Ország-világ

2016.01.14. 11:20

Nyolcszáz szíriai menekült fordult meg Bősön

A Belügyminisztérium nem a város és a táborlakók közötti konfliktusról.

kisalfold.hu

Szeptemberben nyílt meg a bősi menekülttábor, azóta több mint nyolcszáz Ausztriától átvállalt menedékkérő fordult meg a komplexumban – tájékoztatta az Újszót a belügyminisztérium sajtóosztálya.

 

A Szlovákia és Ausztria közötti együttműködés keretében az ország ideiglenesen átvállalja a menekülteket a túlzsúfolt ausztriai táborokból. A menedékjogi eljárás lefolytatása után a bevándorlókat visszaviszik nyugati szomszédunkhoz.

 

Egyszerre legfeljebb ötszáz menedékkérő tartózkodhat a táborban, novemberben csaknem telt ház volt. Fotó: ujszo.com

Egyszerre legfeljebb ötszáz menedékkérő tartózkodhat a táborban, novemberben csaknem telt ház volt. Fotó: ujszo.com

A tábor megnyitásakor nem ment zökkenőmentesen a menekültek áthelyezése. Több bevándorló attól tartott, hogy a Szlovákiába szállítás után a megálmodott Ausztria helyett véglegesen nálunk helyezik el őket. „Ha kezdetben valakinek kétségei voltak az átszállítást illetően, ma már más a helyzet.


A tájékoztatás után meggyőződtek róla, hogy alaptalanok a félelmeik, és csak a menekültügyi eljárás lefolytatásáig lesznek a bősi táborban, ezután visszaszállítják őket Ausztriába" – nyilatkozta Marta Fabiánová, a belügyi tárca sajtómunkatársa.

 

December elején rémhír terjedt a Bősön élő menekültekről, akik állítólag megtámadtak egy kisgyerekes családot. A tábor megnyitása előtt néhányan azzal riogattak, hogy biztonsági kockázatot jelent a bősi vízerőmű közelébe telepíteni a menekülteket. „Nem tudunk konfliktusról a város és a táborlakók között" – folytatta a szóvivő. A menekültek szabadon mozoghatnak a kisvárosban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában