Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Mennyi pénzt ér az olimpiai aranyérem?

A londoni olimpián aranyérmet szerző magyar sportolók valószínűleg legalább 20 millió forintot kapnak az államtól, míg a házigazda angolok nem adnak ilyen magas juttatást bajnokaiknak.
Bár Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Kisalföldnek adott interjújában leszögezte, hogy a londoni ötkarikás játékok végéig nem hozzák nyilvánosságra a kiváló eredményt elérő magyar sportolók juttatását, az első nyolc helyezett biztosan állami pénzjutalmat kap.

A házigazda angoloknak "kevesebbet" ér az aranyérem, mint nekünk

Pekingben az aranyéremért 20 millió forint, az ezüstért 18 millió, míg a bronzéremért 14 millió forint járt. Úgy tudjuk, hogy az aranyérmesek legalább annyi juttatásra számíthatnak most is, mint akik Pekingben állhattak a pódium legfelső fokára.

A többi helyezett esetében az Olimpiai Bizottság pedig azt szeretné, hogy idén a pekinginél jelentősebb különbség legyen az egyes helyezettek között a pénzjutalom tekintetében.

Érdekesség egyébként, hogy a házigazda angolok meglepő módon nem kapnak ilyen magas juttatást kormányuktól.


A világ legjobb sportolói ezekért az érmekért utaznak Londonba.
A világ legjobb sportolói ezekért az érmekért utaznak Londonba.


A legfényesebben csillogó medál előállítási költsége 160 ezer forint 

A 2012-es játékok szervezői ugyanakkor már nyilvánosságra hozták, hogy a londoni aranyérem az olimpiák eddigi történetének legnagyobb és legnehezebb medálja lesz.

Értéke 706 amerikai dollár, azaz nagyjából 160 ezer forint. Az érem túlnyomórészt ezüstből készül, aranytartalma mindössze 1,5 százalék.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak számos előírása van az olimpiai érmek anyagára és kinézetére vonatkozóan.

Az éremnek minimum 60 mm átmérőjűnek és 3 mm vastagnak kell lennie, és szerepelnie kell rajta a sportágnak.

A bronzérem három dollárban van, de az eszmei értéke sokkal magasabb
 

Az aranyéremnek legalább 550 gramm, minimum 92,5 százalékos ezüstből kell készülnie, és legalább 6 gramm színaranyat kell tartalmaznia. Tisztán aranyból készült érmek utoljára 1912-ben kaptak a sportolók.

Az előírás alapján az ezüstérem ugyanolyan összetételű, mint az arany, csak bevonat nélkül, értéke körülbelül 260 dollár (60 000 forint). A bronzérem értéke ennél jóval kevesebb, körülbelül három dollár (700 forint); rézből készül, kis ón és cink ötvözetével.

Olimpiai bajnokok, akik jótékonysági célokra ajánlották fel aranyérmüket

Az olimpiai érmek eszmei értéke valós értékük sokszorosa. Ha a sportoló úgy dönt, hogy hajlandó megválni medáljától, szép összeget kaphat érte. Bár kevesen vannak, akik eladják az érmüket, jótékonysági aukciók keretében több sportoló is felajánlotta már azokat.

Otylia Jedrzejczak lengyel úszónő 2004-es aranyérmét aukción értékesítette jótékonysági céllal, a leütési ár végül több mint 82 ezer dollár volt.

2010-ben nyilvános árverésen 310 ezer dollárért kelt el az az aranyérem, amely az 1980-as Lake Placid-i olimpián győztes amerikai jégkorong-válogatott egyik tagjáé volt.

Egy idei árverésen pedig 1 millió dollárt adtak Vlamidir Klicsko, ukrán szuper nehézsúlyú bokszoló 1996-ban, Atlantában szerzett aranyérméért.Akik megérdemlik: olimpiai bajnokaink életük végéig járadékot kapnak

Magyarországon az olimpiai jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak az érmes sportolók, amelyet 35 éves koruktól havonta, életük végéig kapnak.

Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 000 forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja.

A járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20 százalékkal többet kap, öt aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

  


Olvasóink írták

 • 15. Nooormális? 2012. július 27. 22:32
  „13. josephn

  Nem azt írtam, hogy nem dolgoznak meg a sikerért, de a véleményemet továbbra is fenntartom.
  Egyetlen gyerek egészsége többet ér, mint az összes aranyérem.”
 • 14. FREDDY/S 2012. július 27. 17:19
  „Először az éhező gyerekeknek kellene megfelelő ellátást biztosítani és az államháztartási hiányt megszüntetni és utána lehetne osztogatni, ha van miből, nemde...”
 • 13. josephn 2012. július 27. 11:04
  „11 Noormális?
  A foci el tudná magát tartani. De pártunk és Orbánunk rengeteg pénzt pumpál bele a falábúak csapataiba. Sajnos még ezen aa színvonalon is alegtöbb nézőt voza ez gyenge színvonalú magyar bajnokság. De ahol világviszonylatban is az élmezőnyben vagyunk, ott annyi néző van csak, hogy mindenki ismer mindenki. Magyarul hozzátartozók, barátok. Ilyen az úszás, a vívás, az öttusa, a fogathajtás...stb. Most csak a magyar bajnokságokról írok. Nyilván egy nemzetközi verseny több nézőt vonz.
  Egy sportoló az olimpiára 4 évig készül. Oda be ell jutni. Rengeteg kvalifikációs versenyt kell megnyerni, vagy úgy végezni rajtuk, hogy az elért eredményekkel be is kerülhessenek az olimpiai csapatba. Amíg te diszkóba, moziba, kirándulni jársz addig egy élsportoló az edzőteremben izzad, küzd. Hazaérkezés után még ott van néhányuknak a tanulás. Mert hát ugye az érettségi bizonyítványt, a diplomát ma már sehol nem adják hírnévre, puszira. Ergo szabadidő 0/0. Szerintem próbáld ki ezt az életet és akkor megtapasztalhatod, hogy az a 20 millió nem érdemtelenül kerül a bajnokok zsebébe.”
 • 12. gabodick 2012. július 26. 23:06
  „?rdekes, hogy minden ország nyilvánosságra hozta már réges-régen az érmek utáni jutalmat. Magyarországon ismét csak a sumákolás megy.... nem mondjuk meg ! Dögöljetek bele a titkotokba.”
 • 11. Nooormális? 2012. július 26. 20:47
  „Egy centivel nagyobbat ugrik? Egy másodperccel előbb ér oda?
  Akkor mi van?
  Egyetlen fillért sem adnék az élsportra addig, amíg van egy iskola is az országban, ahol nincsen tornaterem.
  A tömegsportot kellene támogatni, annak lenne értelme és valós hozadéka. Az élsport, a focival az élen tartsa el magát! Ha jó és érdekes a játék, megveszem a jegyet.
  Vajon a profiboxnak miért nem kell támogatás?”
 • 10. balbunkó 2012. július 26. 19:38
  „Nem hiszem, hogy ezzel kéne foglalkozni, inkább azzal, hogy mennyit nyúl le a politikai elit évrőlé-évre.”
 • 9. Csetneky 2012. július 26. 19:02
  „Aki szerint ez sok, javaslom, máris szaladjon edzeni. A következő olimpiáig még van négy év.”
 • 8. Mankapunka 2012. július 26. 16:15
  „Kérdés: Alapból miért is fizetnek egy aranyéremért?”
 • 7. mekkmester 2012. július 26. 14:42
  „Tőlük nem sajnálom! Megérdemlik mind a jutalmat, mind a járadékot!!!!”
 • 6. WTF 2012. július 26. 13:35
  „Ez aprópénz, ahhoz képest, amit a magyar állam felesleges dolgokra elkölt. Felőlem 50 milliót is adhatnának a győzteseknek, az államkassza így is úgyis kiürül, maximum kevesebbet tudnak kilopni.”
 • 5. háté 2012. július 26. 13:25
  „B-B- interjújában leszögezte, hogy a londoni ötkarikás játékok végéig nem hozzák nyilvánosságra a kiváló eredményt elérő magyar sportolók juttatását, az első nyolc helyezett biztosan állami pénzjutalmat kap.
  A házigazda angoloknak "kevesebbet" ér az aranyérem, mint nekünk

  hülyítik a választóikat tisztességesen! - ebből is látszik, nem tiszta lapokkal "játszik" a politikai elitnek nevezett bagázs-/banda/
  -ugye, kapnak tisztességes felkészülési juttatást, /pénzt, táborozást, ellátást/?”
 • 4. mmppss 2012. július 26. 10:41
  „3: sajnálnák inkább a sok trógertől...”
 • 3. Kftimi 2012. július 26. 10:12
  „2. ők az átlag magyar, akinek megdöglött a tehene, dögöljön a szomszédé is...
  magyarul: irigy emberek. Nekik nincs, a "hülye" sportolóknak miért legyen, amikor úgy is csak ugrabugrálnak? - mondják ők.”
 • 2. buszsofőr 2012. július 26. 07:51
  „Érdekes, hogy 20% csak egymillió forintra szavazott :(”
 • 1. Kftimi 2012. július 26. 07:45
  „Sok sikert nekik, minél több arany szülessen :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

London 2012: női focitornával megkezdődtek a játékok - eredmények

A címvédő amerikai és a világbajnok japán válogatott is győzelemmel kezdett. Tovább olvasom