Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Vízgazdálkodás évi 70 millióból

Vámosszabadi és Hegyeshalom térségében végeznek csatornarekonstrukciót idén a Mosonmagyaróvári Vízitársulat munkatársai. A társulás nyitott az együttműködésre.

Rajkától Vénekig, Jánossomorjától Börcsig százhúszezer hektárnyi területen, 41 település vonzáskörzetében tevékenykedik a Mosonmagyaróvári Vízitársulat, mely jelenlegi formájában 1979 óta működik.

– A vízügy és az önkormányzatok, gazdák munkáját segítve a vízi társulatunk 385 kilométernyi csatorna karbantartását, kezelését vállalja, de a vízi műtárgyakra is figyelünk. Az utóbbi időszakban előtérbe került, hogy ne csak a víz elvezetésével foglalkozzunk a szántóterületekről, hanem a víz megtartásával is – magyarázza Fazekas Imre, a Mosonmagyaróvári Vízitársulat elnöke. A szervezet évente 60–70 millió forintból gazdálkodik, amelyből a tagok érdekeltségi hozzájárulása 45 millió forintot tesz ki. Korábban az állam minden befizetett forint mellé még egyet hozzátett, viszont most pályázhatnak a különféle beruházásokra, fejlesztésekre. A Mosonmagyaróvári Vízitársulat az elmúlt években 27 milliót kapott az alsó-szigetközi ág vízpótlására és rekonstrukciójára, 43 millió forintot tudtak Ásványrárón és Nagybajcs környékén a munkálatokra fordítani. Tavaly Vámosszabadin 3,5 millió forintos önerőből kezdték el a csatornarekonstrukciót, melyet idén tovább folytatnak. Lébény környékén 4,2 millió forintból iszapolnak, irtanak cserjét, hét kilométeren Hegyeshalomban végeznek hasonló munkálatokat. Vének térségében a belvíz, a Lajta jobb parti csatornáján a tél végén az árvíz ellen védekeztek. A következő nagyobb beruházásuk a szigetközi befejezése után a Hanságban lenne a tervek szerint.

Fazekas Imre: Rajkától Vénekig, Jánossomorjától Börcsig százhúszezer hektárnyi területen gazdálkodik a társulat.
Fazekas Imre: Rajkától Vénekig, Jánossomorjától Börcsig százhúszezer hektárnyi területen gazdálkodik a társulat.

A 2006-ban választott vezetőség racionalizálta a szervezet pénzügyi helyzetét – hangsúlyozza Fazekas Imre. Így 2004-hez képest felére csökkentették a személyi jellegű kiadásokat. Szigorították a befizetési fegyelmet, melynek eredménye, hogy a gazdák hozzájárulásai 95 százalékban be is érkeznek.

A 2006-ban választott vezetőség racionalizálta a szervezet pénzügyi helyzetét. 2004-hez képest például felére csökkentették a személyi jellegű kiadásokat.  
– Több tízmilliós tartalékkal rendelkezünk, melyet vissza kívánunk forgatni. Megfelelő pályázati lehetőségekben reménykedünk, ebben az önkormányzatok, a kistérségi társulás együttműködésére is számítunk – szögezte le az elnök. Mint mondja, a vízrendezési elképzelésekben és egyéb területeken ki tudnák egymás munkáját egészíteni, a társulat ehhez megfelelő szakemberekkel, gépparkkal is rendelkezik. A társulat csütörtökön a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Tanács ülésén is bemutatkozik. Ugyanaznap 10 órától küldöttgyűlést tartanak az Erkel utcai Irodaházban.

A gazdák számára a Barátság u. 8. szám alatti irodában vagy a 215-344-es telefonszámon bővebb információval szolgálnak a tervekről.

Olvasóink írták

 • 4. Őreghal 2010. június 19. 22:28
  „A Mosonmagyaróvári Vízitársulat elnökének elképzeléseit támogatja a vízitársulatokról szóló ez év januárjában életbe lépett új törvény, miszerint a Társulat ne csak a víz elvezetésével foglalkozzon a szántóterületekről, hanem a víz megtartásával is. Az elmúlt évek megalapozott és jó szakmai munkáját most már a törvény adta lehetőségek szerint bővíthetik és azoknak a tagjaiknak is tudnak közcélú vízgazdálkodási szolgáltatást végezni, akiknek nem a többlet káros vízek elvezetése, hanem a rendelkezésre álló vízek visszatartása a cél. A Társulat közcélú feladtként meliorációs munkákat is végezhet a társulati hozzájárulás felhasználásával.”
 • 3. jánosi 2010. április 21. 21:18
  „1.
  és a tiszteletdíjak ?”
 • 2. agyar 2010. április 21. 16:26
  „A Hanságot lecsapolták, a Dunát elterelték, megváltozott még az éghajlat is. Lement a talajvíz szintje, alapvetően megváltoztak a hidrológiai viszonyok. Ha árvíz jön akkor a Vízügynek és az önkormányzatoknak vannak feladataik. Ez a cég túlélte önmagát , csak a gazdákat sarcolja, a csatornáikat ha karban tartja
  hanem , semmi jelentősége nincsen már . Nincs víz !
  Napjainkban vicces lenne ha egy régi törvény alapján a török elleni háborúra szednének adót !”
 • 1. vizsla 2010. április 21. 15:32
  „szerencsétlen földtulajdonosok évekóta fizettnek a vizi társulatnak ,ők meg nem csináltak semmit!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vers- és prózamondó verseny a Haller-iskolában

A költészet napja alkalmából huszonegyedszer rendezte meg a Haller-iskola a városi vers- és… Tovább olvasom