Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Zavaró harangjáték?

Mosonmagyaróváron többen tiltakoznak a városházi harangjáték ellen.

Egy felvidéki mesterember kereste meg a közelmúltban a mosonmagyaróvári önkormányzatot, hogy referenciamunkaként elhelyezhesse harangjátékát a városháza padlásán. A megállapodás szerint, amennyiben a zenélő szerkezet elnyeri a helybeliek tetszését, úgy a város megvásárolja azt.

Eleinte tetszett a zenegép

A próbaüzem első néhány hetét követően tömegesen érkeztek pozitív visszajelzések a városhá-
zára a harangjátékról. A programot úgy állították be, hogy minden egész óra előtt öt perccel zenéljen, így nem zavarta a közeli templom hasonló szerkezetét. A jó fogadtatás nyomán az önkormányzat javasolta, hogy a város vásárolja meg a „zenegépet". A polgármester még a részére megszavazott év végi jutalmának felét is felajánlotta az egymilliós forintos harangjátékra, így az alkotónak az ár első részletét már ki is fizették. A következő részlet márciusig esedékes.

Zavart tanítást, pihenést

Időközben azonban azok is hallatták hangjukat, akiknek kevésbé nyerte el tetszését a toronyzene. A városházával szembeni
piarista iskolából jelezték a polgármesternek, hogy túl hangos a szerkezet és óránkénti zenéjével zavarja a tanórákat. A környék lakói pedig azért kopogtattak a polgármesternél, mert túl korainak vélték a reggel hat órai hangos városházi csilingelést. A felvetések nyomán halkabbra állították a harangjátékot, sőt, a „műsoridőt" is lerövidítették, így az már csak reggel nyolctól este 8 óráig üzemel. Emellett még a zenei kompozíciót is az ünnepekhez igazították.
A módosítások ellenére sem csillapodott a „népharag" a harangjátékot ellenzők körében. Dr. Árvay István fideszes önkormányzati képviselő Stipkovits Pálnak egy tiltakozó levelet juttatott el, amit mintegy ötvenen írtak alá. Őket zavarja az óránkénti zenélés. A képviselő azt javasolta, a harangjátékra szánt pénzt fordítsák más, nemesebb célra.

Komoly dilemma

Stipkovits Pál lapunknak elmondta: a tiltakozásokat természetesen komolyan veszi, ám azokkal egyidejűleg számos – több száz – pozitív visszajelzés is érkezett írásban és telefonon egyaránt.
– Komoly dilemmában vagyok a harangjáték sorsát illetően. További finomításokat eszközlünk a működésében, figyelembe véve a piaristák kérését is, megpróbáljuk úgy beállítani, hogy a tanórákat se zavarja. Amennyiben a tiltakozások ezután sem szűnnek, megpróbáljuk a szerkezetet más városrészben elhelyezni, sőt, az sem kizárt, hogy bizonyos időközönként vándoroltatjuk a harangjátékot a városban. A vételár még fennmaradt részére keressük a forrásokat. Jelentkeztek erre már támogatók is, ám ha mégsem sikerül összegyűjteni a pénzt, a következő részlet is a polgármester jutalmának terhére megy majd – mondta Stipkovits Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szeretet ünnepére készülnek

Darnózselin immár harmadik éve adventi gyertyagyújtással készülnek a… Tovább olvasom