunk nemtörődöm lakóival. Az érintettek általában megsértődnek, engem szidnak, pedig elkerülhető lehetne, ha a csikket nem az ablakon dobálnák ki a közös, rendezett udvarunkra (ahol kisgyerekek is játszanak), ha nem a kuka mellé tennék az üres kartonokat, mert lusták szétszedni (vagy csak azt hiszik magától belerepül a kukába), ha a rágó rendszeresen nem a lépcsőházban esne ki az egyikük szájából, aki arról is leszokhatna, hogy állandóan végigköpködi a lépcsőt, ha nem az utcára néző ablakán öntené ki a szomszédom a húslevestől elkezdve a nyers májat, csontokat és egyéb konyhai hulladékot, azzal sem törődve, hogy az alatta parkoló autó szélvédőjén landol, ha a felújításból származó törmeléket miután lehordták és végig piszkítottak 3 emeletet, le is takarítanák maguk után, ha a kutyát nem a frissen elültetett fűmagon futtatnák, ezzel tönkretéve mások munkáját. Vannak akik úgy gondolják, ez a természetes életforma. Az ő szemükben nyilván én vagyok a rossz, mert velük ellentétben engem zavar az ilyen viselkedés.

  • A téma kapcsán a kisalfold.hu több társasház kezelőnél is érdeklődött.


    Mint megtudtuk, még mindig a falújság a lakók közötti tájékoztatás leghatásosabb eszköze. Ezen keresztül lehet közölni, például azt, hogy felújítás miatt nagyobb zajhatás várható.


    Zavar a hangos zene


    Persze, a nemtetszésnek is hangot lehet adni. A legjellemzőbbek közé tartozik a hangoskodás, a zenehallgatás, az együttélés szabályainak megsértése, vagy éppen az, hogy zavaró az lakásban tartott állat.


    A társasházban lakó tulajdonosok és az albérlők között is előfordulhat súrlódás. Bosszantó lehet, amikor a soros lakó nem takarítja ki a saját emeletük közös helyiségeit, a téli, havas-fagyos időszakban nem takarítja le a járdát.

    Problémát okoz az is, ha a lakó nem teszi ki a tárolóból az ürítés előtt a szemetes edényeket. Miként az is, hogy a kukákba nem csupán a háztartási hulladékot helyezik el, hanem például minden olyant, ami a szelektívbe, vagy a hulladékudvarokba valók.

    Szóvá tehető az az eset is, amelynél a közös helyiségeket a lakás megnagyobbított részeként használják. Azaz kirakodnak az előtérbe, a folyosóba. Adott esetben, ha mindez a közlekedést akadályozza, veszélyezteti a biztonságot, a katasztrófavédelem szabhat ki büntetést.


    A társasházi rezsicsökkentés adatait közölni kell a lakókkal. Mint megtudtuk, e tekintetben is teljesen vegyes a kép. Vannak lakók, akik nem is törődnek ezzel a tájékoztatóval, míg mások kifejezetten igénylik, és rendszeresen átnézik az adatokat.


    Retorzió nincs


    A társasházakban van ugyan házirend, ám a benne lévő szabályok megsértése, be nem tartása kevés esettől eltekintve nem nagyon szankcionálható. A jó szóban, az emberségben bízhatnak a lakók.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában