Ország-világ

2015.06.29. 21:25

Száznál több hamis gyógyszert forgalmazó nyelvű honlapot találtak

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része a vérnyomás-szabályozó, a potencianövelő, a daganatellenes és a táplálkozáskiegészítő szerek közül került ki.

Több mint száz, vélhetően hamis gyógyszereket forgalmazó magyar nyelvű honlapot azonosítottak az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző idei nemzetközi Pangea akció keretében. A magyarországi szerverről működő weboldalakról vásárolt összes gyógyszer hamis, hatóanyag nélküli, illetve illegális volt.


A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében beszámolt a június 9. és 16. között tartott nyolcadik Pangea akcióról. Az Interpol irányításával, 115 ország együttműködésének eredményeképpen 22,5 milliárd forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le, ami jelentős növekedést jelent a 2014-es 36 millió dolláros értékhez képest. Emellett világszerte összesen 429 nyomozás indult, 156 embert tartóztattak le, 550 online hirdetést függesztettek fel és 2414 weboldalt kapcsoltak le.


A nemzetközi összefogás segítségével két olyan weboldalt is sikerült bezáratni, amely az illegális webshopokban népszerű - egy angol nő halálát is okozó - DNP (2.4-dinitrifenol) nevű fogyasztószert árusította.


A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része a vérnyomás-szabályozó, a potencianövelő, a daganatellenes és a táplálkozáskiegészítő szerek közül került ki. Számos esetben a forgalmazók nemcsak az összetevőket és a hatóanyagokat tüntették fel hamisan, hanem a lejárati időket is.

 

 

 

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség működött együtt az akcióban. Az OGYÉI 113 olyan weboldalt azonosított, amely magyar nyelven, vélhetően illegálisan gyógyszereket, illetve "gyanús" étrend-kiegészítőket forgalmazott. Ebből 90 külföldi, 23 pedig magyarországi szolgáltató által bejegyzett szerverről működött. Az intézet az utóbbiaktól különféle termékeket rendelt. A 12 szolgáltató által postázott 13 termékből nyolc hamis gyógyszerkészítménynek bizonyult, három gyógyhatásúként hirdetett, de csak - amúgy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által regisztrált - étrend-kiegészítő, kettő pedig nem engedélyeztetett gyógyszer volt.


A hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőt forgalmazó illegális weboldalak hamarosan elérhetetlenné válnak, emellett az OGYÉI feljelentést tesz az üzemeltetőik ellen a rendőrségen. A gyógyhatással hirdetett, az OÉTI által regisztrált étrend-kiegészítőt forgalmazók ügyében pedig megkeresi a piacfelügyeletet ellátó hatóságokat, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot.


A közleményben megjegyezték: a hamisítás elleni harcot nehezíti a magyarok hozzáállása. A HENT éves fogyasztói kutatása szerint ugyanis 2014-ben a megkérdezettek 23 százaléka nyitott volt hamis termékek vásárlására. A valóság azonban ennél valamivel kedvezőbb, hiszen azoknak az aránya, akik vásároltak is ilyen árut, csak 15 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában