Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Vizet fakasztanak a Szigetközben

A legtöbb szigetközi településen megkezdődtek a rehabilitációs munkálatok.

A tavasz beálltával a legtöbb szigetközi és Mosoni–Duna melletti településen megkezdődtek a rehabilitációs munkálatok. Meder- kotrás, betonbontás, földmunkák és műtárgyak építése van soron: a tervek szerint nyárra a legtöbb helyen befejezik a munkákat.
Az összes szigetközi és mosoni-dunai rehabilitációs pályázatot  támogatják a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatalban. Tavaly év végén 310 milliót osztottak szét tíz település, a vízügyi és a nemzeti park igazgatósága között: a csúszás miatt ebből az összegből csak idén lehet rehabilitálni.
 
Dunaremete volt a legnagyobb nyertese az állami pénznek: 66 millió forintos támogatást kaptak a helyi csatorna vízkormányzására és vízellátásának biztosítására. A szerződést most a vízügyi igazgatósággal kötik meg, s a tervek szerint április végén a kivitelezés is megindulhat.

A Kisalföld információi szerint a csatornát magántelkek végében alakították ki, ám a kétszázötvenből valaki nem örült ennek: betemette a kikotort mederszakasz felé eső részét. Máriakálnok 45 forintot nyert a Kálnoki-Duna rehabilitációjának harmadik ütemére. A napokban megkötik a kivitelezési szerződést, s még áprilisban megkezdődhet a munka. Ennek során három műtárgyat építenek, valamint a Halászi és Máriakálnok közötti közúti híd burkolatát megerősítik. Rajka a Mosoni-Duna rehabilitációjára pályázhatott, s nyert: 43 és fél millió forintot a helyi holtág következő ütemére. A korábban megkezdett munkákat januárban folytatták, most már egészen az egykori libatelepig kikotorták a meder nagy részét.

Dunaszeg idén a Kis-Morotva-tó rehabilitációjára kapott 37 és fél millió forintot. A munkálatok háromnegyedével már végeztek: a határidő október, ám úgy tűnik, május végére befejezik a rehabilitációt. Sulyok Attila polgármester örömmel nyugtázta, hogy Lipót mindkét beadott projektje kedvező elbírálást kapott. A Nagy-Gyöpi-üzemcsatorna kivitelezésére 21 millió 665 ezret, a Széna-Fűi-csatorna rehabilitációjának tervezésére 3 milliót nyertek. A közbeszerzési eljárás mindkét esetben lezárult: a tervezőről és a kivitelezőről jövő héten dönt a testület, így az érdemi munka néhány héten belül elkezdődhet. A kivitelezés csak két hónapot vesz igénybe, a szerződés szerint az üzemcsatornának szeptember végéig kell elkészülnie. Dunasziget a Zátonyi strand rehabilitációjára kért és kapott 12 millió 464 ezer forintot. A munkák itt is elkezdődtek. A kivitelező átvette a munkaterületet, s a balesetveszélyes betonlejáró egy részét lebontják: ezt a rész kaviccsal töltik fel. A strand mellékhelyiségét és öltözőjét is elbontják, és egy korszerű létesítménnyel helyettesítik. Szeretnék a gyaloghíd utáni benőtt szakaszt is rehabilitálni, s egy kis szigetet kialakítani: mindez a nyári szezonra már meg is valósulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár az Arlington zoknigyár

Információink szerint – s ezt egy csütörtöki SMS is megerősítette – a mosonmagyaróvári Arlington kft. drasztikus létszámleépítéseket tervez a közeljövőben. Az egykori magyaróvári kötöttárugyár területén működő, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő német tulajdonú zoknigyártó cég mintegy százhúsz dolgozójából mindössze alig harmincat tart meg az év második felétől. Tovább olvasom