Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Zárszalag védi a magyar mézet

Néhány héten belül zárszalag kerülhet az eredeti magyar mézre. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetősége vasárnapi ülésén tárgyalja a minőségi tartalomra utaló jelzés odaítélésének részleteit.
Egy nemrég készült felmérés igazolta: a boltok polcain található méz 70 százaléka nem felel meg az előírásoknak. A szakemberek negyvennél több mintát vettek: ebben a hipermarketekből származó hazai és importtermékek egyaránt szerepeltek. A magyar akácmézben például pampafű- és narancsvirágpollent fedeztek fel, ami arra utalt, hogy a hazai terméket olcsó dél-amerikai vagy kínai mézzel dúsították.

– Az OMME még tavasszal döntött a zárszalag létrehozásáról, mely egyfajta eredetvédelmet jelent. A vásárlók így eredeti magyar, természetes, idegen anyagokat nem tartalmazó mézet fogyaszthatnak – tájékoztatott Varga Tamás Imre, az OMME megyei méhészeti szaktanácsadója. A méhészek a zárszalaggal kívánják kizárni soraikból azokat, akik az olcsó kínai és dél-amerikai mézekkel keverik a hazait, esetleg más anyagokkal hamisítják azt. Az egyesület hat forintért biztosítja a hamisíthatatlannak vélt szalagot és szigorúan ellenőrzi azon termékeket, amelyeken majd feltűnik. A zárszalagon látható lesz egy hat számjegyű kód (ennek első két számjegye a megye általánosan használt kódszáma, további négy számjegye pedig a megyénként kiadott sorszám) is, amely alapján a fogyasztó azt is megtudhatja, kinek a méhészetéből származik a termék. A hat számjegyű azonosítót továbbá elhelyezik a kaptárakon és más eszközökön is.

A civil szervezet hétvégi ülésén dönt arról, hogy ki és milyen feltételekkel kaphat zárszalagot. A minőségi tartalomra utaló jelzést azok a méhészek, esetleg kereskedők használhatják, amelyek aláírják a nyilatkozatot arról, hogy csak eredeti magyar mézet töltenek az üvegekbe. A termékeket rendszeres laborvizsgálatnak vetik majd alá. A szaktanácsadó szerint néhány héten belül már találkozhatunk zárszalaggal ellátott mézzel: eleinte a méhészeknél, később a boltokban is. Varga Tamás Imre jóslata szerint egyelőre a zárszalaggal ellátott és a jelzés nélküli méz között nem lesz látható árkülönbség.


Hamisítatlan német méz

Németországban 1925 óta garantálják a fogyasztóknak, hogy az „Eredeti német méz" (Echter deutscher Honig) címkével ellátott üvegekben kiváló minőségű és egyben ellenőrzött mézet találnak. Szigorú ellenőrzések alá vetik a finn mézet is. Itt a Finn Méhészegyesület kezdeményezésére kék alapon, sarki búvár madarat ábrázoló logóval igazolják, hogy a méz Finnországból származik.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengen: Jogokkal és kötelezettségekkel is jár

Hegyeshalom - Nem lesz biztonsági deficit, sőt, az eddigieknél is biztonságosabb lesz a határ menti… Tovább olvasom