Ország-világ

2016.05.03. 15:11

Történelem érettségi megoldások 2016 - VIDEÓN mutatjuk az elemzést!

Az idei töri érettségi megoldásait Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója készítette el.

kisalfold.hu

15.30 - Videón mutatjuk a helyes válaszokat:
 




Videók: Cseh Róbert

13.04 - Videós elemzés hamarosan, érdemes tehát később is a cikkünkre kattintani!


 

Történelem érettségi megoldások 2016 - fotók: Cseh Róbert


8.40 - Történelem érettségi 2016 - Athén, az iszlám, Mária Terézia, Kádár és a cigányság a törivizsgán + megoldások hamarosan 

Az athéni demokráciával, az iszlám vallással, Mária Teréziával és Bethlen István miniszterelnökségével összefüggő feladatok szerepelnek többek között a történelem írásbeli érettségi feladatai sorában az eduline.hu értesülései szerint.    

Az oktatási portál információi szerint a szerdai történelem érettségin a különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét is vizsgáló feladatok kaptak helyet. Időrendben haladva foglalkozniuk kell a diákoknak az athéni demokráciával, az iszlám vallással.    

A magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete következik.   

Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kell kérdéseket megválaszolniuk, de szerepelnek még az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó feladat is.   

A második részben kifejtendő feladatok vannak, egy egyetemes- és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell írni.   

Az egyetemesen belül lehetett választani egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot.   

A magyar történelemnél egy hosszút és egy rövidet kell választani. Ezek között szerepel az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat. A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli.

8.11 - Egy kis kikapcsolódás, ha majd végeztél a vizsgával - és visszakaptad a telefonodat is: az Index "Facebookosította" a magyar történelmet, katt ide.

6.51 - Az Oktatási Hivatal adatai szerint összesen a 112 ezer érettségizőből 71645-en tesznek középszinten, valamint 6369-en emelt szinten történelemből érettségit - utóbbi adat szerint a történelem a legkedveltebb emelt szintű tárgy.

Szerda 6.45 - A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából.

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint így oszlanak el a témakörök:

Egy XIX. század előtti egyetemes történelmi anyag (ókori, középkori vagy kora újkori)
Egy egyetemes történelmi anyag (XIX-XX. század)
Egy középkori vagy kora újkori magyar történelmi anyag
Egy XVIII-XIX. századi magyar történelmi anyag
Egy XX. századi magyar történelmi vagy a mai magyar társadalomra vonatkozó anyag

Szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.    

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tart. Szintén két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki és oldják meg a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsor megoszlása hasonló a középszinthez és a segédeszközök is megegyeznek.    

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik

Így csökkent évről évre az érettségizők száma
 



 

Töri érettségi 2015

Hunyadi Mátyás adópolitikája, az első világháború és Rákosi-korszak is szerepel a középszintű történelem érettségin 2015-ben.


Itt meg tudod nézni, hogy nézett ki a történelem érettségi 2015-ben, megoldásokkal együtt, akár videón is >>

Ez még gyorsan hallgasd meg
 



Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján tíz évre visszamenőleg minden vizsgatárgy feladatsorai megtalálhatók, ami segítséget jelenthet a felkészülésben az érettségire - emelte ki Brassói Sándor, a hivatal köznevelési elnökhelyettese.


 

Illusztráció - Ókort? Vágod?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában