Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Elrontott szavazat döntött a londoni olimpiáról?

Könnyen lehet, hogy egy elrontott szavazatnak köszönhetően rendezheti meg London a 2012-es nyári olimpiát. Ha 32-32 lett volna az eredmény, a francia és a spanyol főváros részvételével újabb szavazást tartottak volna.
Legalábbis ezt állítja egyik riportfilmjében a BBC News 24 nevű csatorna. A vasárnap adásba kerülő filmjében - hírügynökségi jelentések szerint - megszólal Alex Gilardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) izraeli tagja, aki azt állítja, hogy július 6-án, a NOB szingapúri helyszínkijelölő kongresszusán a görög Lambisz Nikolau a szavazás harmadik fordulójában rossz gombot nyomott meg, és a voksa Párizshoz került, noha Madridnak szánta.

Értesülését két tény is alátámasztani látszik: egyrészt a második fordulóban 32 szavazattal győztes spanyol főváros a harmadik körre éppen egyet vesztett el, ráadásul a görög NOB-tag állítólag hosszasan reklamált a történtek után, s éppen emiatt meglehetősen sokáig húzódott az eredményhirdetés.

A harmadik körben London kapta a legtöbb támogatást (39), Párizs pedig 33 voksot szerzett, ezzel pedig kettővel előzte meg Madridot.

Ha 32-32 lett volna az eredmény, a francia és a spanyol főváros részvételével újabb szavazást tartottak volna, melyen - Gilardy legalábbis így véli - a Londont támogatók mindenképpen Madrid mellé állnak, mivel tartottak a favoritnak kikiáltott Párizstól. Az utolsó körben viszont a franciaszimpatizánsok nagy valószínűséggel a spanyol kandidálást támogatták volna.

Ami tény: a zárószavazáson London 54-50-re nyert Párizzsal szemben.

Az angol szervezőbizottság egyik szóvivője minderre úgy reagált, túlságosan sok meseelem van ezekben a találgatásokban.

"Titkos szavazás volt, a felvázolt történet csupán vélemény. A tények ismertek, találgatásokba nem kívánunk belemenni" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoné a 2012-es olimpia

Hatalmas ujjongás fogadta a várt hírt: London rendezheti a 2012-es nyári olimpiai játékokat. Tovább olvasom