Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Vízi határállomások nyíltak a Dunán

Hivatalosan szombattól üzemel a Dunaremete és a szlovákiai Nagybodak közötti turisztikai céllal létrehozott vízi határállomás.
 Csónakkal, motorcsónakkal, jachttal, kenuval lehet majd itt kikötni. A magyar–szlovák diplomáciai jegyzék Rajkán, Ásványrárón és Gönyűnél is kijelölt ilyen határpontot.

„ Ennek a határállomásnak a jelentősége évek múltán egyre nagyobb lesz, most Schengen kiskapujának is nevezhetjük" – mondta tegnap Újszászi Zsolt alezredes, a hegyeshalmi határrendészeti kirendeltség vezetője a dunaremetei vízi határállomás megnyitóján. Az átkelő hivatalosan múlt szombattól üzemel, s a szlovákiai Nagybodakot köti össze a szigetközi településekkel. Marovics Géza polgármester elmondta: az egykori hajóállomás területe kedvelt turisztikai célpont, az önkormányzat a vízüggyel közösen rendben tartja ezt a területet. Alkalmas terep volt egy vízi határállomás kijelölésére, hisz a kilencvenes évek elején itt a vízi szállítmányozási lehetőség is megszűnt. Szigetköznek jelenleg nincs határkapcsolata a szomszédos Csallóközzel, ez az átkelő jelenti az első lépcsőfokot.

Világostól szürkületig használható

Újszászi Zsolt határőrparancsnok hozzátette: ugyanolyan úti okmányokra lesz szükségük a turistáknak, mint a többi átkelőn, vagyis személyi igazolványra vagy útlevélre. Itt nincs folyamatos ellenőrzés, a zöldhatár vizsgálatát összekötik majd a szúrópróbaszerű bejárásokkal. Az átkelőt világosodástól szürkületig lehet igénybe venni, s az idei szezon október 31-ig tart, ezután jövőre májustól használható újra az állomás. Újszászi Zsolt megemlítette: évekkel ezelőtt a határőrök is gyakran ellenőriztek itt, rengeteg albán vagy afgán határsértőt fogtak, s sokan bele is fulladtak a vízbe. Mára azonban „csendes lett" a környék.

Kertész József, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke is örömtelinek nevezte a határátkelő megnyitását, hisz a legközelebbi vízi beléptetés korábban Komáromnál volt a Dunán. Lelkes Ilona, a szlovákiai Nádasd polgármestere arra emlékeztetett: évtizedekkel ezelőtt a csallóköziek csónakkal jártak át Dunaremetére, majd folytatták útjukat Győr felé.

A résztvevők ezután egy motorcsónakos bejárásra indultak. Kiderült: bár magyar oldalon kiépített az infrastruktúra, a szlovák részen kijelölt határállomás térsége egyelőre nagyon benőtt, elhanyagolt. A dunaremetei hajóállomásnál ellenben vadkempingezni is lehet, s ez a legjobban megközelíthető. Igaz, csónakleeresztő és -kiemelő hely itt sincs kiépítve, ám fél kilométerrel lejjebb, a „Kereszteknél" ki lehet venni a kenukat, csónakokat. A kijelölt határállomás Dunaremetén egyébként egy kilométer hosszú. Marovics Géza elmondta: egy hallépcső tervei néhány héten belül elkészülnek, ebben már egy kishajó-kiemelő is szerepel.

Több kijelölt pont

Megyénkben több turisztikai átkelő is érintett a nemrégiben elfogadott magyar–szlovák diplomáciai jegyzék pontjai között. Dunacsúny és Rajka között három helyen is lehetőség nyílhat az átkelésre: kettő kerékpárral és gyalog közelíthető meg (egyik a hármas határ, szoborpark felé vezet). Emellett a két település között van egy kijelölt vízi határszakasz is. A vízi állomások esetében természetesen csak a hajózási szabályok betartásával lehet átmenni a túlsó partra. A következő turisztikai pont Ásványráró és Szap között található: ez is vízi átkelő. Gönyű és Kolozsnéma között komp és kishajók is közlekednek a kijelölt szakaszon. Bodak–Dunaremete és Szap–Ásványráró esetében a szaktárca azért szorgalmazta, hogy minden évben csak május elsejétől október végéig legyen nyitva, hogy a turisták ne zavarják a rétisast a fészkelésben.

Kompkikötő?

Marovics Géza a jövőbeni tervekről is beszélt: hét szigetközi település, s a csallóközi községek is szándéknyilatkozatot fogalmaztak meg arról, hogy egy dunaremetei kompkikötő üzemeltetésében részt vállalnának. A tervezésre a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás anyagi segítségét is kérnék. Ezzel párhuzamosan egy hallépcső tervezésére már 8,6 millió forintot nyertek a Szigetköz-pályázaton, s hamarosan a jet-ski pályájuk újbóli engedélyeztetését is kérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen szabad strand, drága termálok

Itt a kánikula és a vakáció, a legtöbb gyerek vízközelbe vágyik, ám a családok számára már egynapos fürdőzés is komoly költségekkel jár. Mosonmagyaróvár – folyói ellenére – megbízható szabad strandokban nem bővelkedik. Tovább olvasom