Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Berki Krisztián olimpiai bajnok!

Megvan a harmadik magyar aranyérem! Berki Krisztián tökéletes gyakorlattal megnyerte a lólengés fináléját!
Berki Krisztián fantasztikus gyakorlattal aranyérmet nyert lólengésben vasárnap a londoni olimpián. A finálé másik magyar szereplője, Hidvégi Vid nyolcadik lett. Berkié a magyar csapat harmadik aranyérme a mostani játékokon.

Berki Krisztián a lólengés olimpiai bajnoka
Berki a magyar tornasport történetének 15. olimpiai aranyérmét szerezte, ezen a szeren pedig Pelle Istváné (1932), Magyar Zoltáné (1976, 1980) és Borkai Zsolté (1988) után ez az ötödik magyar elsőség. Ezt megelőzően legutóbb Csollány Szilveszter nyert aranyat magyar tornászok közül, ő 2000-ben, Sydneyben gyűrűn bizonyult legyőzhetetlennek.

Berki Krisztián aranyérmes - ilyen volt a döntő

 
Berki Krisztián, olimpiai bajnok:  - A bevonulásnál a sírás kerülgetett, hogy ennyi magyar kijött ide nekünk szurkolni. Nem tudok, és nem is akarok hibákat keresni a gyakorlatban. Nagyon jól éreztem magam, pont akkor jött ki minden jól, amikor kellett. Minden nap edzettünk a selejtező és a döntő között. Összeállt a gyakorlat. Nagyon boldog vagyok! A két angol versenyző előtt le a kalappal, őket külön teher is nyomta. Ma este pihenéssel telik. Holnap pedig találkozom a családommal.

Hidvégi Vid: - Nem izgultam el a gyakorlatot, a melegítésnél jól ment, a döntőben egy technikai elem nem sikerült. Ez benne van a pakliban. Amikor Krisztián lejött a gyakorlat után, biztos voltam benne, hogy megveri a britet, olyan gyakorlatot adott elő.

Louis Smith: - Amikor befejeztem a gyakorlatomat, hittem benne, hogy én nyertem. Sajnos nem így történt. Krisztián nagyszerű gyakorlatot adott elő, és egy kicsivel jobb volt. Barátság van közöttünk, és kölcsönösen elismerjük egymást. Gratuláltunk egymás gyakorlatához, és a továbbiakban is egyre nagyobb és nagyobb erőbedobásra késztetjük egymást.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a szer 1988-as olimpiai bajnoka: -Nagyon örülök annak, hogy most már nem én vagyok az utolsó magyar olimpiai bajnok lólengésben. Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, egyszerűen más nem kaphatta az aranyat, csak ő. És ami szintén fontos: el tudta viselni a ránehezedő terhet. Ettől győztesek a győztesek! 
    
Czene Attila, sportügyekért felelős államtitkár: -Vívás, úszás, torna: hagyományos magyar sikersportágak, mindháromban van most már aranyérem. Krisztián mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával, a brit szurkolók is érezték, hogy fantasztikus, amit most bemutatott. Remélem, este az atlétikával folytatódik a sor.
    
Molnár Zoltán, MOB-főtikár, londoni csapatvezető: -Fantasztikus volt! Ilyen kiélezett versenyben tudta a legjobbját adni. És most már nemcsak vb-ken és Eb-ken mutathatta meg, hogy a legjobb a lovon, hanem olimpián is. Attól igazi bajnok, hogy ilyen légkörben, ilyen ellenfelekkel szemben is legyőzhetetlen volt.
A finálé előtt mindenki Berki-Smith összecsapást várt Európa egyik legnagyobb csarnokában, a tornaviadalon 16 500 néző befogadására alkalmas és csordultig megtelt North Greenwich csarnokban, közismert nevén az O2 Arénában. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.

A magyar tornász - aki a szer kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka - a múlt szombati selejtezőben rontott, csak ötödik lett, míg Hidvégi harmadik volt akkor, Smith pedig parádézott. A hazai kedvenc azóta a csapatdöntőben is sziporkázott, és az együttessel végül bronzérmes lett.

Smith Pekingben bronzérmes volt lovon, a 2010-es vb-n Berki mögött lett második, és három kontinensviadalon végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok.

Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal rukkolt elő (15,400).

Harmadiknak Hidvégi lépett a szerekhez, a tavalyi vb negyedik helyezettje, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300).
Következett a finálé másik brit résztvevője, a csapatban ötkarikás bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, ő nem hibázott. Nagy taps és 15,600 pont volt a jutalma.

Ötödik volt a sorban Berki, aki parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.

Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733).

A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.

Lólengés, olimpiai bajnok: BERKI KRISZTIÁN 16,066 pont

2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 16,066
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,600
...8. HIDVÉGI VID 14,300

Korábban:

16:59
- Ötödikként lépett a lóhoz Berki Krisztián, a regnáló világbajnok. Most nem hibázott, sorra hajtotta végre rendkívüli erősségű, 6.9-es gyakorlatának elemeit, gyönyörűen dolgozott a szeren, ezzel pedig megadta magának az aranyesélyt. Felszabadult mosollyal zárt, a következő lépés a bíróké volt: 16.066-ot kapott, az összes lólengésgyakorlat között a legmagasabbat addig az olimpián!

16:50 - Harmadikként Hidvégi Videt szólították 6.6-os anyagerősségű gyakorlatával, a magyar tornász egy hiba után leesett a szerről – sajnos ez elég is volt ahhoz, hogy esélyei elszálljanak.

Így melegített Berki Krisztián a döntőre

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. josephn 2012. augusztus 05. 21:04
  „14., 15., 18!
  A hozzászólásotok minősít benneteket. No comment.”
 • 24. newface11 2012. augusztus 05. 21:03
  „Ja, és Hidvégi Vidnek is gratulálok. Nagy jövő áll előtte, és ha az a baki nem csúszik be, simán az első 5-ben végzett volna!!! Sok sikert Vid!”
 • 23. newface11 2012. augusztus 05. 21:00
  „GRATULÁLOK BERKI KRISZTIÁNNAK, jó volt ma is magyarnak lenni!

  Révfaluiszúnyog
  Berki és Borkai között ,,csupán" annyi a közös, hogy ők képesek voltak történelmet írni és elvinni a nagyvilágba ennek a kis országnak a hírnevét, és bizonyítani, hogy lehetünk nagyok is!!! Kettejük között még az is közös, hogy ők történelmet írtak, és már többet tettek az országért, mint te.
  Ja, és mellesleg rájuk még nagyon sokáig emlékezni fog a világ, ellentétben veled, mert rád senki.
  Te másra nem vagy képes, csak ülsz egy monitor mögött és hinted az undorító értelmiségi köntösbe bújtatott gyűlöleted. Még szerencse hogy rád SENKI nem fog emlékezni a világtörténelemben. Te még egy ország örömébe is bele tudsz köpni. És még te nevezed magyarnak magad? Undorító!!!
  Borkai kisujja körme alatt a piszok többet ér, mint te, és ez teljesen független attól, hogy jó vagy rossz polgármester. Ezt ki-ki döntse el maga, de Ő már letett valamit az asztalra, ellentétben veled!
  Krisztiánnak pedig sok sikert kívánok a sportban és a magánéletében is!”
 • 22. Perth 2012. augusztus 05. 20:47
  „Szép volt Krisztián!!!!!! Megvan az újabb arany és remélem ma este lesz még egy. Vid-nek is jár a gratuláció,4 év múlva két magyar áll majd a dobogón. :)”
 • 21. Ambar 2012. augusztus 05. 20:32
  „Nagyon szép volt a gyakorlat!Megérdemelt volt az aranyérem!Gratulálok hozzá!Én büszke vagyok minden magyarra aki sikert ér el az olimpián ,azt hiszem megdolgoznak érte!Sajnálom azokat akiknek a sok munkájuk ,a kitűzött céljuk meghiúsul egy sérülés, vagy éppen egy jobb ellenfél miatt!De ez a sport a pillanatnyi forma a szerencse és hát a birói döntés befolyásolhat ,de hát ez mindenkire vonatkozik.”
 • 20. vikri 2012. augusztus 05. 19:59
  „14. 15. 18.!
  Ezek azért csúnya beírások voltak. Fogalmatok sincs az eredmény mögötti munkáról. Több tiszteletet érdemel!!! És példát lehetne venni erről.
  Az, hogy ha valaki bajnok, az miért jó hivatalnoknak, az egy masik kérdés, de az nem ide tartozna.”
 • 19. vikri 2012. augusztus 05. 19:54
  „Tb. 11.!
  "Amíg ennyi mocsok ember lélegzik ebben az országban..." - mik történhettek veled az eddigi életedben, hogy ilyeneket írsz (és akkor miket gondolsz?)?
  Ez szélsőség és vak(!) hit - ezzel nem lehet vitatkozni.
  Ezek miatt kell pl. az olimpikonjainknak nem csak az ellenfelekkel, hanem a hozzánk negatívan álló bírókkal is megküzdeniük...
  /Hát csoda, hogy itt hagynak a fiataljaink?!/”
 • 18. BudaiKr 2012. augusztus 05. 19:52
  „mien sportág ez tök vicces volt inkább csajokat néznék a rudon mint ieneket.”
 • 17. mir 2012. augusztus 05. 19:52
  „Gratulálok nagyon megérdemelte, és az angolnak is egy piros pont nagyon sportszerűen nyilatkozott Krisztiánról. És gratulálok Vidnek is. Igazi sportemberek.”
 • 16. Órarugó 2012. augusztus 05. 19:35
  „Szép munka volt!”
 • 15. révfaluiszúnyog 2012. augusztus 05. 19:29
  „Ebből a sportfütyiből is lehet majd polgármester valahol. Aztán a lólengés közben csiszolt eszével szétcseszheti majd városát, mint elődje Győrt.”
 • 14. révfaluiszúnyog 2012. augusztus 05. 19:22
  „Majd ebből a fütyiből is lesz valahol egy polgármester. Aztán a lólengésben szerzett eszével szétcseszi a várost, mint elődje Győrt.”
 • 13. esőcsepp 2012. augusztus 05. 19:18
  „Gratulálunk! Büszkék vagyunk Rád!:)”
 • 12. josephn 2012. augusztus 05. 19:16
  „Az előbb kifelejtettem:
  Hidvégi Vid is ott volt a döntőben. Az angolokon kívül csak nekünk volt 2 döntősünk. És a rontás ellenére a világ 8. legjobb gyakorlatát mutatta be. Neki is jár a gratulácó, hiszen nemcsak az olimpiára kvalifikálta magát, hanem betornászta magát a világ legjobbjai közé. Tehát gratula Krisztián és Vid!”
 • 11. Túrabakancs 2012. augusztus 05. 19:14
  „vikri! /7/
  Hallgasd meg az anyagot szépen lassan, láss a virágnyelvű mondatai mögé, és akkor majd
  belátod hogy nem csak a szakkomentátorra volt értve a megalázó mondanivalója. Nem
  véletlenül írt felháborodva több élsportoló ez ügyben a rádiósnak, ill. a médiának ez ügyben.
  Ezek szerint ők azt hallották amit én, és nem azt , amit te. Amíg ennyi mocsok ember lélegzik
  ebben az országban mint a Botckor meg társai, addig minden erőmmel azon leszek, hol ahol
  tudom, írásaimmal ellehetetlenítsem őket, úgy ahogy ők teszik ezt velünk. Aztán rasszistázhatnak
  ezerrel, nem érdekel!”
 • 10. josephn 2012. augusztus 05. 19:10
  „8. T_McVay!
  Kriszitán és Smith gyakorlata között szakmailag annyi különbség volt, hogy Krsiz Hibátlanul (Hála Isten)az angol 2 kisebb tartáshibával csinálta meg a gyakiját. A kiinduló pontszám midkettőnél 6,9 volt. A 2 kis hiba döntött. Persze egy olyan gyaki után amit krisz bemutatott nagyon nehéz hiba nélkül tornázni.”
 • 9. IV.Béla 2012. augusztus 05. 18:38
  „Gratulálunk, Krisztián, nagyon büszkék vagyunk rád!!”
 • 8. T_McVay_01 2012. augusztus 05. 18:23
  „Csodálatos gyakorlat volt, messze a legjobb.
  Ezt még tök laikusként is érezte az ember.

  Az angol srác nagyon bepánikolhatott mert egy nagyon
  biztonsági (lehet hogy nehéz) szemre elég egyszerű
  gyakorlatot mutatott be.
  A holtverseny közeli eredmény elég nagy pontozói elfogultságra
  vall. Szerencsére azért az aranyunkat nem (merték) elvenni.
  Smithnél szerintem a bronzérmes, másik angol is jobb volt.
  Nagyon szép volt gratulálok Krisztián!
  Jó lett volna ha az aranyérmet Borkai Zsolt adhatta volna át.”
 • 7. vikri 2012. augusztus 05. 18:12
  „Szép teljesítmény!!! És az eddigi eredményei is szépek voltak! Gratula!

  TB 5.! Ne csúsztass! Bochkor a riporteri munkát bírálta, nem az "érmeseket". Persze a tőle gyakran előforduló és jogosan bírálható stílusban. Ezt szerintem ő is érezte utólag és gondolom (remélem), elnézést is fog kérni. Ellentétben a sok egy igazságot ismerő magyarkodóval...”
 • 6. liliput 2012. augusztus 05. 17:53
  „Szép volt Gratula!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berki azt hitte, Smith nyer: idén már nem megy tornaterembe a bajnok

Berki Krisztián, a lólengés olimpiai bajnoka azt hitte, nagy ellenfele, az angol Louis Smith fog… Tovább olvasom