Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Vizsgálják meg a Motim privatizációját!

A Fidesz bejelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen, hogy a Motim rt. ’95–96-os privatizációját tekintsék át.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, a Fidesz–MPSZ országgyűlési képviselője „Helyszínelés – barátok egykor és most" című sajtótájékoztató sorozatának ötödik, utolsó állomásaként Mosonmagyaróváron a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó Altus-cégcsoport 49,6 százalékos tulajdonában álló Motim rt. privatizációjának körülményeit ecsetelte.

Elmondta: a Motim kft. 1995–96-ban lezajlott magánosításának nyertese az Altus Rt.-ből és a GPS Kft.-ből álló konzorcium volt. Mindkét cég Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz köthető. Szijjártó cégbírósági bejegyzésekre hivatkozva ismertette, hogy a GPS Kft.-t a Motim menedzsmentjének három tagja vette meg Gyurcsánytól és az Altus Rt.-től. Majd a privatizáció előtt álló állami Motim kft. is beszállt a GPS Kft.-be, s annak törzstőkéje 30 millióról 370 millió forintra emelkedett. 1996. január 10-én privatizálta a Motimot az Altus és GPS Kft., a vételár 705 millió forint volt, melynek jelentős részét banki hitelekből fedezték.

Ennek nyomán a kft. részvénytársasággá alakult. Az rt. 1996. december 30-án kiszállt a GPS Kft.-ből és 340 milliós névértékű üzletrészét egymillió forintért adta el az egykori menedzsment tagjainak. Szijjártó szerint ezek a körülmények felvetik a kérdést: a Motim kft. privatizációja során a korábbi menedzsment kinek az érdekeit képviselte, miért emelt egy 13 nappal a privatizációja előtt álló vállalat törzstőkét abban a cégben, amely éppen meg akarta azt vásárolni.

„Ezek a körülmények alkalmasnak látszanak arra, hogy fölvetődjék, hogy a nemzeti vagyon egy elemét furcsa módon adták el. Növeli a dolog jelentőségét, hogy a vevői oldalon megint csak ott találjuk a Magyar Köztársaság jelenlegi miniszterelnökét. Ezért a Fidesz bejelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen a Motim kft. privatizációjának tárgyában, azért, hogy kiderüljön, a magánosítás valóban törvényesen és az adófizetők érdekei szerint zajlott-e le" – fogalmazott a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi erőmű helyett nemzeti park

Az ausztriai Hainburgba vízi erőművet terveztek, ám a felháborodás miatt végül nemzeti parkot alakítottak ki. A Duna menti védett területen korlátok közé szorították az erdőgazdaságot, vadászatot, halászatot, majd alkalmazták az itteni erdészeket. A szigetközi polgármesterek ausztriai tanulmányútjuk második állomásaként a Donau–Auen Nemzeti Parkkal ismerkedtek meg. Tovább olvasom