Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Zárolták a kifizetéseket

Az MTE 1904 körüli bizonytalanság nyomán az önkormányzat zárolta a decemberi és januári kifizetéseket.

A polgármester szerint nem a megállapodásnak megfelelő célokra fordították a támogatások egy részét. Rendkívüli közgyűlést hívtak össze január 28-ra. Egyelőre még azt sem tudni, tavasszal milyen néven szerepel a klub.

Az évente több mint százmillió forintból gazdálkodó patinás múltú MTE-nek nemrégiben új elnöke lett dr. Szeredi Ádám személyében. Ő azonban egyelőre nem vette át a klubot, s novemberben egy revizorcéget kért fel, vizsgálja át a könyvelést. Az elnök azonban annyit kijelentett: tudomása szerint csaknem tízmilliós hátraléka van az egyesületnek, s a „dolgokat rendbe kell tenni". Nos, információink szerint a revizori vizsgálat elkészült, s jó néhány „hiányosságot" talált a könyvelésben.

A revizor hiányosságokat talált

Visszakapták, mégis megváltozhat
Információink szerint egyelőre még a klub jövőbeni neve is bizonytalan. Mint ismert, egy bírósági per lezárásaként a klubot névváltoztatásra kötelezték – így alakult meg az MTE 1904. Később jogerősen ezt a nevet is elveszthették volna – néhány milliós perköltség így is a kasszát terhelte –, ám a felperes – egy ingatlanért cserébe – visszaadta korábbi nevét (az MTE-t) az egyesületnek. Csakhogy a mostani revíziós hiányosságok miatt, információink szerint, az is megtörténhet, hogy a klubnak új nevet kell felvennie.
Ezt támasztja alá Stipkovits Pál polgármester – s tiszteletbeli egyesületi elnök – levele is, aki a korábbi elnököt, dr. Palatinus Jánost kéri a közreműködéshez. Mint írja: „az egyesület irányításában, működtetésében zavarok keletkeztek". Az új elnökség addig nem hajlandó hivatalosan átvenni az irányítást, amíg az átvilágítás észrevételeit „nem küszöbölik ki".

A polgármester emellett szankciókat is alkalmazott: „Mivel a revízió olyan hiányosságokat tárt fel, amelyek az egyesület és az önkormányzat között létrejött üzemeltetési megállapodás egyes pontjait is érintik, ezért elrendeltem a decemberi támogatási összeg zárolását."

Emellett a januári támogatási előleget sem folyósítják, s ezt a klub hivatalos „adásvételéig" fenntartják. Sőt: azt is kilátásba helyezte a városvezető, hogy ha záros határidőn belül nem rendeződik az ügy, akkor felveti az önkormányzat és az egyesület közötti üzemeltetési szerződés felbontását. A megoldás érdekében január 28-ra kezdeményezte az egyesület rendkívüli közgyűlésének összehívását. A polgármester szeretné, ha addigra „tisztáznák az ügyeket" s a „feltárt hiányosságokat kiküszöbölnék".

Nem minden jutott a megfelelő helyre"

Stipkovits Pál tegnap a Kisalföld kérdésére elmondta: a revizori észrevételek a könyvelési mérleggel és a számlarenddel kapcsolatosak. A hiányosságok megoldhatók a kifizetések ellentételezésével, „számlás lefedettséggel". Az önkormányzati támogatás kapcsán hangsúlyozta: a feltárt hiányosságokat és a megállapodásuk betartását kérik számon az egyesületen. Ebben a szerződésben a hivatal konkrétan kikötötte, mire kell fordítania a klubnak a támogatásukat. Ez évi 11 millió forint, s a pályafenntartásokra, üzemeltetésre újabb 14 milliót kapnak. A város az utánpótlás-nevelésre, közüzemi számlákra, alkalmazotti bérek kifizetésére adta a pénzt, s ebből a polgármester szerint „nem minden jutott a megfelelő helyre". Decemberben 1,5 millió forintot zároltak a klubtól, ám ezt az összeget közvetlenül – többek közt – az edzők bérének kifizetésére fordították.

Az exelnök szerint nem az ő dolga

Az ügyben megkerestük dr. Palatinus János korábbi elnököt, aki elmondta: az érdemi munkában lassan fél éve nem vesz részt, így a hiányosságok rendezése sem az ő dolga. Ezt a szakosztályvezető végzi, hisz a gazdálkodással kapcsolatos ügyek hozzá tartoznak. Az ügyben dr. Szeredi Ádám elnököt is megkerestük, aki későbbre ígért tájékoztatást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útrendelet: se pénz, se paripa

Anyagi, technikai és szakmai feltételek is hiányoznak a helyi közutak  fenntartására és fejlesztésére.  – áll Stipkovits Pál országgyűlési képviselő Kóka János gazdasági miniszterhez eljuttatott levelében. Ugyanakkor a végre nem hajtott feladatellátásnak súlyos övetkezményei lehetnek. A megvalósításhoz a képviselő intézkedési tervet kellene készíteni. Tovább olvasom