Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Vizsgálják a műkincsek eredetét

Az ukrán és magyar szakemberekből álló bizottság a napokban kezdi meg munkáját, ami során azt próbálják kideríteni, honnan származik az a több ezer műkincs, amit egy ukrán férfinél találtak a rendőrök és a határőrök. A vizsgálat eredményétől függ, hogy a régiségek visszakerülnek-e Ukrajnába.
A lefoglalt ukrán műkincsekből a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban rendezett kiállítás tegnapi megnyitóján részt vett Ukrajna magyarországi nagykövetségének belügyi, illetve kulturális attaséja is, akik azért látogattak a Lajta-parti városba, hogy a mintegy negyvenzsáknyi régiség származásának megállapítására létrehozott bizottság munkájáról egyeztessenek a városi rendőrkapitánnyal.

Példaértékű együttműködés

Valerii Sviatoboh, a nagykövetség első titkára az ukrán és a magyar rendvédelmi szervek példaértékű együttműködésének nevezte a több ezer műkincs megtalálását. Az ukrán belügyminisztérium magyarországi képviselője a Kisalföldnek elmondta: az ügy felgöngyölítése annak az államközi egyezménynek az eredménye, ami 1995-ben jött létre a két ország között a szervezett bűnözés elleni harc hatékonyabbá tételére.
– Vitalij Kulakov elfogása nem volt véletlen, hiszen az ukrán rendőrségnek már decemberben voltak információi a férfiről.

Az operatív munka eredményeként vezettek a szálak Budapestre, ahol Kulakovnak már 1998 óta volt lakása. Ezt követően adták át az információkat a magyar hatóságoknak, akik aztán elfogták a férfit. Ez az együttműködés jó példája annak, hogyan lehet minden bürokrácia nélkül eredményes, kizárólag szakmai munkát végezni.

– Az államközi egyezmény létrejötte óta Magyarország és Ukrajna együttműködve több jelentős ügyben ért már el eredményeket. Az elmúlt évben például egy embercsempész-hálózatot és egy illegális pornókereskedelmet sikerült így felgöngyölíteni, 2002-ben pedig nagyobb mennyiségű radioaktív anyag behozatalát akadályozta meg a két ország belügyi szerveinek együttműködése. A most leleplezett illegális műkincs-kereskedelem az ukrán kriminalisztikában is egyedülálló.

Gyűjtemények betörésekből

– A következő feladat a műkincsek beazonosítása és származásuknak kiderítése. Erre egy ukrán és magyar szakemberekből álló bizottság áll össze, akik a napokban Mosonmagyaróvárra utaznak. Az elmúlt években több olyan betörés történt Ukrajnában, ami során jelentős értékű gyűjteményeket loptak el magánszemélyektől, múzeumokból és templomokból is. Vélhetően a lefoglalt tárgyak közt ezekből is található. A vizsgálat eredményétől függ, hogy ezek a tárgyak visszakerülnek-e Ukrajnába.

Az érmék és kitüntetések rendelkeznek azonosítószámmal, így ezek eredetét könnyebb lesz megállapítani, az ikonokkal azonban már nehezebb dolguk lesz a szakértőknek.

Valószínűleg az ukrán államé lesznek

– A gepida műkincseket vélhetően az ukrán állam kapja majd meg, mivel ezek nem lehettek magángyűjtemény részei, mert az ásatási leleteket nem lehet kisajátítani. Csakis illegális ásatásból kerülhettek elő, ez pedig az ukrán törvények szerint bűncselekmény. A belügyi attasé szerint az elfogott ukrán férfi egy fanatikus műkincskereskedő, aki szinte egész eddigi életétben ezzel foglalkozott. A napokban újabb házkutatást tartottak budapesti lakásán, ahol további medálokat és érmeket, valamint 17 ezer dollárt találtak a rendőrök.

Derzhaluk Mykola kulturális attasé elmondta: az elsődleges vizsgálatok alapján a műkincsegyüttes legértékesebb része a tizenhét darab ókori és gepida tárgy. Az értékek visszaszerzésére alakult bizottság feladata lesz ezek eredetének kiderítése. Elsősorban azt vizsgálják, melyik ukrán múzeumokból tűnhettek el a tárgyak. A kulturális attasé szerint hatalmas értékeket mentett meg a rendőrség azzal, hogy elkapta Kulakovot, hiszen vélhetően a ritkaságok már egy magángyűjteményben lennének.

Kapcsolódó cikk >>

Válogatott bűnjelek a tárlókban (2004-03-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsos rajkai előhatárnyitás

Szimbolikusan megnyitották szerdán a rajkai magyar–szlovák határt. A brüsz- szeli Európai… Tovább olvasom