Ország-világ

2014.07.20. 14:15

Vaklárma: hamisak voltak a mianmari nemi erőszakról szóló beszámolók

A beszámolók július elején erőszakhullámot váltottak ki a felekezetek között. A zavargásokban buddhista és egy muszlim férfi vesztette életét.

Hamisnak bizonyultak azok az idén július elején a felekezetek között erőszakhullámot kiváltó beszámolók, amelyek szerint két muszlim férfi megerőszakolt egy buddhista nőt a Mianmar középső részén fekvő Mandalay városában - közölték vasárnap a mianmari hatóságok.

Egy buddhista és egy muszlim férfi vesztette életét, tizennégyen pedig megsebesültek a zavargásokban és a muszlimok elleni támadásokban, amelyeket a nemi erőszakról szóló híresztelések váltottak ki a délkelet-ázsiai országban.

Az álhír szerint egy teázó tulajdonosai követtek el erőszakot az üzletükben dolgozó buddhista nőn Mandalayban.

A mianmari belügyminisztérium vasárnap egy helyi újságban tette közzé, hogy a két muszlimot egy harmadik muzulmán férfi gyanúsította meg a bűncselekmény elkövetésével, hogy elterelje a figyelmet az ellene nemi erőszak vádjával megindult hatósági eljárásról.

Július elején a dalai láma arra szólította fel a mianmari buddhistákat, hogy tartózkodjanak a muzulmánok elleni erőszakos cselekményektől.

Mianmarban január közepén tört ki legutóbb a vallási ellentéteket felszító erőszakhullám, a buddhisták által a muzulmánokkal szemben elkövetett atrocitásoknak legalább 250 halálos áldozata volt. A többségében buddhisták által lakott országban hosszú ideje komoly gondot jelent az egymilliós rohingya muszlim kisebbség elleni türelmetlenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában