Ország-világ

2016.07.12. 13:56

Ez lesz a jövő vezető haláloka

A világszerte magas halálozási paramétereket mutató szív- és érrendszeri betegségek jelentős költségvetési következményeket okoznak. 2020-ra prognosztizáltan évente kb. 25 millió halálesetet fog okozni ez a betegségcsoport. A fejlett és a fejlődő országokban is egyaránt vezető haláloki tényező lesz.

dr. Pellek Sándor PhD

A betegség okozója az érelmeszesedés, ez lassan, hosszú idő alatt, észrevétlenül alakul ki, és gyakran váratlanul mutatkozik meg valamilyen súlyos szövődmény megjelenésével. Ezek az akut szívinfarktus, a stroke és a hirtelen halál. A betegség súlyosbodásával a terápiás lehetőségek korlátozottá válhatnak, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a megelőzésre!


Az egészséges embereknél az elsődleges feladat az egészségmegőrzés, a rizikófaktorral rendelkező, nagy kockázatú betegeknél az elsődleges a megelőzés (primer prevenció), a már szövődményes esetekben szövődmények megismétlődését megelőző stratégiát kell folytatni (szekunder prevenció).


Mindent el kell követni, hogy feltárt érbetegség esetén ne alakulhassanak ki a rettegett szövődmények (infarktus, hirtelen halál, stroke), illetve ne ismétlődhessenek meg. A betegség és szövődményei életmódváltással, a nagy rizikójú betegek kezelésével és megelőző gyógyszeres terápiával előzhetők meg.


Az egészségre törekvő emberekkel meg kell értetni a dohányzás teljes mellőzését, az egészséges táplálkozást, a közepes fizikai aktivitás naponta minimum 30 perc legyen, a vérnyomásuk 140/90 Hgmm alatti, a vércukorszint 6 mmol/l alatti, és ellenőriztessék a koleszterinszintjüket. Magas rizikófaktorú betegeknél rendszeres vérnyomás-ellenőrzés – 130/80 Hgmm-nél ne legyen magasabb –, rendszeres vércukor- és vérzsír-kontrollvizsgálatok szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában