Ország-világ

2016.03.22. 11:21

Amikor a szívünk szakad meg

Húszszorosára növeli a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése az azt követő harminc napban - hangzott el egy innsbrucki kardiológiai kongresszuson.

MTI

Christian Albus, a Kölni Egyetemi Klinika pszichoszomatikára és pszichoterápiára szakosodott intézetének munkatársa elmondta, hogy a közepes és hosszú távon ható stresszfaktorok is növelik a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát, és rontják a várható életszínvonalat. Minden egyes újabb tényező 1,2–1,9-szeresére növeli a kockázatot. Az olyan heves érzelmek, mint a harag vagy a félelem is kiválthatnak akut koronáriás szindrómát – hangsúlyozta.


Ha „valaki a szívére vesz valamit", nagy eséllyel alakul ki nála előbb vagy utóbb szív- és érrendszeri betegség. A népi bölcsesség igazát a tudomány is igazolja. A szív az érzelmekre legérzékenyebben, legerősebben és legközvetlenebbül reagáló szerv, mert a legszorosabb összeköttetésben áll az aggyal – írja összefoglalójában a www.medmix.at online orvosi lap.


Idézik Christian Templin, a Zürichi Szívközpont kutatójának előadását is, amely szerint érzelmi alapú szívinfarktust erős pozitív érzelmek is okozhatnak, például egy lottónyeremény, gyerekszületés vagy egy váratlan találkozás egy kedves személlyel. Ebben az esetben „boldog szív szindrómáról" beszélünk, ellentétben az erős negatív érzelmek által kiváltott „összetört szív szindrómával".


Az „állandó érzelmi stressz", mint a harag vagy a félelem, önálló, független kiváltói lehetnek egy szív- és érrendszeri betegségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában