Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Zarándokúton az El Camino felé

Közel nyolcvanan zarándokolnak egy hét alatt Lébénybe, ahol kulturális műsorral, kiállításokkal, táncházzal fogadják a hívőket.

Másnap Ausztria felé veszik útjukat: Wolfsthaltól ugyanis már jelzett út vezet a spanyol Camino útig.

Hétnapos gyalogos zarándoklat indult múlt szombaton Budapestről Lébénybe a második alkalommal megrendezendő magyarországi Szent Jakab-napra a Camino de Santiago zarándokút nyomán. Évről évre mind több magyar indul el a híres Szent Jakab-úton, a spanyol Camino de Santiagón, a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútján. A hagyomány azt tartja, hogy a város székesegyházában nyugszik Szent Jakab apostol.

A Szent Jakab Baráti Kör tagjainak kezdeményezésére múlt szombaton mintegy hatvanan vállalkoztak a fővárosból a hétnapos útra, azonban minden állomásnál tovább duzzad a csapat. Dukát Csilla szervezőt éppen útközben értük el: – Pénteken Győrig szeretnénk eljutni – mondta el érdeklődésünkkor. Átlagosan napi 25 kilométert tesznek meg. A kánikulát a legnehezebb kivédeniük, sokan a hajnali gyaloglás után a délutáni órákban indulnak újból útnak.

– A zarándokszertartás keretében a keresztnél valamennyien leteszünk egy kavicsot, mely a saját magunk vagy mások által ránk rakott terheket jelképezi – magyarázza Dukát Csilla, aki a Caminót és a Szent Jakab-utat is másodszor járja meg. Hozzátette: az érdeklődők Győrben szombaton hajnali 5 órakor a Czuczor- gimnáziumnál csatlakozhatnak a zarándoklathoz.

Lébényben található Magyarország legrégibb, több mint 800 éves Szent Jakab-temploma. Itt másodszorra szervezik meg a Szent Jakab-napot. Szombaton délután 2 órától az öreg plébánia épületében a Nyugdíjasok Lébényi Egyesületének ˝Négy évszak˝ című kiállítása nyílik meg, ezenkívül Pálinger Béla és Stinner Sándor is tárlattal mutatkozik be. A Templom téren kézműves-, alkotósátrak nyílnak, íjászkodásra is lehetőség lesz. A templomban délután 3 órától az Eight Singers Lébényi Énekegyüttes, majd a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar műsora hallgatható meg. A Kard Rendje Lovagi Egyesület a Templom téren, majd a nagyiskola udvarán tart bemutatót. Délután fél 6-tól a templomi kórus koncertezik, 6 órától dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentmisét mutat be. A Templom téren este 8 órakor kezdődik a táncház, a Tatros együttes is zenél.

Lébényből Wolfsthalig

Nem ér véget a zarándoklat Lébényben. Egy csapat továbbindul vasárnap Ausztria felé. Első nap Mosonmagyaróvárig jutnak el, második nap Rajkáig, majd Wolfsthalig. Ettől az osztrák településtől már jelzett út vezet a spanyol Camino útig. Szeretnének egy jelképes összeköttetést létesíteni a már kiépült zarándokúttal. Ezzel a keleti végpont átérne Magyarországra, Lébénybe. Kovács Gábor lébényi polgármester elmondta: tervezik, hogy mielőbb kiépüljön Lébényig a jelzett Camino út.


Olvasóink írták

 • 4. sskgbr 2010. július 26. 18:08
  „Csipetke!

  Én mindkét esetben tényeket állítok (a részletekre kitérően is minden egyes elem tény).
  Függetlenül attól, hogy részt vettem-e avagy nem.
  Különben idén nem, de tavaly én szervezetem e GY-M-S megyei szakaszt.
  A network pannonhalmi oldalán ott vannak a fotók az idei pannonhalmi eseményről.

  Mindazonáltal igazad van:
  "bár lehet véletlen, hogy ilyen pontatlanul íródott a cikk??!!"”
 • 3. Csipetke 2010. július 26. 12:43
  „sskgbr
  résztvevője voltál a zarándoklatnak, hogy ezt állítod?
  bár lehet véletlen, hogy ilyen pontatlanul íródott a cikk??!!”
 • 2. sskgbr 2010. július 26. 12:24
  „"A zarándokszertartás keretében a keresztnél valamennyien leteszünk egy kavicsot, mely a saját magunk vagy mások által ránk rakott terheket jelképezi"
  E zarándok szertartás Pannonhalmán történt, a Pándzsa Klub egyesület által emelt emlékkeresztnél, amely II. János Pál pápa városba érkezésének a helyszínén és annak emlékére áll.
  A cikk azt sugallja, hogy ez Győrben történt.
  Nem!

  Ha sikerül um. összekötni a már létező osztrák Camino-t a magyarral, akkor az nem Lébényig fog elérni, hanem - éppen a cikkben írtak miatt is - Budapestig.”
 • 1. janika 2010. július 23. 09:39
  „No lám, itt még papok is táncra perdülnek. Miért is ne! Ettől még nem szegik meg a cölibátust.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékkönyv a temetésen - százak búcsúztatták Dórát

Eltemették csütörtökön Mosonmagyaróváron azt a 16 éves lányt, aki két héttel ezelőtt halt meg a Delaware folyón történt hajóbalesetben. Tovább olvasom