Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Vonaton próbálkoznak a migránsok

Csaknem duplájára nőtt a határtérséggel, illetve az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma tavaly, mint a schengeni csatlakozás első évében.

Összesen 494 esetben jártak el velük szemben, míg 2008-ban csak 257 alkalommal.

Ismeretes, hogy hazánk schengeni csatlakozását követően a rendőrség és határőrség integrációjával jött létre a kapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztálya. A feladatuk elsősorban a határok megszűnésével jelentkezett biztonsági kockázatok kiküszöbölése. Az úgynevezett mélységi ellenőrzés merőben más, mint a korábbi folyamatos helyhez kötött – mondja Szücs Róbert őrnagy, osztályvezető.

A schengeni csatlakozás következtében új kihívások jelentek meg, így a határok szabad átjárhatóságával az illegális migráció és a szervezett bűnözés elleni fellépés. Ezek a bűncselekmények változatosabbak, kevésbé láthatóak lettek, továbbá nem egymástól elkülönülten, hanem egyszerre, egymást erősítve jelentkeznek. Míg a schengeni tagságunk előtt ebben a térségben több mint 300 ember foglalkozott a határőrizettel, addig az integrációt követően ennek a létszámnak csupán a töredéke látja el a feladatot. Az őrnagy kiemelte: a változásokból fakadó új helyzetet az állománynak is tanulnia kellett, így az elmúlt évre alakult ki az ellenőrzési gyakorlat, amivel nőtt a hatékonyság is.

Tavaly 327 határsértőt fogtak a rendőrök, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Fotó: Illusztráció
Tavaly 327 határsértőt fogtak a rendőrök, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Fotó: Illusztráció

Ez a hatékonyság jól látszik az elfogások alakulásában. Tiltott határátlépés kísérlete miatt 327 eljárás indult 2009-ben, míg a schengeni csatlakozás első évében 158. Hasonló a megoszlás az embercsempészek elfogásánál is, míg 2008-ban 17, addig tavaly 52 ilyen ügyben kezdődött nyomozás. Az ellenőrzések során emellett számos körözött személyt is elfogtak – közülük sokan a schengeni információs rendszerben (SIS) szerepeltek –, valamint beutazási, illetve tartózkodási tilalom alatt állókat.

Szücs Róbert hozzátette: számos változás tapasztalható az elmúlt egy évben az illegális migrációban is. Míg korábban elsősorban koszovóiak próbáltak meg ilyen módon Nyugatra jutni, addig az elmúlt időszakban számuk lényegesen csökkent. Helyüket a Közel-Keletről, illetve afrikai országokból érkezők vették át. Az illegális migráció nem csupán összetételében, hanem módszereiben is változott. Eddig jellemzően közúton személyautókkal, furgonokkal próbálták átlépni a határt ezek az emberek. Az elmúlt év első felében szinte mindennapossá vált, hogy a migránsok egyszerűen taxiba ültek és így akartak Ausztriába jutni.

Az illegális migráció egyre inkább áttolódik a vasútra. Éppen emiatt a rendőrök osztrák kollégáikkal közösen a múlt hónaptól rendszeresen ellenőrzik a nemzetközi vonatokat Győr és Bruck között.
Feltehetően a folyamatos ellenőrzéseknek és felfedéseknek is köszönhetően mára az embercsempészek és a bevándorlók is módszereket váltottak. Az illegális migráció egyre inkább áttolódik a vasútra. Éppen emiatt a rendőrök osztrák kollégáikkal közösen a múlt hónaptól rendszeresen ellenőrzik a nemzetközi vonatokat Győr és Bruck között. Az eredményességet jól bizonyítja, hogy az elmúlt néhány napban is 21 eljárást indítottak tiltott határátlépés kísérlete miatt, ebből mindössze négyen nem vasúton, hanem menetrend szerint közlekedő autóbusszal próbáltak Ausztriába jutni.

Az őrnagy hangsúlyozta: az illegális migrációra napjaink egyik meghatározó veszélyforrásaként kell tekinteni, hiszen ennek során számos, az Európai Unió biztonságára veszélyes bűnöző szivároghat a tagállamokba, ezen belül a schengeni övezetbe is.

Olvasóink írták

  • 2. nonoka28 2010. január 20. 10:01
    „Vicc amit sokszor a rendőrök művelnek a hátárátkelőnél.A buszokra utaznak az tuti.”
  • 1. janika 2010. január 19. 15:45
    „Kiállították az útra a schengeni csicskásokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitálhatják a holtágat Dunakilitinél

A dunakiliti Száraz-erdei holtágat rehabilitálhatja pályázati forrásból a vízügyi igazgatóság. Ehhez… Tovább olvasom