Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Vizsgálatok szertáraktól tanműhelyekig

Összességében megfelelő Mosonmagyaróvár oktatási intézményeinek közegészségügyi helyzete.
A városi tisztiorvosi szolgálat Mosonmagyaróvár önkormányzatának legutóbbi ülésén számolt be a város iskoláinak, óvodáinak közegészségügyi helyzetéről. Vizsgálták többek közt az intézmények általános higiénés helyzetét, a kémiai biztonsági, munkavédelmi, illetve a nemdohányzók védelméről szóló előírások betartását. Az elmúlt két évben összesen huszonhat alkalommal tartottak ellenőrzést az intézményekben.

A vizsgálat megállapította, hogy az óvodai férőhelyek kihasználtsága csaknem százszázalékos, a dolgozók higiénés alkalmassága megfelelő. Az intézményekben a nemdohányzók védelméről szóló előírásokat betartják. Az ellenőrzések néhány helyen feltártak kisebb hiányosságokat, mint például: a személyzeti WC-hez nem biztosítottak kézmosót, néhány ablak faszerkezete korhad, a gyermekek által használt öltözőszekrények elavultak.

Az iskolák ellenőrzései célirányosak voltak, nem az intézmények egészét érintették. A kémiai biztonsággal kapcsolatban felmérték a kémiaszertárakban található vegyi anyagok tárolásának, felhasználásának körülményeit, az iskola-egészségügyi ellátást, a tanműhelyeket, valamint a gyermekétkeztetés körülményeit.
A Hunyadi-iskola gépész- és fémipari tanműhelyében hiányzik egy hideg-meleg folyó vizes kézmosó, ami a munka közbeni és az étkezés előtti kézmosást szolgálná.

Ezenkívül megoldatlan a hegesztőműhely frisslevegő-utánpótlása. Ugyanitt a vizesblokkban hiányoznak a törülközőtartók, a zuhanyzóknál a kapaszkodók és a szappantartók.
A Haller-iskola szakácsképzést szolgáló tankonyhájának sarokfala penészes, illemhely nincs az épületben, valamint a megfelelő öltözők nem biztosítottak. A cukrásztanműhelyben pedig kevesebb öltözőszekrény van a szükségesnél.

Az önkormányzati intézményekben a tanulók étkeztetését hét főzőkonyha biztosítja, amik közül öt ételkiszállítást is végez. Nyolc helyen pedig tálalókonyha működik. A konyhák mindegyike – kisebb hiányosságoktól eltekintve – megfelel a jogszabályi előírásoknak. HACCP-rendszert (élelmiszer-minőségbiztosítási rendszert) mindenhol működtetnek, de több helyen problémaként merült fel, hogy azt nem az adott konyhára, konyhatechnológiára építették ki. Általános probléma, hogy az ételmaradék számára nincs, vagy nem megfelelő a tárolóhely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúkban törnek az autók

Gazdasági elemzések szerint az utak amortizációja országosan évi 120–150 milliárd forintot… Tovább olvasom