Ország-világ

2016.06.07. 13:34

Nem érdemes levetetni az egészséges anyajegyet

Csak az elmúlt évben több mint 200 új melanomás beteget diagnosztizáltak Szegeden, ami soknak számít. Mindez ismét felhívja a figyelmet rá, hogy mennyire körültekintőnek kell lennünk napozáskor. Az anyajegyeket megelőzésből nem érdemes eltávolíttatni, mert a melanoma anélkül is kialakulhat.

Pavló Péter

A nyári meleg és a strandszezon beálltával a bőrgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos a bőrtípusnak megfelelő fényvédő szerek használata. Hogy mennyire nem a levegőbe beszélnek, azt jól példázza egy adat: tavaly csak Szegeden körülbelül 200 új páciensnél diagnosztizáltak melanomát. A tapasztalatok szerint évente közel 400 ember hal meg melanoma típusú bőrrák miatt Magyarországon. De ajánlatos-e levetetni az anyajegyet megelőzésként?

Zavaró a látványa

Olvasóinkat nemrég arról kérdeztük, gondolkodtak-e már azon, hogy megszabadulnak anyajegyeiktől, vagy estek-e már át ilyen jellegű beavatkozáson. Kiderült: bár nincsenek sokan, de akik levetetnék vagy levetették, leginkább esztétikai okokból tették vagy tennék meg ezt, nem pedig félelemből.


– Még 19 évesen mentem el a sebészetre, hogy vegyék le az anyajegyet a mellkasomról, mert nagyon zavart. Felemás eredmény született – válaszolta [namelink name="Kardos Beáta"]. Mint mondja, bár a műtét jól sikerült, és teljesen eltűnt a nem kívánt bőrjelenség, a helyén egy méretes heg maradt. Volt azonban olyan is, aki megelőzésként „feküdt a kés alá", ugyanakkor a szakember szerint ilyen szempontból mindegy, hogy valaki leveteti-e

az anyajegyét vagy sem.

A lézeres műtét nem megoldás

– A melanoma kialakulásának kockázata azzal, hogy eltávolítják az anyajegyet, nem csökken számottevően, hiszen sajnos anélkül is megjelenhet. A melanomának csupán 20 százaléka alakul ki a bőr ilyen jellegű elváltozásának talaján – mondja [namelink name="dr. Baltás Eszter"], a Szegedi Tudományegyetem dermatoonkológiai ambulanciájának egyetemi adjunktusa. A szakember azt javasolja, hacsak nincs vele probléma, akkor inkább ne műttessük meg. Ha viszont valaki esztétikai okok miatt úgy dönt, hogy megteszi, nem árt néhány dologgal tisztában lennie.

 

A nyári időszak után érdemes belevágni a dologba, mert a seb gyógyulásának hosszú idő kell.

A nyári időszak után érdemes belevágni a dologba, mert a seb gyógyulásának hosszú idő kell.

– Nem egy páciens dönt a lézeres anyajegylevétel mellett, ám az a szakma szabályainak nem felel meg, a bőrjelenség az ilyen kezelések után sokszor visszatér, mert nem biztos, hogy teljes mértékben sikerül azt eltávolítani. A sebészeti kimetszésnél nincs precízebb megoldás, ráadásul utána szövettani vizsgálatot is lehet végezni. Ezért ha valaki mégis úgy dönt, hogy megszabadul a nem kívánt „folttól", előtte mindenképpen konzultáljon a bőrgyógyászával és a sebésszel is – hangsúlyozza Baltás Eszter. De mikor érdemes elvégeztetni egy ilyen beavatkozást?

Napozni csak felelősséggel szabad

– Nekem azt javasolta az orvos, a nyári időszak után vágjunk bele a dologba, mert a seb gyógyulásának hosszú idő kell – mondta olvasónk, [namelink name="Takács Klára"]. Valóban, a bőr regenerálódásához több hétre van szükség, de később is vigyázni kell rá. Utána viszont ugyanúgy napozhat bárki, mint egyébként.


– Az általános szabályokat később is be kell tartani: a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú fényvédő készítményt kell használni, és huzamosabb ideig nem szabad a tűző napon tartózkodni.


A déli és kora délutáni órákban ne napozzunk, ha pedig túrázni megyünk, mindenképpen legyen rajtunk egy lenge ruha is – tanácsolja Baltás Eszter.

 

Ezekre kell figyelni a műtét után


1. A heget néhány hónapig ne érje UV-sugárzás.

2. Cseréljünk rajta gyakran kötést.

3. A friss sebet néhány napig ne érje víz.

4. Az orvos által előírt kenőcsös kezelést minden esetben tartsuk be.

5. Az adott területen tartózkodjunk a kozmetikumok használatától.

6. Óvjuk a heget, vigyázzunk, hogy ne feszüljön, mert az árthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában