Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vízpótlás kell a területfejlesztéshez

Addig nincs értelme a Szigetközben a településfejlesztésnek, amíg nincs végleges és kielégítő vízpótlás.
Doborgazsziget: itt már megfelelő a vízhozam az ágrendszerben.
Az Országos Területfejlesztési Hivatal az érintett önkormányzatoknak nemrégiben elküldte a Szigetköz és a Mosoni-Duna területfejlesztési koncepciójának aktualizált változatát. Az egyeztetési anyagot a szlovák–magyar tárgyalásoknak megfelelően módosították. A Kisalföld most a helyi önkormányzatok beépített javaslatait gyűjtötte össze: az igényfelmérést a területfejlesztési hivatal megbízásából a Vízgazdálkodási Tudományos Kutatóintézet (Vítuki) végezte önkormányzatok, gazdasági és nonprofit szervezetek bevonásával. A mintavételes terület bejárása huszonhét településen történt, majd az elküldött kérdőívet 22 önkormányzat küldte vissza: ezen településfejlesztési igényeket gyűjtötte össze az anyag. A javaslatokat beépítették a korábban elkészített koncepcióba.

Javaslat a kártérítés felosztására

Az önkormányzatok elvárásainak lényeges pontja, hogy addig nincs értelme a Szigetközben a településfejlesztésnek, amíg nincs végleges és kielégítő vízpótlás. A községek hiányolják az elmaradt kárpótlást, hisz a Duna elterelése miatt a térség több százmilliárd forintos kárt szenvedett. Ennek része a természet romló állapota, a turisztika, a halászat csökkenése, a munkahelyek elvesztése. A nyolc leginkább érintett település (Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Püski, Kisbodak, Dunaremete, Ásványráró, Lipót) egymilliárdos állami kártérítést vár. Ennek felosztására is érkezett javaslat: a kárösszeg harmadát lakosságszám-arányosan, második harmadrészét területarányosan, s a harmadik részét a hullámtéri terület arányában osztanák szét.

Közép-szigetköziek sérelmei

Az önkormányzatok a halászati jogot is szeretnék megszerezni. Erre pályáztak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban: az ügyben döntés még nem született. Az elektromos halászat betiltását minden megkérdezett fél szorgalmazta. A kerékpárutak kiépítése és fejlesztése is fajsúlyos igény: különösen Püski, Kisbodak és Dunaremete „fájlalja" ennek hiányát. Ezek a közép-szigetközi települések azt is sérelmezik, hogy – bár szerintük őket érintette leginkább a Duna elterelése – a rehabilitációból szinte teljesen kimaradtak. Megemlítendő még egy Mosonmagyaróvár–Jánossomorja közötti aszfaltcsík építése is, mely által csatlakozhatnának a turisták a kedvelt Fertő tavi útra. A hajózás feltételeinek kialakítása (elvesztették a dunaremeteiek a hajóállomásukat is) mellett javaslat érkezett még az árvízvédelmi művek (Ásványráró, Mosonmagyaróvár) biztonságának növelésére.

Több támogatás szükséges

Az Alsó-Szigetközben a belvízelvezetés okoz gondot, a csatornák újbóli kikotrására van szükség. A dunakiliti önkormányzat tervet készíttetett az elterelés miatt szárazzá vált ágak vízhez juttatására: ám a kivitelezés százmilliós költségeit egyedül nem tudja vállalni. Bár a megyei önkormányzat támogatta a Szigetköz-bizottság azon javaslatát, hogy a dunakiliti duzzasztóművet helyezzék üzembe, a C variáns létesítményeit pedig üzemen kívül, mindez azonban ellentmond a hágai bíróság döntésének. Az anyagban megemlítik: a bejárás utáni tapasztalatok alapján a térségnek nagyobb állami támogatásra lenne szüksége.

Kapcsolódó anyagok >>

Szigetköz: Titkos pályázati anyag (2005-10-12) >>
A nemzeti park ügye leginkább pénzkérdés (2003-09-07) >>
Dunamenti Nemzeti Park: Az érdek közös (2003-02-19) >>
Érvek egy közös nemzeti park mellett (2005-08-26) >>
A Szigetköz Nyugat felé kacsingat (2005-05-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzérségi gránát egy család kertjében

A Jánossomorján élő Bali család október közepén egy sziklakert építéséhez hozatott földet Kereszt utcai családi házuk udvarába. A föld eldolgozásakor egy 25 centiméter átmérőjű, 60 centiméter hosszú, rozsdás fémtárgyat találtak, amelyről valószínűsítették, hogy fel nem robbant bomba vagy nagyobb ágyúlőszer lehet. Tovább olvasom