Ország-világ

2016.03.09. 10:52

Egy fontos hormonért is felelős a reggeli

Fehérje, gyümölcs, rostban gazdag szénhidrát. A dietetikusok szerint így néz ki egy átlagember egészséges reggelije, egy új kutatás szerint azonban az ébredés utáni étkezés akár el is hagyható. Szeged egyik legjobb sportolója viszont a nyers húsra esküszik.

Pavló Péter

Meglepően sokan reggeliznek


Egy 2015 januárjában készített, 600 személyt magába foglaló felmérés szerint a 25 és 60 év közötti felnőttek harmada egyáltalán nem reggelizik rendszeresen, 11 százalékuk pedig sohasem. A válaszadók 16 százaléka heti 3-4 alkalommal reggelizik, 6 százalékuk pedig csak hétvégén.

A felmérésben részt vettek 63 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy jobban indul a napja, ha egy megfelelő, kiadós reggelivel kezdi.

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus." – Sokan a mai napig ezt az alapvetést követik a táplálkozásukban. Az angliai Bath Egyetem kutatói szerint nemcsak hogy nem a reggeli a fő étkezés, de akár ki is hagyhatjuk azt.

Délelőtti falás

– Sajnos csak ritkán van időm arra, hogy alaposan megreggelizzek – mesélte olvasónk, [namelink name="Gáti Tímea"]. Mint mondja, nehezen ébredő típus, ezért ideje is kevesebb marad arra, hogy megreggelizzen.


– Az egyetemista éveim alatt sokszor előfordult, hogy nem tudtam reggelizni. Ilyenkor azt vettem észre, hogy hamar megéhezem, délelőtt pedig nem is eszem, hanem falok. Ilyenkor a kilók is sokkal gyorsabban szaladtak fel rám – árulta el lapunknak másik olvasónk [namelink name="Harmat Tibor"]. A Bath Egyetem kutatói szerint azonban ez utóbbi két dolog között nincs szoros összefüggés.

Beindul az anyagcsere

A kutatást végző James Betts és Enhad Chowdhury szerint laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá, hogy a reggeli kihagyása alacsonyabb napi összkalória-bevitelt jelent azokhoz képest, akik reggelizni szoktak. A szakértők szerint persze ha kihagyjuk, akkor délelőtt éhesebbek lehetünk az átlagnál, de korántsem annyira, hogy az így kiesett táplálék mennyiségét falással pótoljuk.

 

Bőségtál: Kanyó Dénes reggelije. Fotó: Kanyó Dénes

Bőségtál: Kanyó Dénes reggelije. Fotó: Kanyó Dénes

A táplálkozási tanácsadó szerint azonban érdemes fenntartásokkal kezelni a kutatási eredményt, a reggelizésnek ugyanis számos pozitív élettani hatása is van. – Az embereknek napi ötszöri, de kevés étkezést szoktam javasolni, ami a tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora mellett természetesen a reggelit is magában foglalja – mondta lapunknak Kovács Ildikó táplálkozási tanácsadó. A szakember szerint ha az egyiket kihagyja valaki, a következőnél duplán fogja azt pótolni.


– Mivel éjszaka nem étkezünk, így jó esetben 8 órán keresztül is koplal a szervezetünk. Emiatt a vércukorszint alacsonyabb, amit fel kell tornázni – mondja a szakember. A reggelizés segít beindítani a gasztrin nevű hormon termelődését is, ami az anyagcsere-folyamatokhoz járul hozzá. A kutatások szerint ez a folyamat a korai órákban a legaktívabb, így a táplálkozási tanácsadó szerint fontos, hogy ne maradjon ki a reggeli.

Bajnokok reggelije

[namelink name="Kanyó Dénes"], a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub Európa- és világbajnok sportolója szerint akinek teljesen rendben van az egészsége, annak valóban kihagyható a reggeli étkezés. Aki viszont elhízással küzd, annak minimum egy 60 gramm fehérjét tartalmazó reggelivel érdemes nyitnia. De mit és hogyan eszik a többszörös bajnok búvárúszó?


– Én is ki szoktam hagyni a reggelit, kétszer eszem egy nap: 10 és 18 óra körül. Általában nyers marhahúst, lazacot, tojást, belsőséget – májat, szívet –, valamint kevés mennyiségű növényt reggelizek – árulta el lapunknak Kanyó Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában