Ország-világ

2014.07.03. 12:11

Levegőért kapkod kilencven kórház

A több mint száz hazai kórház közül kilencvennek van lejárt idejű tartozása, amely eléri a 62 milliárd forintot. A kormány 15 milliárdot ígért most nekik – vérátömlesztésnek ez jó a nagybeteg egészségügynek. <br>

Sudár Ágnes

A Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei kórházak nagyrészt szemérmesen kezelik a kérdést, de titkolni nem titkolják: fizetési határidőn túl tartoznak cégeknek, szolgáltatóknak. Számukra fontos bejelentést tett az új egészségügyi államtitkár – Zombor Gábor – kedden: ha a parlament is rábólint a tárca javaslatára, akkor a hazai kórházak már a nyáron plusztámogatáshoz juthatnak.
A pénzt a kórházak működésének finanszírozására fordíthatják – van is mire.

Teljes adósságrendezés

90 milliárd forintra lenne valójában szükség: a kormány elé került jelentésben a sajtóhírek szerint ez áll.
Kilencven intézmény több mint 62 milliárddal tartozik a beszállítóinak határidőn túl. Az ígért 14–15 milliárd forint csak tűzoltásra elég. Az biztos, hogy lenullázni a hátralékokat ebből nem tudják. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott: levegővétel ez a gyorssegítség. Azt is hozzátette, hogy „fontos lenne a kórházak költségvetését hosszú távon rendezni".

Igen, nagyon is fontos lenne. Erről leginkább a régió első számú egészségügyi intézményének a főigazgatója, dr. Tamás László János tudna mesélni. A győri Petz-kórházban ugyanis havonta 95–100 millió forint hiány termelődik, amit egy-egy ilyen kompenzáció valamelyest csökkent, de az újratermelődés folyamatos. Jelenleg 1,5 milliárd forint a 90 napon túli, lejárt tartozás.

Sopronban Nagy István gazdasági igazgatóhelyettes a június 30-i adatokra támaszkodva úgy tájékoztatott, hogy a gyógyközpontnak a harminc napot nem meghaladó szállítói tartozása 6 millió forint.

Csornán dr. Winiczai Zoltán igazgató azt mondja, 20–30 millió forint rendezni tudná az ő helyzetüket, s ez a kormányzat érdeke is lenne. Hiszen „így legalább a kiskórházak tekintetében lehetne tudni, hogy ezzel a problémával nem kell foglalkozni".

A komáromi Selye-kórházban dr. Ferencz Péter igazgató ötvenmillió forintot meghaladó összegről beszélt – ennyi a kilencven napon túli tartozásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában