Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Voluta fesztivál: Szent Iván-éji varázslat a vízen

Mosonmagyaróvár - Dobpergés, a szurkolók kiáltása, evezők csapása fogadta a hétvégén azokat, akik a mosonmagyaróvári Itató szabad strandhoz kilátogattak.
A II. Voluta Vízi Karneválra nem csak a vízi sportok szerelmeseit várták.
Második alkalommal szervezte meg a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület (MVSE) a nemzetközi Voluta Vízi Karnevált. Immár hagyományosan Szent Iván éjszakáján és az ahhoz kapcsolódó hétvégén a vízi sportok kedvelői felfedezhették újra a Mosoni-Dunában rejlő lehetőségeket.

Galéria kép


Mágikus hangulat

– A mágikus Szent Iván-éj adja meg a fesztivál alaphangulatát. A természet és az ember, a tűz és a víz találkozása igazi varázslatot eredményez – véli Wlasitsch Mirkó, a fesztivál egyik szervezője –, persze az előbbiekhez hozzáadódik még egy-egy jó hangulatú koncert, sportvetélkedő is.

– A fesztivál által fel szeretnénk hívni a figyelmet a Mosoni-Dunára és népszerűsítenénk a vízi sportokat Mosonmagyaróváron és környékén. Egy további cél egy vízi turisztikai központ kialakítása lenne – tájékoztatta a Kisalföldet Nagy Gábor, az MVSE elnöke, szervező.

Tavaly éppen a központ megépítésének az álma hívta életre az idén is nagy népszerűségnek örvendő fesztivált, mely bebizonyította: igen is van igény a vízi sportokra.

Egymillió euróból

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a jelenlegi Itató szabad strandi csónakház helyére egy európai színvonalú központot tervez, egymillió eurós beruházással. Ennek megépítésére pályáznak. Amennyiben pozitívan bírálják el, akár már 2010-re megépülhet a kétszintes ingatlan vendégszobával, edzőteremmel, hajótárolókkal és hajójavító-műhellyel. A bővítésre azért is lenne szükség, mert a több mint száz tagot számláló civil szervezet kinőtte a jelenlegi csónakházat. A Mosoni-Duna-parti egyesület több vízi sportág űzésére is lehetőséget nyújt. Igen kedvelt a sárkányhajózás, az evezés, a kajak-kenu és Magyarországon egyedülálló itt a velencei evezés.

A fenti sportágakból kaphatott ízelítőt az, aki a hétvégén a Voluta fesztivált választotta kikapcsolódásul. Valamelyest a tavalyi sikert is jelzi, hogy idén sokan jelentkeztek a vízi karnevál különféle versenyeire.

Sárkányokkal

Ébred a sárkány! címmel, a fél kilométeres távon helyi, külföldi baráti társaságok és vállalatok mérték össze csapatszellemüket első bálozó, amatőr és profi kategóriában. Köztük többek közt lapunk már jól beedzett csapata is: – A sárkányhajózás olyan hobbisport, melynél elsősorban nem a fizikai erőnlét, hanem a csapatszellem számít, és az, hogy az evezők együtt tudjanak működni. Ez egy jó buli! – magyarázta a Kisalföld főszerkesztő-helyettese, Fábián György, aki a hajó elején mártotta vízbe evezőjét.

Az európai versenyeken is részt vevő csapat a döntőben háromnegyed távig tudta tartani első helyét, de utána megelőzték őket tizenöt centiméterrel a Vogel Noot-osok. Ennek ellenére mindkét csapat első helyen végzett: a Kisalföld napilap csapatában fele-fele arányban képviseltette magát a gyengébbik nem, a mosonmagyaróvári vállalat csapatában viszont csak férfiak húzták az evezőt dobütésre. Laube Róbert csapatvezetőt, a Vogel Noot üzemvezetőjét kérdeztük a versenyről:

– Négy hete kezdtünk edzeni, két kategóriában is indultunk. Örülök, hogy nem esett szét a csapat és tudtuk tartani az ütemet. Tagjaink még nem szoktak össze, csak a kormányosunk volt profi – hangsúlyozta, majd hozzátette: – Ez egy igazi örömünnep, ez volt az első versenyünk, amit meg is nyertünk, megjött a kedvünk a következő megmérettetésekhez.

Rekordszámú jelentkező

Az ötödik alkalommal megrendezett Óvár-kupa evezősversenyre idén rekordszámú sportoló jelentkezett: öt evezősegyesület százhatvan hajóegysége szállt vízre a hétvégén. A két újonnan kialakított röplabdapálya is bajnokság helyszínéül szolgált.

A Magyaróvári Íjász Sportegyesület lehetőséget nyújtott a különféle íjak kipróbálására. A fesztiválozókat továbbá különféle kulturális programok is szórakoztatták: humorral, tánccal és zenével, hajnalba nyúló bulival. És természetesen nem hiányzott a Szent Iván-éji tűz sem, hagyomány ide vagy oda, senki nem próbálta meg átugrani.

Wlasitsch Mirkó szervezőt a folytatásról is faggattuk: – Tervezzük, hogy a vízi karnevál programját ötvözzük a Múzeumok Éjszakájával. A varázslatos éjen Shakespeare Szent-Iván éji játéka sem hiányozna.
További képek a http://mosonmagyarovar.network.hu/ kluboldalon.

A Kisalföld sárkányhajós csapata a profi kategóriában első helyezett lett.
Halfogás: Volt, aki a horgászattal is megpróbálkozott.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. Kovács 1 2008. június 28. 20:44
  „T Samuka.
  Vettem az adást! A jövő hétvége elvileg nekem is jó.
  Jó szórakozást mindenkinek!
  Üdv: Tamás”
 • 79. Samuka 2008. június 27. 15:16
  „Kedves "Béláim"!
  Most vagyok csak újra net-közelben.
  Látod, Tamás, hogy lehet örülni az élet apró dolgainak, mint egy kérdőjel megtalálása!!! :):):)
  Ami a sörözést illeti: nekem is megfelel Óvár, akár az Itató-strandi büfé, valahogy majd megoldom a közlekedést, legfeljebb nem kocsival megyek, hanem biciklivel. Halásziig már bringáztam az idén, onnét már nincs is messze...
  Most hétvégén a gönyűi búcsúba kell vinnem a gyerekeket, de a jövő hétvége elméletileg jó lehet. Egyeztessünk még róla addig!

  Jó hétvégét kívánok Nektek, és minden fórumozónak!
  Feri”
 • 78. Kovács 1 2008. június 26. 13:08
  „A sörözéshes.
  Stilszerűen ott kellene, ahol az egész kezdődött!! :)”
 • 77. Kovács 1 2008. június 26. 12:27
  „Tisztelt Feri!
  Ahogy a tobbieket ismerem inkább nem vezetnének.
  A hely kiválasztásához: nekünk inkább óvár volna a megfelelő.
  Ha tudsz mást írd meg.
  Ui: Megtaláltam a kérdőjelet!!!!
  ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Kovacs T”
 • 76. bélám13 2008. június 26. 11:21
  „Ja, igen Legényanya.És mi voltun a Józsi, akit "megköveztek" :)”
 • 75. bélám13 2008. június 26. 11:11
  „Tisztelt Samuka!

  Maradjunk ennél, jobban megszoktam. Ne nézz ferde szemmel a csapattársaidra, nincs köztük tégla. A kisalföld szerkesztőségében sincs ismerősöm, és egyébként sem hiszem, hogy kiadták volna a nevedet. Véletlenül akadtam rá a mosonmagyarovar.network.hu oldalon a ´ Vállalati kultúra ´ címmel közölt írásodra, ahol aláírással közölték le. Először fel sem tűnt, aztán tegnap bevillant miért voltak ismerősek a hozzászólásaid. Néhol egy az egyen megegyeztek, ezt nyílván ugyan az a személy írta. Így már nem volt nehéz nevesíteni.
  A virtuális kézfogás természetesen el van fogadva, a válaszokat a csaptatásaimtól pedig már megkaptad ehhez már nincs is mit hozzáfűzni.
  Remélem jövőre találkozunk, és egy jót versenyzünk.

  Üdvözlettel:
  Tomi (Bélám)”
 • 74. Samuka 2008. június 26. 10:48
  „Sziasztok, Tamások és mindenki! :)
  Köszönöm szépen, így már azért egészen más a "leányzó fekvése"! :)
  Részemről áll a sörözés, csak a helyet kell okosan kiválasztani, hogy dönteni tudjunk: iszunk vagy vezetünk?
  Javaslat?
  Mellékesen, ez a "Béláim" a Legényanya c. filmből lehet ismerős?

  Üdv,
  Feri

  ui.: ma ne gyertek Pestre, a szokásosnál is nagyobb dugók vannak... :(”
 • 73. Kovács 1 2008. június 26. 10:35
  „Tisztelt Feri.
  Az 57.hozzászólásban említettél valami sörözést,még áll.
  (tudom,hogy a pont helyett kérdőjel kéne, csak sehogysem tudom odavarázsolni!!!!)
  Üdvözlettel:
  Kovács Tamás”
 • 72. Sportszerűség 2008. június 26. 08:52
  „Én már lezártam a témát, a kérdéseimre Nimród megadta a választ. Remélem, jövőre nem lesz ilyen utóélete a versenynek, s ismét egy kellemes napot tudunk együtt eltölteni, természetesen Pannon-Work győzelemmel az amatőr kategóriában! :)

  Üdvözlettel:

  Guly Kovács Balázs”
 • 71. Bélám13 2008. június 26. 07:09
  „Tisztelt Feri!
  Bocs, hogy nem írtam, de mikor válaszoltál, én már az igazak álmát aludtam.
  Ezúton viszont megkérek minden Bélámat, hogy már valós névvel folyik tovább a történet, udvariasan írjatok, tartsátok tiszteletben, hogy vállaljuk valós nevünket.
  Ígérem, mihelyt lesz, 10 nyugodt percem bővebben bemutatkozom.

  Tisztelettel:
  Hegyi Tamás”
 • 70. Samuka 2008. június 26. 00:36
  „Oké, Bélám, átadom magamnak! :)
  Ugye, az etikussághoz most az is hozzátartozik, hogy Te is felfeded magad, vállalod a saját valós nevedet, és elmondod (leírod), hogy milyen egyéb írásaimra gondoltál... és hol olvastad azokat, és kitől kaptad meg!

  Ugye, Bélám?!

  Hahó, nem hallom az igenlést!

  Bélám, ha ezeket bevállalod, nyilvánosan megkövetlek, és bocsánatot kérek Tőled! De csak ekkor!

  Figyelj! Azt se kérem, hogy nyilvánosan tedd! Hívd fel a központi számunkat Győrben, ott elmondják Neked a mobilszámomat, és "négyszemközt-kétfülközt" elmondhatod ezeket nekem! Várom a hívásodat csütörtökön 8.30 és 11.50 között!
  Ha úgy érzed, ez nem megy, írhatsz a frank2511@freemail.hu címre is...
  De ugye Te is érzed, hogy ezt itt nyilvánosan kellene elmondanod-leírnod ezek után... :)

  Egyébként: én először valóban elég ingerülten írtam le az általam ismert dolgokat (7. sz. hsz), utána viszont már kérdeztem (30. sz. hsz). Sajnálom, hogy csak Nimród és Beton válaszolta meg a kérdéseimet itt a végén...

  Mellesleg, Bélám, ismerjük egymást korábbról, vagy a Kisalföldnél vannak főszerkesztő-helyettesi kapcsolataid, vagy a cégünknél-csapatunknál??? Várom a válaszod!

  Üdvözlettel,
  Feri”
 • 69. histok 2008. június 25. 18:08
  „tisztelt beton!

  sárkányhajózásban mindig a futamban elért helyezés dönt a végső sorrendről mert az idő nem lehet pontosan mérni mivel álltalában folyóvizen és rajtgép nélkül történik a rajtolás. tehát a táv sem egyforma két futam között.
  amikor kiderült a döntöt ebben a formában fogják lebonyolítani akkor én már megmondtam, hogy ez vitát fog eredményezni.
  úgyérzen senki sem kérdőjelezte meg a VN első futamában elért eredményét akkor ti miért kérdőjeleztétek meg a mi eredményünket.
  a középdöntőben mi eveztük a legjobb időt 1.15.3 úgy hogy a cél előtt jóval a kormányosunk ( Mirkó) kiabálására 10-12 ember abba hagyta az evezést mondván több mint 2 hajóval vezetünk. akkor mért nem képzelhető el a 1.13 idő ha végig evez mindenki.
  utoljára a döntő után a csapatod a VN ment reklamálni majd mi csapatvezetők nélkül lett kitalálva a megosztott első hely, szerintem ez így nem volt korrekt, ha valimi nem volt jól akkor mentünk volna inkább még egy futamot és akár lettünk volna harmadikak mint így első amit VN csapat folyamatosan megkérdőjelez.”
 • 68. Bélám13 2008. június 25. 17:27
  „Tisztelt Samuka

  Egy utolsó kérés. Légy szíves ad át a már megtudott valós történetet Kurdi Ferenc Úrnak, nyilván ismeritek egymást, hisz néhány helyen nem csak a szóhasználat, de az egész szöveg is pontosan megegyezik írásaitokban. Ha Ő is képbe kerül, és megérti a történetet, biztosan átformálja meggondolatlan, sértő, minden alapot nélkülöző véleményét.

  köszönöm”
 • 67. Nimród 2008. június 25. 16:57
  „Most hogy mindent jól kibeszéltünk remélem jövőre találkozunk, s újra összecsapunk!”
 • 66. Almás 2008. június 25. 16:51
  „T. Kisalföld Szerkesztőség!
  A Voluta fesztivál kapcsán leközölt cikkükkel kapcsolatban szeretnék szólni és nem utolsó sorban egy kérést is intéznék önökhöz. Természetesen az önök által leközölt cikk és a cikknek adott forma és küllem enyhén szólva is ízléstelen. Önök a legkisebb mértékben sem veszik figyelembe azt, hogy egy hírközlő szervezetnek a hiteles és teljes hírközlés és tudósítás a feladata. Önök oly mértékben alázták meg csapatukat amelyre még nem volt példa azok között a vállalatok között amelyek részt vettek hasonló rendezvényen. A VN csapata felajánlotta az önök csapatának a megosztott első helyet annak jeléül, hogy mennyire tiszteli azt a teljesítményt amelyet a fele-fele arányban részt vevő hölgyek és urak nyújtottak eme nemes rendezvényen, annak ellenére, hogy nem a Kisalföld csapata lett ez első! Ennek ellenére önök egy teljesen kifordított és olyan küllemmel ellátott cikket közöltek le amely nagyon sok ember felháborodását okozta. Ha egy másik vállalati csapatot ily mértékben alázna meg saját vállalatuk, akkor egész biztosan a következő versenyen a versenyzők nem a vállalat színeiben versenyeznének többet. Azt azért el kell mondanom, hogy nagyon sajnálom a Kisalföld csapatát, mert ezek után nem tud a környéken emelt fővel és büszkén részt venni semmi ehhez hasonló rendezvényen, mert ennek a lehetőségét önök elvették tőlük. A kérésem pedig a következő lenne, ha már így elbántak saját csapatukkal, legalább közöljenek le egy helyesbítést, amelyben a valós első, második és nem utolsó sorban a harmadik csapat nevét, fotóit és vállalatát is megemlítik. Azt azonban előre merem bocsájtani, hogy a Kisalföld csapata a következő Voluta fesztiválon kevésbé lesz népszerű, mint az idén megrendezetten, de ezt majd ők is biztosan érzékelni fogják a nézőközönség hozzáállásán. Azért ne csüggedjetek kisalföldes evezősök szép teljesítményt nyújtottatok, csak ha szerkesztőség egy korrekt cikket közölt volna le akkor más szájíze lett volna ennek az egész eseménynek.
  Sok sikert!”
 • 65. Samuka 2008. június 25. 16:49
  „Kedves Beton!

  Köszönöm szépen a magyarázatot! Ezzel megkaptam a választ az utolsó kérdésemre is! Csak azt nem értem, hogy a töbiek miért nem tudták ezzel kezdeni? :) Vagy ott helyben a versenybírók -szervezők miért nem mondták el? Innentől kezdve természetesen visszavonom a "csaló" jelzőt a VN csapatáról, és így a fórumon keresztül virtuálisan "kezet nyújtok" Nektek, megköszönve a versenyzést!

  Kis Mukk! A fenti pár sor Neked is szól! Ezért - ha megengeded - a 64. sz. hozzászólásodra nem reagálok, csak ha külön kéred!

  Beton, még egyszer köszönöm a magyarázatodat!”
 • 64. Uk Muk 2008. június 25. 16:38
  „SAMUNAK!
  Neked aztán nagy arcod van!Csak azt nem tudom,akkor miért nem a családoddal foglalkozól?!Vagy velük nem tudsz komunikálni,vagy nem figyelnek rád,elvagy nyomva?!Itt kiélheted magad,én csak jót nevetek rajtad.Ahoz képest,hogy 3gyereked van,elég primitív egy családos embertől ez a stílus!De ilyenek is kellenek erre a földre.Ja,a helyesírásom,hozzád nagyon fiatal vagyok,ezen még köszörülök és a jó modoron,meg mindenen.De neked meg a nagy arcod,fitoktató tudásod marad,amin változtatni nem lehet.És nem félek a Frodótól!Csoklom,csoklom,csoklom bácsi!”
 • 63. Beton 2008. június 25. 15:10
  „T.Samuka!
  A 61. Hozzászólásodra a válaszom a következő. Mivel a PW csapatával futott verseny már a harmadik volt egy órán belül, ezért te sem gondolod, hogy az utolsó időeredmény volt a legjobb? Természetesen ezt a verseny bírók is tudták jól mert a stoppert kezelő bíró elrontotta a mérést. Persze nem arra akarok kilyukadni, hogy nem jól végezte a dolgát, de hát ő is ember és hibázhat. Ebből adódik, hogy a PW csapata nem 1:13-as időt futott és VN sem 1:14-et hanem jó pár másodperccel többet. Az 1:14-es idő a VN csapatának pedig az előző futamon futott ideje volt. Ami a megosztott első helyet illeti azt pedig a verseny bírák ajánlották fel, ezzel próbálva kiköszörülni azt a csorbát amit idő mérés hiányossága okozott. Persze a szervezők erről nem tehetnek mert versenyt a kiesések alapján próbálták elbírálni nem pedig időmérés alapján ezért nem is lehet őket felelősségre vonni az időmérések pontatlansága miatt, mert azt azért azt ugye nem gondolja senki sem komolyan, hogy egy ember aki az egyik kezével a hangosbemondó a másikkal pedig a kormányt fogja az pontosan tud stopperolni és persze a stoppert megállítani. Úgyhogy kedves PW-s társaim még egyszer hangsúlyozom, nem kértük a megosztott első helyet azt a versenybírák és szervezők ajánlották fel, és senkit sem próbáltunk tisztességtelen versenyben legyőzni mi csak az időeredményt vontuk kétségbe!
  UI: Ha valaki ezek után még mindig kételkedne a VN csapatában akkor az keresse fel azt a kormányost aki az utolsó futamon kormányozta a VN hajóját és kérdezze meg őt, hogy mi a véleménye az utolsó futamról . Az Ő állítása szerint messze nem harapott úgy a hajó mint az azt megelőző futamon és legalább 4-5 másodperccel rosszabb időt futott a VN csapata mint az azt megelőző futamon.”
 • 62. Johny 2008. június 25. 14:43
  „Tisztelt "sportszerűtlenség"
  Én csak az un. "profi" csapatban voltam bent.
  Ami szerintem elég merész kijelentés 4 edzés után...
  Nem mi kértük ezt a titulust, azt mondták hogy ott megyünk és kész, ezért csináltunk egy vegyes csapatot is. Amiben igaz volt hasonlóság az" A" meg a "B" csapat között, de közel sem volt ugyan az, és ezt kérjük ki magunknak, na meg azt hogy CSALÓNAK neveztek minket (lásd nimród 59. hozzászólását), holott szerintem igen is sportszerűek voltunk.
  Nem arrol ment a vita hogy piros ,vagy fehér, vagy kék, vagy profi ,vagy amatőr, hanem a CSALÁSSAL való vádaskodáson.
  Ezt kértük ki magunknak.....
  Én nem fogok nektek magyarázkodni, mert azt csak a bűnösök teszik és nincs mit megmagyarázni.
  Én nyugodtan fekszem és kelek minden nap, mindenki forduljon magába, és gondolkodjon el azon hogy mit is akartok elérni ezzel a sárdobálással......”
 • 61. Samuka 2008. június 25. 12:52
  „Köszi, Nimród, végre egy válasz, ami okokat sorol, nem hőzöng! Erre, ezekre voltam kíváncsi. Köszönöm még egyszer!
  Még arra nem kaptam választ Tőled sem, hogy az elsőbálozó-döntőben az egyértelműen mért időeredmények alapján szerinted miért lett két első hely kihiretve...???”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zene pozsonyi ünnepe

Pozsony - Szombaton este a pozsonyi Fő téren két francia, egy osztrák és két magyar zenekart (a… Tovább olvasom