Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Zöld kereszttel az elesettekért

A Szent Lázár Lovagrend mosonmagyaróvári karitatív szervezete nemrégiben ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját.
A lazarénusok évfordulós ünnepsége a napokban Németh László pápai prelátus, volt mosoni plébános hálaadó szentmiséjével kezdődött, majd a Fehér Ló Közösségi Házban – az alapítók, a támogatók és a meghívottak előtt – dr. Ács Mária kuratóriumi elnök számolt be tízéves munkájukról.
A bensőséges rendezvényt emlékplakettek átadása és az egyházközség fiataljainak kedves, színvonalas műsora tette emlékezetessé.
E jótékony és karitatív munkát végző szervezetről dr. Ács Mária elmondta: a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend a XII. században alakult meg Orleans mellett. Magyar földre 1181 táján érkeztek az első lazarénus lovagok. Jelenlegi formájában 1989-ben alakult újra a szerveződés. Céljuk a hit erősítése és védelme, a szegények, betegek támogatása, a keresztény lovagi eszmék fenntartása, a keresztények egységének szolgálata és Krisztus tanításának követése. Jelképük a zöld máltai kereszt.
Mosonmagyaróváron 1992-

ben jött létre a Szent Lázár Alapítvány. Életre hívója Németh László volt mosoni, jelenleg csornai plébános volt. Öttagú kuratóriumuk elnöke dr. Ács Mária, tagjai Németh László, Vágovics Istvánné, Pulai Éva és Horváth Alpárné.
Tevékenységükről megtudtuk, hogy évente megrendezett jótékonysági báljuk bevételéből mintegy 150 nagycsaládost és elesett embert ajándékoznak meg élelemcsomaggal. A krízishelyzetbe jutott embereknek anyagi és egyéb támogatást nyújtanak. Évente két-három ízben Kárpátaljára juttatnak az ott élő magyaroknak gyógyszereket, élelmet, ruhaneműt és anyagiakat. Idén Tiszavasvári árvízkárosultjainak két kamionnyi bútort, építőanyagokat és pénzt küldtek. A hajléktalanoknak évek óta fedezik tea- és cukorszükségletüket. Idén bekapcsolódtak a sokgyermekes, rossz szociális helyzetben levő családok óvodás gyermekeinek hétvégi étkeztetésébe is. Több sikeres, közös segélyakciójuk volt a város máltai és Lions karitatív szervezeteivel. Fogadtak erdélyi és kárpátaljai gyermekeket is, sőt, az alternatív katonai szolgálat is letölthető náluk.
Korábban a mosonmagyaróvári lazarénus szervezet két tagját, dr. Ács Máriát „hölggyé" (dámává) Németh László plébánost káplánná avatta az esztergomi bazilikában a rend nagymestere, H. E. Francois le Duc de Brissac.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolásra alkalmatlan jégrétegek

Az elmúlt hetekben jött kemény fagy a Lajta partján is sok fiatalt vonzott a tavak jegére. A… Tovább olvasom