Ország-világ

2014.07.17. 17:15

Az urnák áthelyezéséhez nem kell népegészségügyi engedély

Urnák áthelyezéséhez nem kell engedélyt kérnie a temetkezési vállalkozóknak a népegészségügyi intézettől - tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) külső kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-t.

Tengelits András annak kapcsán tudatta ezt, hogy egy péceli idősotthonban elhunytak temetésének lebonyolítását végző vállalkozó a korábban köztemetéssel eltemetettek sírjait felszámolta, és az "Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai" feliratú márványtábla alatt, egy közös sírhelyre helyezte el valamennyi urnát.

A közlemény szerint a temetőkről és a temetkezésről szóló szabályozás alapján a sír vagy sírbolt felnyitását a temető fekvése szerint illetékes járási népegészségügyi intézet engedélyezheti. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt felnyitásához, továbbá hagyományos sírhelyre rátemetett urna kivételéhez a járási népegészségügyi intézet engedélyére nincs szükség.

Tudomásuk szerint az érintett esetben urnás temetésekről van szó. Ennek megfelelően az urnák áthelyezéséhez a temetkezési vállalkozónak a népegészségügyi intézettől nem kellett engedélyt kérnie - közölte Tengelits András.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az államtitkárság vizsgálatot rendelt el a péceli otthonban, amely súlyos visszaéléseket tárt fel. Az otthon vezetőjét azonnali hatállyal elbocsátották, a következő hetekben pedig az idősotthonokat érintő átfogó vizsgálatot indítanak országos szinten - mondta.

A hetvenöt személyes péceli idősotthonban az intézmény honlapja szerint elsősorban demenciában szenvedő időseket gondoznak, és kizárólag Pest megyeieket fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában