Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vízi társulat: az adósok egyharmada nem fizet

A Mosonmagyaróvári Vízi Társulat érdekeltségi hozzájárulást vet ki mindazokra, akiknek területükön földdel rendelkeznek. Azonban sokan nem értik: nyújt–e valamilyen szolgáltatást a társulat, amiért fizetniük kellene.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény és az azt megelőző vízgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok alapján is a földtulajdonnal, földhasználattal rendelkezőknek a földterületükkel összefüggésben lévő belvízvédelmi művek megépítéséhez és karbantartásához érdekeltségi hozzájárulást kell fizetniük.
Ezt az összeget az idei évben hektáronként négyszáz forintban határozták meg, ám sokaknak a kiküldött csekken az előző évi hátralékokkal együtt közel tízezret kellene a társulatnak átutalni. A társulati érdekeltségi hozzájárulás összegét a törvény köztartozásnak minősíti, s a határidőig befizetetlen köztartozásokat elméletileg a területileg illetékes jegyzőnek adóként kötelessége lenne behajtani, a gyakorlatban azonban ez ritkán valósul meg.
Drobnitsch Tamás, a Mosonmagyaróvári Vízi Társulat intéző bizottságának elnöke is hallott már az őket ért kritikákról.
– Az emberek egy része azt mondja, minek ezt befizetni, amikor a társulat nem is tesz semmit az ő érdekükben. Ez az állítás valótlan – mondta az elnök. – Csatornaépítés, tisztítás, közműépítés, vízelvezetés tartozik a feladataink közé, melyeket koncentráltan végzünk. Sokan azt gondolják: „ha már fizetek, akkor miért nem az én földemen végeznek munkálatokat?„. Erre azt tudom mondani: egyszerre nem tudunk több településen is 5–6 milliós beruházásokat végezni, s így nem olyan látványos a tevékenységünk, mint az induláskor volt. A feladataink zöme áttevődött most már a Szigetközbe. Akinek ingatlan, termőföld, erdő, legelő vagy gyep van a birtokában, annak fizetnie kell az érdekeltségi hozzájárulást. Az összeget a küldöttgyűlés határozza meg, s a befizetendő pénz adónak minősül. Mi általában próbálunk az emberek tisztességére apellálni, s a hátralékokat igyekszünk békés úton behajtani. Ha nem sikerül, akkor az illetékes jegyző segítségét kérjük, aki felszólító levelet küld, majd végső esetben végrehajtó útján rendeztetheti a számlát. Egyébként hozzávetőlegesen az érintettek harminc százaléka nem fizet a Mosonmagyaróvári Vízi Társulatnak – mondta Drobnitsch Ta-
más.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fluoridos só a fogszuvasodás ellen

A gyerekeket tekintve rendkívül rossz helyen állunk Európában a fogszuvasodási hajlam terén.… Tovább olvasom