Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Zsúfolt diákjáratok

A szigetközi diákbuszokon a középiskolások miatt középiskolások igen nagy a zsúfoltság.
– „Ezen a buszon mindig ennyien vannak" – mondják a Dunasziget felé kora délután hazainduló középiskolások. A lépcsőn, s az ajtóban is emberek próbálnak talpon maradni, az idősebbek állva kapaszkodnak – pedig a sofőr viszonylag óvatosan veszi a kanyarokat. A mosonmagyaróvári hipermarket melletti végállomásról induló „félkettes diák" rutinosabbjai rögtön a „decentrumban" szállnak fel.
Akinek ideje engedi – s persze bérletes, – az inkább vállal egy

pluszutat, csak hogy ne kelljen összezsúfolódva állnia hazáig. Egy városi – vagy egy vidéki járattal – lemegy egészen a végállomásig. Tegnapi próbautunkkor már ott több mint „félház" volt a buszon, legalább húszan lehettünk. Az első megálló az evangélikus templom melletti: újabb harminc utassal gazdagodunk. Jó néhányan már állni kényszerülnek, köztük – hol marad az illem? – idősebbek is.

Hátrapillantunk, mögöttünk a darnózseli járat. Ott már a sofőr mellett is állnak diákok. Városháza: most jön a passzírozás, hisz még vagy tizenöten zsúfolódnak a járatra. A diákok legtöbbje már unottan, szinte már beletörődve fogadja a helyzetet. Néhány idősebb asszony zsörtölődik egy kicsit – mivel továbbra sincs senki, aki átadná a helyét –, s közben a busz Halászi felé tart.

A megkérdezett diákok szerint pénteken még ennél is rosszabb a helyzet. A hazaérkező kollégisták miatt gyakran már a végállomáson tele a busz, s szerencsés, aki még fel tud rá préselődni. Halászinál aztán megkönnyebbülünk: ekkor derül ki, hogy a dunaszigeti járatot a szomszédos település diákjai is kihasználják. A diákbusz tökéletesen igazolja a közlekedési vállalat egyik képviselőjének korábbi nyilatkozatát, miszerint nekik „az álló utasokra is szükségük van".

Az általános iskolák lehetséges átszervezése kapcsán szeptembertől fontos szerepük lehet az iskolabuszoknak. Ott, ahol a kisiskolák önálló tagintézményként tovább működnek a településen, nincs gond: ám ahonnan át kell járni egy másik iskolába, az utazás nehézségeket okozhat. Az még nem tisztázott, hogy a kistérségek állami támogatásából jut-e iskolabuszra. Mindenesetre a szigetközi iskolákat a pedagó-

giai intézet létszámellenőrzésekor érzékenyen érintik azok a bejárós tanulók, akik már alapfokú tanulmányaikat is Mosonmagyar-

óváron folytatják. Máriakálnokon például eddig is a diákok húsz százaléka „választotta önként" a napi buszozást.
Zsoldos Ferenc, Püski polgármestere szerint hamarosan helyszíni szemlét tartanak községükben a MEPI-vel. A településvezető egyébként úgy véli, a püski iskola akár befogadó is lehetne. Kérdésünkre, hogy mely intézmény diákjai kerülhetnének községükbe, így válaszolt: „Akár Lipót vagy Darnózseli." A végső szót azonban a képviselő-testületek mondhatják ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari területek magánkézben

Dunasziget széttagolt, sajátos szerkezetű település, ennek ellenére dinamikusan fejlődik. Tovább olvasom