Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Vonzóvá válni

Máriakálnok vonzóbbá válhat az idegenforgalom számára a néhány éve húzódó, ám a tervek szerint ősszel induló Kálnoki-Duna-szakasz rehabilitációja után.
Vonzó lehet a vízitúrázóknak
Máriakálnok idei költségvetését hiánnyal fogadta el a képviselő-testület, így az önkormányzat legfontosabb feladataként e hiány kigazdálkodását tűzte maga elé. A helyi büdzsé „ fogyatékossága " rányomta bélyegét a további célkitűzésekre is, némi fejlesztésre azért ennek ellenére is futotta. Tavasszal elvégezték az önkormányzati utak kátyúzását és hamarosan megkezdődik az iskola étkezőjének és konyhájának felújítása, aminek költsége az ötmillió forintot közelíti. Várhatóan megszépül még két tanterem, új színt kap kívülről a kultúrház és a fiatalok összefogásával átalakul a volt szociális foglalkoztató ifjúsági klubbá. Év közben az önkormányzat 3, az iskola 2 új számítógéppel gazdagodott, ezen túl egy pályázati lehetőséget és az önkormányzat segítségét kihasználva 9 pedagógus kapott otthoni használatra internetkapcsolattal bíró számítógépet.

Vőfélytalálkozó és díjlovaglás

Széles Sándor polgármester a közösségi rendezvényeket sorolva örömmel említette, amikor a régi hagyományokat felelevenítve májusfát állítottak, majd kitáncolták a lelkes ifjak. Az idősebb korosztály aktivitása hívta életre a Kálnoki Öregfiúk Egyesületét. A volt labdarúgók kondíciójuk és a jó hangulat megőrzése érdekében egymást követően szervezik a térségi kupákat. A hagyományos nemzetiségi találkozót idén Németországban tartották, Máriakálnokot egy kis delegáció képviselte. Két nagyszabású összejövetel szervezése tartja még lázban a kálnokiakat, az augusztusi országos vőfélytalálkozó és a szeptemberben esedékes nemzetközi díjlovagló bajnokság.

Végre rehabilitáció

Szeptember közepétől indul a Kálnoki-Duna rehabilitációs programja, melynek első ütemére 34,8 millió forint áll rendelkezésre. Ez az összeg mederkotrásra és a műtárgyak tervezésére elegendő. A projekt a Mosoni-Duna menti települések komplex térségi koncepcióján belül valósul meg. A több mint 14 kilométer hosszú, 6-8 méter széles Kálnoki-Duna-szakasz rehabilitációjának célja a több évtizede elhanyagolt meder vízpótlásának megteremtése a környezet-, a természetvédelem és a lakosság igényeinek összehangolása mellett. A cél mederkotrással kialakítható fenékszintsüllyesztéssel, helyenként a partszakasz megerősítésével érhető el. A folyamatos vízpótlás kedvezőbb életteret biztosíthat a meglévő, a vízhez jobban kötődő állat- és növényfajoknak. A további ütemezés az anyagi források érkezésének függvénye.
A vízpótlás után megteremtődik

az idegenforgalom fejlesztésének lehető-

sége, a Kálnoki-Duna-szakasz csónakkal, kajakkal-kenuval átjárhatóbb lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légből pottyant polgármester

A dunaszigeti falunappal együtt megrendezett IV. Aranymosó Fesztivál ugyan ezreket nem csalogatott… Tovább olvasom