Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Vízi üldözés a Szigetközben

Szinte akciófilmbe illő vízi üldözés után fogtak el a mosonmagyaróvári rendőrök két férfit illegális elektromos halászat közben Dunakilitin.
Rendőrségi felvétel: A bűnüldözők tetten érték a rapsicokat.
Az egyébként elhagyatott dunakiliti duzzasztómű környékén élénk mozgás volt az elmúlt napokban, így a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nyomozói figyelni kezdték a területet. A vizsgálódás során – videofelvételek tanúsága szerint is – a duzzasztómű környékén élénk elektromos halászatot végzett néhány férfi.
Jelenleg tilalmi időszak van bizonyos halfajokra, valamint a megyei halászati felügyelőségtől is azt a tájékoztatást kapták a rendőrök, hogy semmiféle elektromos halászati eszközre nem adtak ki engedélyt ezen a területen.
Az előzetes terepfelmérést követően a nyomozók megpróbálták tetten érni a társaságot csütörtökön este. A rendőrök motorcsónakkal néhány méteres távolságra megközelítették az éppen aktívan tevékenykedő rapsicokat és felszólították őket, hogy kövessék őket a partra.

A nyomozók olyan közel voltak a halászokhoz, hogy látták a csónakban az elektromos eszközt és a halakat is. A csapat látszólag tudomásul vette a felszólítást és elindultak a part felé a rendőrök mögött. Néhány másodperc múlva azonban megfordultak és a rendőrökénél sokkal nagyobb teljesítményű motorcsónakjukkal kereket oldottak. A nyomozók üldözőbe vették a menekülőket, ám rövid hajsza után az orvhalászok technikai fölénye miatt ezt fel kellett adniuk.

A rendőrök másik csoportja azonban a parton „őrizte" a tilosban járók gépjárműveit. Alig negyven perc elteltével meg is érkezett a két férfi a partra, ahol el is fogták őket. A csónakjuk azonban addigra teljesen üres volt, minden nyomot eltüntettek belőle. Ám a rendőrök hamar megtalálták a korábban kifogott halakat és az illegális elektromos eszközt is. A dunakiliti T. Gy.-t és a dunaszigeti L. E.-t – akik egyébként mindketten hivatásos halászok – a Rendőrség előállította és ellenük jogosulatlan halászat miatt indítottak eljárást. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a továbbiakban kiemelt figyelmet fordít a környék orvhalászaira, ezért kérik mindazok jelentkezését a 96/215-433-as telefonszámon, akik hasonló jelenséget tapasztalnak.

Mit kezdjünk az elektromos halászattal?

Elektromos halászat
Noha az elektromos halászat betiltása érdekében meg-megújuló erővel politikai és társadalmi kampány folyik, a „villanyozás" bizonyos feltételek mellett lehetséges. Persze a tevékenység engedélyköteles, törvényileg korlátozott és szabályozott. A mostani tettenérés kapcsán Pintér Csaba, a megyei földművelésügyi hivatal halászati és vadászati felügyelőségének vezetője elmondta: a megyében semmiféle engedélyt nem adtak ki elektromos halászatra.

Ha engedély és bejelentés nélkül történt a villanyozás, akkor a jogosulatlan, tiltott módszerrel végzett halászat szabálysértési eljárást von maga után. A víz kezelőjére halgazdálkodási, az orvhalászra halvédelmi bírságot szabhatnak ki. Hivatásos halászokról lévén szó, az eset a halászjegy bevonását is kiválthatja. Vida András, az Előre Halászati Szövetkezet elnöke lapunktól értesült a történtekről, így a részletek ismerete nélkül nem kívánta kommentálni az esetet. Annyit mindenesetre hangsúlyozott: bűncselekmény semmiképpen nem, csakis szabálysértés történhetett.

Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke igen örül a rendőrök hatékony működésének orvhalászügyben: – Ezekkel az emberekkel szemben megfelelően el is kell járni. Minket szidnak, mert kevés a hal, pedig a kárókatonák és a rapsicok csinálják a legtöbb kárt. Az elektromos halászatot elítélem. Ugyanakkor sejtjük, hogy a bejelentett és nyilvántartott elektromos halászeszköznél sokkal több „dolgozik" vizeinken.

Sinkó Lajos, a Szigetköz Horgászegyesület elnöke évtizedek óta hadakozik a villanyozás teljes betiltása érdekében: – Eddig is minden lehetséges fórumon szót emeltem az elektromos halászat teljes betiltása érdekében. Az örökös problémák ellenére persze tudomásul vesszük a törvényileg szabályozott engedélyezést. Ezzel együtt mélységesen elítélem a villanyozást, s szeretném, ha egyszer és mindenkorra ezt a halászati módot törvényileg megszüntetnék.

Kapcsolódó cikkek >>

Élőlánccal tiltakoznak az elterelés ellen (2003-03-24) >>
A nemzeti park hajthatatlan (2002-11-25) >>
Dunamenti Nemzeti Park: Az érdek közös (2003-02-19) >>
Folytatódik a rehabilitáció (2002-07-11) >>
Megegyezni Szigetköz érdekében (2002-10-26) >>
A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rómában teljesedett be az életmű

A vasárnap Rómában a boldogok sorába emelt dr. Batthyány-Strattmann László avatási ceremóniáján… Tovább olvasom