Ország-világ

2015.11.02. 20:39

Felnőttkori problémák: több megoldás is van az akné kezelésére

A zavaró bőrproblémák nemcsak serdülőkorban, hanem a felnőtteknél is megjelenhetnek. Az erősebb nem képviselőinél erősebbek a tünetek, és hosszabb ideig is küzdenek a pattanásokkal, a nőket viszont sokkal jobban zavarják a test egyes részein megjelenő piros ,,pöttyök".

Dr. Kriston Renáta

A felnőttkorban jelentkező pattanások hátterében a genetikán és a faggyútermelés zavarain túl nagyon gyakran kozmetikumok, gyógyszerek és bizonyos szennyező, külső provokáló tényezők állhatnak. A kínzó tüneteket emellett egyes élelmiszerek, valamint hormonális hatások is okozhatják, a nőknél például gyakran a menstruáció idején jelentkezik a zavaró bőrprobléma.


A pattanásokat gyakran krónikus gyulladás vagy endokrinológiai megbetegedések provokálják. Terhesség során, a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, illetve fogamzásgátló szedésekor, vagy a szedésének felfüggesztésekor is jelentkezhetnek panaszok. Különösen felnőttkorban gyakori, hogy a bőrön megjelenő aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki.

Megoldási terv

Mindig a fizikai vizsgálat eredménye, valamint a páciens egészségügyi és pszichés állapota a döntő. Alkalmazható helyi kezelés önállóan vagy kombinációban, ami szükség szerint kiegészíthető belső terápiával is. Ha a panaszok hátterében bakteriális gyulladásos jelenségek dominálnak, a villanófény optikai energiájának és a rádiófrekvenciás energia egymást erősítő hatásának köszönhetően tudjuk csökkenteni a faggyúmirigyek aktivitását, és szelektíven tudjuk elpusztítani a problémát okozó baktériumokat.

 

Többféle módszer létezik az akné eltüntetésére.

„Oxigéninfúzió"

A pattanások kezelésére hatékony és természetes módszer az oxigéninfúzió is. Ilyenkor egy speciális technológia segítségével, a bőr károsodása nélkül, 98 százalékos tisztaságú oxigénmolekulákat juttatnak a bőrbe. A kezelés növeli a hyaluronsav és a kötőszövet szerkezeti stabilitását, fokozza az érképződést és a hidratáltság mértékét, továbbá jelentős gyulladáscsökkentő és faggyútermelést szabályozó hatása is van.

CO2 lézeres kezelés

A pattanások után maradó hegek a felnőttek számára komoly esztétikai problémát jelentenek. Amennyiben a korábbi elváltozások nyomaként ott maradó hegek, barnás elszíneződések zavaróak, frakcionális CO2 lézeres kezeléssel végezhetjük el a bőr felületének színbeli és felszínbeli megújítását, a kötőszövet egyidejű megerősítésével.


(Szerzőnk bőrgyógyász szakorvos.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában