Ország-világ

2016.01.27. 09:55

Gyulladás lehet az ára a szépülésnek

Hőkezelés, mikrodermabrázió, gunabiolifting? Laikusként ki sem tudjuk választani, milyen kozmetikai kezelés lenne számunkra előnyös. Dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus szerint a bőr alá hatoló kezelésekkel bánjunk óvatosan, mert hosszú távú hatásairól még nincsenek tapasztalataink.

Balmaz Ágnes

 A gunabiolifting hódít, a botox már nem olyan népszerű a fiatalító eljárások közül, mint néhány évvel ezelőtt.

A szemüveghasználat fiatalít


– Ha bőrhibákat, sötét foltokat szeretnénk eltüntetni, reszelt alma és citrom keverékét a bőrünkre kenve nem árthatunk magunknak – nyugtat meg a bőrgyógyász. Az otthoni fiatalodáshoz, ránctalanításhoz sok víz, hal, nyers zöldség és gyümölcs (citrusfélék, szőlő, lila bogyósgyümölcsök, gránátalma) fogyasztása ajánlott. Kávé helyett kakaót érdemes inni (flavonoidtartalma miatt), ha pedig rossz a látásunk, tegyük fel a szemüveget, lencsét, hogy ne hunyorogjunk, így megelőzhetjük a mimikai ráncok kialakulását. Pakoláshoz kitűnő alapanyag az aloe vera, a joghurt, a méz, az alma, a répa és az uborka. Rózsasziromból vagy rozmaringból arcfrissítő tonik főzhető.


 Gyulladást okozhat a sav


– A gunabiolifting bár tűvel történik, de bioalapanyagú kollagént fecskendeznek a bőr alá az akupresszúrás pontokon keresztül, ellentétben a botoxszal, amikor az izomba juttatják az anyagot, ezáltal a mimikai izmok bénulhatnak – mutatja be [namelink name="Hajduné Fekete Emília"] szegedi kozmetikus.


Bőrmegújításra a szakember például a sokat vitatott, hámlasztó hatású peeling eljárást alkalmazza: – Nem marja le a bőrt, csak megújítja, megedzi. A különböző gépek pedig a hatóanyag bevitelét könnyítik rezgéssel, hővel, fénnyel.


[namelink name="Dr. Kohán József "]szegedi bőrgyógyász-allergológus-kozmetológus szerint azért a peeling során alkalmazott alfahidroxilsavakkal (jelentősen növeli a bőr kollagéntartalmát, azaz helyreállítja feszességét, rugalmasságát)   vigyázni kell, mert gyulladást is okozhatnak. Az ózonos vagy oxigénalapú kezeléseket viszont már 1912 óta használják gyulladáscsökkentésre és a daganatkezelésben, mert az oxigén hatására a rákos sejtek pusztulnak.


Maradjunk a bőrfelszínen!


– Nemrég kezdtek hódítani a nem szénalapú sminktetoválások. A nyomtatópatronból nyert festék viszont allergiát válthat ki, vagy gyulladás is kialakulhat a tűszúrás helyén. A legártalmatlanabbak a felületi kezelések – mondta a bőrgyógyász.


A kamaszkorból megmaradt hegek mikrodermabrázióval, bőrcsiszolással javíthatók, mert a bejuttatott kollagén újraépíti a bőrt a kozmetikus elmondása szerint. – A felületi bőrkezelések nem hordoznak veszélyeket, de ha valamit beletesznek a bőrbe, és ez a probléma a lézeres eljárásokkal és a sminktetoválással, azt nem tudjuk kivonni onnan, és hosszú távon egészségügyi problémát okozhat.

 

Hajduné Fekete Emília szerint a hő- és fényterápia sejtszinten hat. Fotó: Karnok Csaba

Hajduné Fekete Emília szerint a hő- és fényterápia sejtszinten hat. Fotó: Karnok Csaba

Szőrtelen élet


A szőrtelenítésben a gyanta hatékony és ártalmatlan. – A végleges, lézeres eltávolítás csak a sötét szőrűeknek kedvez, mert a fény csak abban a fekete festékben tud elnyelődni, ami a szőr megfestéséért felelős. Ráadásul mivel a lézer nem találja az összes szőrtüszőt, lehet, hogy két-három hónap múlva ismételni kell az eljárást. A röntgensugaras eltávolítás végleges szőrvesztést okoz, de roncsolja a bőr és irha képleteit – figyelmeztet a bőrgyógyász. A szőrnek mindenképpen van védőmechanizmusa, kiálló részein viszont baktérium, gomba telepedhet meg. Ha viszont szőrtelen a testhajlat például, a bőr kipállása miatt a gombás fertőzés gyakori. A borotválkozás által esetleg ejtett minisérülésekbe is bejuthatnak kórokozók, mely gyulladáshoz, uszodai szemölcs kialakulásához vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában