Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Vízi zarándokok a Duna mentén

A Melk–Budapest vízi zarándokút érinti megyénket is – ismertették az útvonal fejlesztői Kisbodakon, ahol az egykori gátőrházat alakítanák át kulturális célokra.
A Melk–Budapest vízi zarándokút létrehozásáról tárgyaltak a napokban Kisbodakon, a szigetközi kistelepülést szintén bekapcsolnák az útvonalba. Medve Ivett és Szarvas Zoltán, a Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. ügyvivői ismertették az elképzeléseket. Kiemelték, hogy tevékenységük középpontjában a Mária-út, az osztrák Mariazell és az erdélyi Csíksomlyó közötti 1400 kilométeres táv, gyalogosan 60 nap alatt megtehető zarándoklatok szervezése áll. Ez az útvonal a vízi túrázók számára is vonzó lehet a Duna mentén haladva.

A zarándokút fejlesztői Melktől indulva mérték fel  nemrég a látványosságokat.
A zarándokút fejlesztői Melktől indulva mérték fel nemrég a látványosságokat.

Mivel e táv megtétele mintegy két hónap, ezért javaslatuk szerint kisebb szakaszokra is bontható. A zarándokútvonal fejlesztésében részt vevő partnerek nemrég a Melk–Pozsony közti szakaszt, annak látnivalóit térképezték fel. Az alsó-ausztriai Melk városából egyébként egy közel 400 folyamkilométeres evezés után, 16 nap alatt érkezhetünk el Budapestre, érintve és megtekintve több mint tíz ausztriai város – köztük Bécs –, valamint Pozsony, Komárom, Esztergom hagyatékát, megismerve Szigetköz és Csallóköz természeti szépségeit, népi hagyományait.

– Évente mintegy kétezren mennek végig ezen a szakaszon, ki hitéből indíttatva, ki saját határait feszegetve vagy éppen pihenő turistaként. Ezért is mondjuk, hogy más a huszonegyedik századi zarándoklat, mint az évszázadokkal ezelőtti – hangsúlyozta Szarvas Zoltán, aki szerint sok máriás kegyhely fűzhető fel megyénkben is az útvonalra.
Pándi László, a Duna-régió Víziturisztikai Szövetség ügyvivő elnöke kifejtette: egyeztetnek a vízüggyel az egykori kisbodaki gátőrház felújításáról, mely kulturális célokat szolgálna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem lesz települési adó

Két tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület legutóbbi ülésén a város jövő évi… Tovább olvasom