Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Zöld út a sportcsarnok építésének

A napokban döntött a kormány a tervezett mosonmagyaróvári sportcsarnok finanszírozásáról.

Ilyen lesz: A sportcsarnok érvényes építési engedéllyel bír, már csak a befektetőre várnak.
Döntött a kormány a tervezett mosonmagyaróvári sportcsarnok finanszírozásáról, így megkezdődhetett a közbeszerzési eljárás előkészítése, s a befektető kiválasztása. Az elképzelés szerint a létesítményt a pályázaton nyertes beruházó építené meg, akitől az önkormányzat és az állam tizenöt évig szolgáltatást vásárol.

Kizárólag saját forrásból nem lehet

A mosonmagyaróvári önkormányzat négy éve kezdte el az úgynevezett koordinált városfejlesztést. Ennek egyik legfontosabb eleme a minőségi turizmus fejlesztése és a városlakók színvonalas szabadidő-eltöltésének biztosítása.

Ezért döntöttek egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítéséről a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatában. Az elmúlt évek előkészítő munkája eredményeként a tervezési szakasz a múlt évben lezárult. Elkészült a terület fejlesztési koncepciója, a beépítést meghatározó rendezési terv, a csarnok tanulmányterve, az engedélyezési és kiviteli terv, illetve megtörtént ezek engedélyeztetése is.

A képviselő-testület az elmúlt év közepén tárgyalt a csarnok megvalósításának és működtetésének módjáról, illetve a beruházási programról. A város szűkös költségvetése miatt az önkormányzat teljes egészében saját forrásból nem tudja és nem is akarja megvalósítani a létesítményt, ezért állami támogatásra számít, és lehetőség szerint a magánszférát is be kívánja vonni a beruházásba. A tervezet mintegy nettó 1,2 milliárd forintos megvalósítási költséggel számol.

Kormánydöntés csak most

Az eredeti elképzelések szerint még tavaly ősszel megindult volna a pályáztatás a beruházóra, s napjainkra már a csarnok építését is megkezdik, hiszen 2006 májusára tervezték az ünnepélyes átadást. A közbeszerzési pályázat kiírásához szükséges kormánydöntés azonban csak a napokban született meg.

Bella Sándor, a sportcsarnok előkészítését végző Movinnov Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: a kormány az elmúlt év júniusában döntött egy hosszú távú sportlétesítmény-fejlesztési program megvalósításáról, aminek keretében egyebek mellett minden megye egy-egy településén sportcsarnokot építenének. A kormányhatározatnak része az úgynevezett PPP – Public Privat Partnership: köz- és magánszféra együttműködésével megvalósuló fejlesztés – konstrukció is, miszerint az állam és az önkormányzat a magántőkét is bevonja a megvalósításba és az üzemeltetésbe.

A kormánydöntést követően megalakult Nemzeti Sporthivatal koordinálja a programot. A sportcsarnok-létesítési program keretében az országban a mosonmagyaróvári és gyöngyösi projekt a legelőkészítettebb, így ezekre készült kormány-előterjesztés, amit elsőként a PPP Tárcaközi Bizottság, majd a Gazdasági Kabinet tárgyalt – és egyhangúlag támogatott. Ezt követően a napokban döntött a kormány a kérdésben. Így megindulhatott a közbeszerzési pályázat előkészítése, majd az eredményes eljárást követően kezdődhet a kivitelezés. Bella Sándor szerint a város annyiból előnyös helyzetben van, hogy itt már teljes dokumentáció áll rendelkezésre, s a csarnok érvényes építési engedéllyel bír.

Tizenöt évig szolgáltatásvásárlás

Az ügyvezető elmondta továbbá, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján a PPP előnyei mind a megvalósításnál, mind az üzemeltetésnél jelentkeznek. A konstrukció lényege, hogy a közbeszerzés során kiválasztott befektető vállalkozó megépíti a sportcsarnokot, s tizenöt éven keresztül üzemelteti azt. Az önkormányzat ez idő alatt a szerződésben meghatározott feltételek szerint a beruházótól szolgáltatást vásárol, amihez az állam támogatást nyújt.

A tizenöt év leteltével több lehetőség is van, ám alaphelyzetben a sportcsarnokmaradvány értéken az önkormányzat tulajdonába kerül. A városnak a terheket csak a csarnok elkészülte után kell viselnie szolgáltatásvásárlással, aminek költsége nem csupán a megvalósítást, hanem az üzemeltetést is tartalmazza. A közbeszerzési pályázaton a befektetőknek erre a szolgáltatásvársárlási díjra kell majd ajánlatot tenniük.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is napirenden Bős

A néhány héttel ezelőtti győri magyar–szlovák tárgyalások után a bősi áram kérdése továbbra is napirenden maradt civil és kormányzati szinten is. A helyi tervek szerint Szigetköz az ottani elektromos energia öt százalékát kérné az elszenvedett károk kompenzációjaként, ezáltal a térségben húsz százalékkal olcsóbb lehetne az
áram. Tovább olvasom