Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Zsebszerződések ellen időbélyeggel

Dr. Nagy István mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő még májusban nyújtott be törvényjavaslatot a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében.Az ügyvédi titoktartás korlátozása ki-, a visszadátumozást ellehetetlenítő időbélyeg alkalmazása viszont bekerülhet abba a zsebszerződések megakadályozását célzó törvényjavaslatba, melyet Nagy István mosonmagyaróvári parlamenti képviselő nyújtott be. Eddig tizenkét per indult zsebszerződésgyanús földadásvételekkel kapcsolatban.

Dr. Nagy István mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő még májusban nyújtott be törvényjavaslatot a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Javaslata szerint az ügyész bejelentésre vizsgálatot indítana, ha ennek nyomán alappal feltételezhető, hogy egy jogügylettel ki akarják játszani a föld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezéseket. A javaslat biztosítaná az ügyésznek az állami adatbázisokból való adatigénylés lehetőségét is, s indítványozhatná, hogy a bíróság az érintett termőföld tulajdonjogát a magyar állam javára ítélje meg.

Az ügyvédi titoktartást korlátozó javaslatot azonban ellenezte a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK): dr. Nagy István indítványa szerint ugyanis „a személy meghallgatható ügyvédi vagy üzleti titokról akkor is, ha nem kapott felmentést a titoktartás alól". A MÜK inkább amellett foglalt állást, hogy a szerződésekre olyan matrica kerüljön, amelynek felragasztási időpontját egy központi adatbázisban rögzítenék, vagyis időbélyegzővel látnák el. Így a dátumozás nélkül, korábban létrejött zsebszerződéseket semmikor sem lehetne felhasználni. Ez bekerülhet a módosító indítványba: a parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn általános vitára alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot.

Nagy István támogatja a kamara elképzelését. „Az időbélyeggel lehetetlen a visszadátumozás, a zsebszerződések elleni harc ellen kiváló eszköz lehet, minden adásvételi szerződésre rákerülhet. Egyeztettem a Legfőbb Ügyészséggel és az ügyvédi kamarával is, mindenhol támogatták a zsebszerződések elleni fellépést, egyetértettek a jogalkotás céljaival. Az ügyvédi titoktartás korlátozása most csak a terrorizmus és a pénzmosás elleni küzdelem során alkalmazható, azt is elfogadom, hogy azt nem akarják kiterjeszteni" – mondta dr. Nagy István.

Eddig tizenkét esetben indítottak pert az ügyészségek zsebszerződésgyanús földadásvételi ügyletek miatt. Az ügyészek a bíróságoktól a semmisség megállapítását kérték, mert a megállapodások a hatályos földtörvény – főként külföldiekre vonatkozó – tulajdonszerzési korlátozásaiba ütköztek. Az ügyészségekhez a legtöbb bejelentést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tette, de országgyűlési képviselő és magánszemély is kért már vizsgálatot. Összesen 43 kérelem érkezett zsebszerződésgyanús ügyletekre hivatkozva. Ezek nagy részét elutasították, mert a kifogásolt szerződések nem ütköztek jogszabályba vagy a külföldi szerződő fél a megállapodás időpontjában már magyar állampolgár volt. Nyolc ügyben a kérelmek elbírálása még folyamatban van, további 12-ben viszont az ügyészek bírósághoz fordultak és pereket indítottak. Jogi személyekkel kapcsolatban három, természetes személyeket érintő ügyben egy, haszonélvezeti jog törvénysértő alapítása miatt pedig nyolc per indult. Ez utóbbiak a Pápai Járásbíróságon vannak, mert osztrák és német állampolgárok javára holtig tartó haszonélvezeti jogot biztosított az eladó 2002. január elsejét követő szerződéseivel. Eddig két olyan perben hoztak Zala megyében nem jogerős ítéletet, amelyek a jogi személyeket érintő, tulajdonszerzési korlátozásokba ütköző szerződések semmisségének megállapítására irányultak. Megyénkben egy zsebszerződéses ügyben folyik nyomozás közokirat-hamisítás miatt a megyei rendőr-főkapitányságon.

A megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága mintegy másfél tucatnyi zsebszerződéssel kapcsolatos ügyben kezdeményezett eljárást a megyei főügyészségen.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselőjének reagálása írásunkra itt olvasható!

Olvasóink írták

 • 13. Abalajobb 2013. szeptember 14. 14:35
  „Végre egy jó javaslat a seftelők megállítására! Visszamenőleg is kell alkalmazni!”
 • 12. kocsoggorog 2013. szeptember 14. 10:33
  „Azért ez nagy baj, hogy érdemben az MSZP nem tud hozzászólni semmit a földtörvény ügyéhez. Elképzelésük annyi a dologról, hogy minden emberük bukik, ha a zsebszerződések kiderülnek. Lehet az volt miniszter, volt képviselő, ügyvéd, stb.”
 • 11. Abrafax 2013. szeptember 13. 21:52
  „És a szemetes táskáidat is feleslegesen hordtad a tároló mellé, bronzérmes!”
 • 10. Abrafax 2013. szeptember 13. 21:49
  „És kénytelen leszel az osztalékodból megélni és magyarázni, milyen telejsítményért is kaptad.”
 • 9. Abrafax 2013. szeptember 13. 21:48
  „Tamás, nem indítanak, nem vagy ellenfél, akármilyen néven regelsz is be.”
 • 8. abszurdisztán 2013. szeptember 13. 21:19
  „Istenem, ez minden, amit mondani tudtok ?? Jajjjj, de kevés.... éltessétel trafikmuttyogós vezéreteket !! :DDD Még fideszes ismerőseim is szégyenkeztek az ügyön.... így tovább, Kubatov......”
 • 7. justitia18 2013. szeptember 13. 21:02
  „Tessék már megmondani: most akkor a Kub@tov Pestáé, vagy a Tra@fik Gabikáé a mutyi dohánybolt ?
  Vagy netán közös ülés ? ::))”
 • 6. Abrafax 2013. szeptember 13. 18:31
  „Mi van Abszurd Tamás, veszélyben a zsebszerződéseid?”
 • 5. kocsoggorog 2013. szeptember 13. 15:05
  „Ahelyett hogy örülnétek annak, hogy egy jelentős kiskapu zárul be, hazudoztok össze-vissza.”
 • 4. abszurdisztán 2013. szeptember 13. 14:55
  „Ez a Kubatov egyre nagyobb gáz.... és még van képe megszólalni bármiféle mutyi ügyben. Hiteltelen. Nem szégyenli el magát ?”
 • 3. Csiripiszli 2013. szeptember 13. 13:22
  „Hát igen!!!!
  Mutyi, mutyi hátán!!!!!
  Ez az igazán jellemző ma az országra!”
 • 2. nagyjancsi 2013. szeptember 13. 09:58
  „Ugyan már, vicc az egész.. A környékbeli földeket az újraosztásnál sem a kis gazdálkodók kapták hanem a már meglehetősen tehetős környékbeli ügyvéd urak (ahogyan a trafikokat is).. Mert akinek már sok van, annak legyen még több! A polgármester titkárnőjének a trafikja sem a titkárnőjéé, hanem a nagyfőnöké..”
 • 1. abszurdisztán 2013. szeptember 11. 19:29
  „És mit javasol a képviselő úr a trafikmutyi ellen ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei Jobbik: `A zsebszerződések felszámolásához ez nagyon kevés lesz´

"Az ügyészség hozzáállása katasztrofális, hiszen minden zsebszerződéses ügyben tett bejelentésemet… Tovább olvasom