Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Votivkirche a majorban

Miért és ki építtetett Albertkázmérpusztán a bécsi Votivkirche mintájára templomot a XIX. század végén? Ki volt az építész s a kivitelező?
„A terület valaha királyi birtok volt, majd a XVIII. században nászajándékként került Mária Krisztina és férje, a birtok névadója, Albert Kázmér herceg kezébe.

Albert Kázmér szívén viselte a birtok és a mezőgazdaság fejlesztésének ügyét, és az 1800-as évek elején mintagazdaságot alakított ki a területen. A major a Magyaróvári Főhercegi Uradalomhoz tartozott 1818-ban" – írja Biczó Zalán az albertkázmérpusztai templom történetével foglalkozó könyvében.

A neogótikus templomot a kilencvenes években újították fel – akkor magyar és külföldi adományokból.
A neogótikus templomot a kilencvenes években újították fel – akkor magyar és külföldi adományokból.

A puszta, s ezzel együtt a templom úgy kapcsolódik a főhercegi családhoz, hogy Frigyes főhercegnek és Izabella főherceg asszonynak nyolc lány után 1897-ben fiú utóda született. A kis Albrecht (Albrecht főherceg) születésének tiszteletére a család templomot emeltetett Albertkázmérpusztán. Szahlender Gyula tervei alapján a bécsi Votivkirche mintájára készült a közel kétszáz négyzetméteres neogótikus épület. Schlichter Lajos irányította a munkálatokat.

Az építkezés költsége 70 ezer forint volt. (Schlichter építette azt a villát is, amely Győrben a vidéki buszpályaudvar szomszédságában áll.) A munkálatok három éven keresztül zajlottak: a míves kőfaragómunka s a vasvázas beton toronycsúcs kialakítása – mely hazánkban az első ilyen megoldás – időigényes feladat volt.

1897. október 10-én szentelték fel az új istenházát. Az ünnepségen a főhercegi család mellett számos előkelőség is részt vett.
A templomot az 1990-es évben újították fel, külföldi és magyar adományokból egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalok a Magyar utcán – 1200 ajándék gyűlt össze

Tovább olvasom