Ország-világ

2016.02.01. 11:18

Ilyenek vagyunk, darnózseliek - Sziget a Szigetközben, ahová csak hídon lehet bejönni

1934-ben egyesült Mosondarnó és Zseli, s a több mint nyolcvan éve így létrejött település mára nemzetközi reptérrel is büszkélkedhet. ,,Ilyenek vagyunk..." kampányunkban ezúttal Darnózseli mutatkozik be.

Mészely Réka

Ilyenek vagyunk kampányunkban hétről hétre bemutatkoznak a térség települései, elénk tárva értékeiket. Kustán Roland, a Kisalföld grafikusa ezúttal Darnózseli plakátját állította össze.


– A plakát jelmondatainak összeállításában a képviselő-testület és táncegyüttes tagjai  és dr. Kovács Péter helyi vállalkozó segítségét is kértem. Közös ötletelés eredménye az itt olvasható 15 üzenet. Egyébként ennél jóval többet sikerült összegyűjtenünk, vagy még százat – tudjuk meg Fazekas Zoltán darnózseli polgármestertől, aki örömmel látta a már megrajzolt, humorral átszőtt kész anyagot is. Mint mondja, sok példát látott arra a környező településeken, hogy hogyan tették ki a tablót közterületre. Jó ötletnek tartja és minden bizonnyal az Ilyenek vagyunk, darnózseliek táblát elkészítik majd úgy, hogy lehessen vele akár fotózkodni is (akárcsak a mosonmagyaróvárival vagy a jánossomorjaival). A buszmegállóban, hivatalban, közösségi házban vagy az óvodában is keresnek neki helyet. S mivel a Kárpát-medence majd minden szegletében ápolnak testvértelepülési kapcsolatokat, nekik is elküldik az összeállítást.


A tablóról kiderül többek közt, hogy 1934-ben egyesült Mosondarnó és Zseli, és így jött létre a település, melyre minden irányból egy-egy hídon tudunk bejutni. Lipót felől egy 1932-ben telepített gesztenyesor is vezet. A falut néhány éve gyönyörű faszobrok díszítik, melyek Bálint József fafaragó alkotásai, a Szigetköz legnagyobb és  legmagasabb temploma közelében. Darnózseliben működik egy kicsi, ám nemzetközi reptér, és egy helyi vállalkozás a Magyar Termék nagydíjas húsipari termékeivel viszi a község hírét. A kicsiket a Gólyavár Óvoda fogadja, a táncolni vágyókat a Szigetköz táncegyüttes. Szép hagyomány, hogy advent minden szombatján a helyiekkel együtt gyújtják meg a gyertyákat: van, amikor a legidősebb lakó, van, amikor a legfiatalabb darnózseli, szüleivel.  


Mára legendává vált az az eset, amikor a legények a templomtoronyba felmászva várták a bérmálkozó fiatalokhoz a püspököt. Egyszer csak nagy porfelhőt látnak Győr felől közeledni. Le is kiáltanak a harangkötélhúzóknak: „Fedeles kocsi jön!" Nosza a harangozók meg is húzták hát a harangokat. Közben meg kiderült: nem az egyházi előkelőség hintója közeledett, hanem a tikászé, aki apróbaromfival, tojással megrakodva igyekezett a bécsi vásárba. Itt egyébként azt is mondják a nagy tűzre, hogy „ég, mint hajdanban Zseli", ami azonban egy tragikus eseményre, az 1932-es zseli tűzvészre utal. Eleik egyébként híres dohány-, káposztatermesztők és selyemhernyó-tenyésztők voltak. A darnózseliek ivóvizét issza a Közép-Szigetköz 11 települése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában