Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A győztesnek hűtő, a vesztesnek munkatábor jár Észak-Koreában

A világtól elzárkózó kommunista országból 56 sportoló érkezett az olimpiára, akik 11 sportágban indulnak.
Bár az észak-koreai sportolók saját bevallásuk szerint sikereiket Kim Dzsong Unnak, az ország vezetőjének köszönhetik, az országból már elmenekült egykori sportolók úgy vélik, inkább a szigorú kiképzés és a hatékony büntetések állnak a kiemelkedő eredmények mögött.

A valamilyen sportban tehetséget felmutató gyerekeket már kiskoruktól kezdve különleges iskolákban kezdik el nevelni, és motivációként győzelem esetére különböző jutalmakat - például hűtőt - ajánlanak fel nekik, a veszteseket viszont munkatáborral fenyegetik.

Rim Dzsong Szim aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia női súlyemelésének 69 kg-os súlycsoportjában. Neki nem kell munkatáborba mennie. Fotó: MTI/EPA
Rim Dzsong Szim aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia női súlyemelésének 69 kg-os súlycsoportjában, így neki nem kell munkatáborba vonulnia.
Fotó: MTI/EPA

"Észak-Koreában a sportolókat az elit tagjainak tartják, ezért nemzeti szinten támogatják, irányítják és képzik őket" - mondta Vu Jung Lí, a szöuli Észak-Korea tanulmányok egyetem professzora. Az ígéretes tehetségeket a kommunista párt sportbizottsága saját kezűleg válogatja ki, majd egy speciális, néha még költőpénzt is biztosító iskolákba küldik őket - mesélte Gu-Kieong Bang, egy Dél-Koreába menekült északi sportoló. Az ilyen iskolákban a képzés része heti négy óra ideológiai oktatás is, amelynek célja, hogy a sportolók hűségesek legyenek az ország mindenkori vezetőjéhez.

"Az abszolút hűség az országhoz és a vezetőjéhez az észak-koreai sportolók gondolkodásnak alapja" - tette hozzá egy másik kivándorolt sportoló. Észak-Korea hat hivatalos versenynap után a nyolcadik helyen állt az összesített éremtáblázaton, az aranyak számát tekintve azonban négy éremmel hatodik volt.

A világtól elzárkózó kommunista országból 56 sportoló érkezett az olimpiára, akik 11 sportágban indulnak. Aranyérmet eddig női és férfi súlyemelésben valamint női dzsúdóban sikerült szereznie az észak-koreaiaknak, és reményeik szerint további sikereket érhetnek el bokszban, birkózásban, műugrásban, asztaliteniszben és íjászatban.

az észak-koreai sportolók saját bevallásuk szerint sikereiket Kim Dzsong Unnak, az ország vezetőjének köszönhetik. Fotó: MTI
Az észak-koreai sportolók saját bevallásuk szerint sikereiket Kim Dzsong Unnak, az ország vezetőjének köszönhetik.
Fotó: MTI

Az aranyéremmel hazatérő sportolók autót, lakást és pénzt is kapnak az államtól eredményeikért cserébe, de ami ennél is fontosabb, nemzeti hősként, a nép sportolójaként fognak rájuk tekinteni. A veszteseknek azonban nincs könnyű dolga, főként ha Észak-Korea valamelyik ősellensége - például az Egyesült Államok vagy Dél-Korea - nyert helyettük. Noha arról nincsenek független forrásból megerősített információk, hogy az ilyen sportolókat munkatáborba küldik, ha az illetékes úgy találják, hogy az atléta "hűtlen" volt Kim Dzsong Unhoz, kizárhatják a klubjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pars legnagyobb ellenfele, Tyihon nem indulhat doppingügye miatt

A háromszoros világbajnok fehérorosz Ivan Tyihon nem indult el kalapácsvetésben a londoni olimpián,… Tovább olvasom