Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Vízi maraton az ágrendszerben

A Duna két oldalán elterülő Szigetközt és Csallóközt mostanság – a folyón kívül – egyre több dolog köti össze: a Duna-menti Nemzeti Park tervei mellett hamarosan egy nemzetközi vízi maraton helyszíne lesz a folyó kétoldali ágrendszere.
A nagy hajóegységekben induló szurkolókra is számítanak a szervezők – képünk illusztráció.
A közös uniós tagság és a leendő nemzeti vagy europark tervei tovább szelídíthetik a korábban korántsem felhőtlen magyar–szlovák viszonyt. Bár a Duna vízhozamának kérdése máig rendezetlen, a civil szerveződések máris elkezdték a kapcsolatok kiépítését.


A szlovákok Dunakilitin tanulnának


Ennek keretében március elején a vidéki turizmusról szóló tanfolyam kezdődik, mely során a Nyitrai Vidékfejlesztési Intézettől oklevelet is kaphatnak a résztvevők. Ez a dokumentum a vállalkozói engedély kiváltása után szakképesítésnek minősül. A szlovák Kormorán Társulás a sikeres dunakiliti vízi fesztivál mintájára, idén első ízben csallóközi vízi fesztivált rendez Csölösztőn. A Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás is bekapcsolódott a két terület idegenforgalmának fejlesztésébe. Dunakilitire egyébként az érdeklődőknek tanulmányutakat is szerveznek Szlovákiában. Vidéki turizmussal kapcsolatos konferencia áprilisban Halászin, szeptemberben pedig a csallóközi oldalon lesz. Ezeken a két érintett szakaszon végzett idegenforgalmi szolgáltatásokról szóló felmérések eredményeit ismertetik. A Kormorán Társulás hamarosan elkészítteti az ágrendszer környékének régiómarketing-tervét, amely arra is kitér, hogy lehetne a két ol dal kínálatát együtt megjeleníteni az idegenforgalmi piacon.

Kenumaraton

A szezon csúcsa azonban minden bizonnyal a szeptemberre tervezett Szigetköz–Csallóköz vízi maraton lesz. Ennek során több mint 42 kilométert kell evezniük a nevezőknek a Duna kétoldali ágrendszerében. A versenyzők a denkpáli hallépcsőnél siklanának át vízi járművükkel az arra az időre megnyíló magyar–szlovák határon. A megmérettetés nemzetközi: bárki benevezhet, aki elég erőt érez magában a táv leküzdéséhez. A verseny célja a szigetközi és a csallóközi hullámtér közös alapokon nyugvó turisztikai hasznosításának elősegítése. A Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület és partnere, a Kormorán Társulás egy körpályát tervezett. Ebből 24 kilométer esik a magyar oldalra, 9 kilométer a szlovákra és ugyanennyi a közös folyószakaszon leevezett táv. A rendezvény fővédnökségére a szlovák és a magyar környezetvédelmi minisztériumot kérik fel. A legjobb párosnak az erkölcsi elismerés mellett 42 ezer forint üti a markát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátat vetnek az utazó bűnözésnek

A bűnözést és a közlekedési balesetek számát is jelentős mértékben sikerült visszaszorítania a… Tovább olvasom