Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Lövői Önkéntes Tűzoltó Egyesület története és mindennapjai

A lövői önkéntes tűzoltók az elmúlt három évben több mint húsz alkalommal vettek részt tűz-és káresemény elhárításában.

Lövő tűzoltó egyesülete 1883-ban alakult meg. Az egyesület több mint 100 éves múltjából kevés feljegyzés található meg, az 1889-ban készült lóvontatású kocsi fecskendőt viszont a mai napig őrzi az egyesület, mely a tűzoltószertár kiemelkedő dísze.

A legelső írásos emlékét 1960-ban készítették, amikor is a soproni járásban, elsőként Lövő községbe került tűzoltó autó.

Ezt követő évben épült a jelenleg is álló tűzoltószertár benne egy irodahelyiséggel és kettő gépkocsi tárolóval. 1975-ben került az egyesület tulajdonába egy UAZ tűzoltó autó, ami a személyzet szállítása mellett kismotorfecskendő és a hozzá tartozó tömlők szállítására volt alkalmas a kiváló terepjáró képessége mellett.

A lövői Önkéntes Tűzoltó Egyesület
A lövői Önkéntes Tűzoltó Egyesület


Az első jelentősebb fejlődés 2006-ban pályázat útján vált lehetővé. A Tűzoltószövetség pályázatán sikerült 600 000 Ft-ot nyerni, melyet az önkormányzat egy jelentősebb összeggel támogatott. Ekkor a szertár tetőszerkezete, a külső színezése, az iroda helyiség festése nyílászáróinak cseréje és járólapozása valósult meg.

Következő évben az egyesület tagjai saját munkájukkal bevezették a vezetékes vizet, a csatornahálózatot és vizesblokkot alakítottak ki egy kisebb tároló helyiségből.

Az elmúlt évek során, pályázaton nyert összegekből a szerállások fa nyílászáróit korszerű kapukra cseréltük, majd a fűtéskorszerűsítés is megvalósult az épületben. Az olaj kályhát egy takarékos gázkazánra cserélhettük. Napjainkra lényegébe az összes helyiség a mai kornak megfelelően felújításra került.

2009-ben az egyesületnek egy régi álma valósult meg egy gépjárműfecskendő üzembe helyezésével. Az ugyan nem fiatal (Gyártási év:1981), de nagyon jó állapotban lévő Steyer típusú gépjárműfecskendő 2000 liter víz szállítására alkalmas, gyorsbeavatkozóval és vízágyúval, csörlővel és egy 9 méteres kihúzós létrával van, felszerelve. Megtalálhatóak benne az oltáshoz szükséges kézi eszközök, tömlők és nem utolsó sorban a beavatkozást segítő légzőkészülékek.

A gépjármű megvásárlás nem valósulhatott volna meg a falu lakossága és az önkormányzat támogatása nélkül. Itt említeném meg, hogy a falu lakossága, vállalkozói az évek során 50 tonna meghaladó mennyiségű vashulladékot ajánlottak fel a tűzoltó egyesületnek.

Az ebből befolyt összegekből a felszerelésünk nagy részét részben vagy teljesen egészét a mai követelményeknek megfelelőre cseréltük.

A soproni laktanyában
A soproni laktanyában


A gépjárműfecskendő beszerzésével egy újabb fejezet kezdődött a tűzoltó egyesület életében. Hisz egy ilyen autóval, mely vizet is képes szállítani egy estleges tűz esetén azonnal megkezdhető a beavatkozás.

(Eddig többnyire csak a biztosításban és az utómunkákban vett részt az egyesület megfelelő felszerelés hiányában.)

Az elmúlt három évben több mint 20 alkalommal vettek részt kisebb nagyobb tűz-és káresemény elhárításábannnünk.

A tagok felkészültségét, szakmai tudását növelve folyamatosan szervezünk gyakorlatokat. Az idei évben a megyei igazgatóság szervezésében az egyesület részt vett gyakorlatokon, ahol egy füsttel telített csarnokban kellett a feltételezett sérülteket megkeresni és kimenteni.

A gyakorlaton az egyesület sikeresen teljesítette a feladatokat.
A gyakorlatok mellett évről-évre részt vesznek az egyesület tagjai az ifjúsági rajokkal együtt a különböző helyeken megrendezett körzeti vizes gyakorlatokon, ahol kismotorfecskendő szerelésben kell bizonyítani gyorsaságunkat, ügyességünket.

A falu eseményein (gyermek, falunap) igyakszenek részt venni ezzel is népszerűsítve az egyesületk életét és hasznosságát. Emellett rendszeresen igyekszünk a társadalmi munkákban is részt venni, ezzel is támogatva községünket. Ezúton is szeretnénk, megköszöni a falu lakosainak és az önkormányzatnak az elmúlt évek során nyújtott segítséget, támogatást!

Szívesen látnak minden érdeklődőt, aki szeretne betekintést nyerni a Tűzoltó Egyesület minden napjaiba, működésébe és természetesen minden korosztályból várják azokat is, akik szívesen csatlakoznának, beállnának önkéntes tűzoltónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom