Európa-bajnokság

2024.03.26. 10:05

Focisikerért imádkozik a háborúban álló Ukrajna

Az Izland elleni sorsdöntő pótselejtező előtt a Fradi volt edzője, az ukránok szövetségi kapitánya bízik a szurkolók támogatásában.

MW

Az ukrán Juhim Konoplia (b) és Heorhij Szudakov ünnepel a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező C csoportjában játszott Ukrajna– Málta mérkőzés végén Nagyszombatban (Trnava) 2023. június 19-én. Ukrajna 1-0-ra győzött

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakub Gavlak

Kedden este lejátsszák a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek döntőit. A Wales-Lengyelország, Georgia-Görögország párharcok mellett az Ukrajna-Izland találkozó ígérkezik a legérdekesebbnek, hiszen Szergej Rebrov csapata a háború miatt a lengyelországi Wroclawban fogadja Izlandot. Az esélyek kiegyenlítettek, de a szuperszámítógép szerint az ukránok fognak kijutni az Európa-bajnokságra.

Az ukrán válogatott Bosznia-Hercegovina ellen már bizonyította, mennyire erős csapat, hiszen 1–0-s hátrányból a hajrában fordította meg és nyerte meg 2–1-re a pótselejtezők egyik elődöntőjét – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Ukrajna az első nagy lépést megtette az Európa-bajnoki részvétel felé, de a keddi döntőben Izland ellen sem lesz könnyű dolga.

Hivatalosan Ukrajna a pályaválasztó, de a háborús helyzet miatt nem játszhat odahaza, Wroclavban rendezik a mérkőzést.

Örömet akarnak szerezni

Az ukránok kapitánya, a Ferencváros korábbi edzője Szergej Rebrov harcos szavakkal jellemezte az ukrán válogatott eltökéltségét és esedezett egyúttal segítségért az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Mindennap rakétákat lőnek ki ránk. Az a küldetésünk, hogy megmutassuk, mindannyian élünk, harcolunk az oroszok ellen, és szükségünk van Európa támogatására

– mondta el a mérkőzés előtt az egykori klasszis támadó.

– Ezekben a nehéz időkben a kvalifikáció azért is lenne fontos, hogy örömet szerezzünk a népünknek – tette hozzá az ukránok egyik alapembere, Heorhij Szudakov. Ha már az ukrán válogatott a háború miatt nem fogadhatja ott Izlandot, logikusan esett a választása Wroclawra, ugyanis Lengyelország fogadta be a legtöbb ukrán menekültet és a kezdetektől teljes mellszélességgel támogatja Ukrajnát a háborúban.

– Biztos vagyok benne, hogy tele lesz a stadion, mindenki erre a meccsre vár – bizakodott Rebrov a keddi találkozó előtt. Az esélyek az ukránok mellett szólnak, és Rebrovékat csak megerősítheti, hogy az Opta szuperszámítógép is az ukránok győzelmét jósolta.

A grúzok történelmet írhatnak

A szuperszámítógép szerint az izlandi győzelem valószínűsége csupán 15,8 százalék, az ukránoké 66,3, és 17,9 százaléknyi annak az esélye, hogy a rendes játékidő döntetlenre végződik, azaz hosszabbítás dönt a kijutásról. Ukrajna az előző három Eb-n egyaránt szerepelt, 2021-ben egészen a negyeddöntőig menetelt, Izland viszont lemaradt az előző Eb-ről és vb-ről is. A győztes a kontinensviadal E csoportjában Belgiumhoz, Romániához és Szlovákiához csatlakozhat majd. Az ukrán–izlandi összecsapás mellett szintén nagyon izgalmasnak ígérkezik a Wales–Lengyelország párharc. Ez a két csapat szerepelt a legutóbbi, 2022-es katari világbajnokságon is. A walesiek sorozatban harmadik, a lengyelek pedig ötödik Eb-jükre juthatnak ki. Az innen kvalifikációt szerző együttes Hollandia, Ausztria és a vb-ezüstérmes Franciaország mellé kerülhet a D csoportba a kontinensviadalon. A Georgia–Görögország mérkőzésen egyértelműen a vendég görögök az esélyesek, de a korábban a magyar élvonalban öt idényt eltöltő csatár, Budu Zivzivadze sokat tehet majd a grúzok sikeréért. A múlt héten a német másodosztályban szereplő Karlsruhe csatárának két góljával Georgia hazai pályán győzte Luxemburgot az Európa-bajnoki selejtezők utolsó rájátszásának elődöntőjében – írta meg az Origó. A görögök elleni továbbjutás történelmi siker lenne a georgiai válogatott számára.

Európa-bajnoki pótselejtező, döntők

A ág: Wales–Lengyelország, Cardiff 20.45
B ág: Ukrajna–Izland, Wroclaw 20.45
C ág: Georgia–Görögország, Tbiliszi 18.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában