Ország-világ

2015.09.20. 16:53

Hároméves kislány a világ legfiatalabb cukorbetege

Az orvosok először betegségre gyanakodtak, de kiderült, hogy felelőtlen táplálása és túlsúlya miatt lett cukorbeteg egy spanyol kislány.

Munkatársunktól

Annak ellenére, hogy az egészségtelen táplálkozásról és a miatta kialakuló betegségekről rengeteg szó esik, időről-időre elképesztő esetek bukkannak fel. Ilyen azé a hároméves kislányé is, aki a világ

legfiatalabb 2-es típusú cukorbetege volt.


A 2-es típusú cukorbetegség a helytelen táplálkozás egyik lehetséges velejárója, nem véletlen, hogy a betegek 90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A rekorder kislány sem kivétel ez alól. A 35 kilogramm testtömegű gyermeket a cukorbetegség leggyakoribb tüneteivel - fokozott szomjúság és vizeletürítés - vitték be a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjába.


A gyermek vizsgálata során kiderült: az szülők vastagon benne vannak lányuk betegségében, mert elsősorban a gyermek kalóriadús és zsíros ételekkel történt táplálása okozta a cukorbetegséget.


A gyermeket alaposan kivizsgálták, hátha valamilyen betegség miatt hízott 35 kilósra hároméves korára, de az orvosok nem találtak semmit, csak a táplálkozási hibákat és az aktivitás hiányát.


A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a gyermek vérében nyoma sem volt az 1-es típusú cukorbetegséget jelző antitesteknek. Ezután diagnosztizálták a kislánynál a 2-es típusú cukorbetegséget.


Hat hónappal később a gyógyszeres kezelés és a táplálkozási szokások megváltoztatásának köszönhetően a gyermek vércukorszintje a normális értékre csökkent, és 9 kilogrammot fogyott.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában