Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Vízbe ugrott az ellenőr a bizonyítékért

Kisbodak, Ásványráró - Még az alig tízfokos vízbe is beugrott hétvégén az egyik szigetközi halászati ellenőr a bizonyítékért: a lebuktatott rapsic halas zsákjáért. Két nyakzóhálóval dolgozó férfit is „tetten értek": érdekesség, hogy egyikük egy kft. halfeldolgozója.
Rengeteg dolguk akadt hétvégén a halászati ellenőröknek, s két nyakzóhálóval „dolgozó" rapsicot is sikerült lebuktatniuk. Császár István, a megyei sporthorgászszövetség és Prém Árpád, a győri Előre Halászati Szövetkezet halászati ellenőre először péntek este kapott bejelentést, hogy Ásványrárónál, a Bagaméri-ágrendszerben illetéktelenek hálót tettek a vízre.

„A helyszínre érve több hálót is észrevettünk a vízben. Képbe kerültek egy általunk ismert rapsicvonal tagjai, így hajnali megfigyelést szerveztünk" – mondták a halászati ellenőrök. „Három férfi: a vámosszabadi T. T., egy szőgyei és egy győri tevékenykedett a folyón, egyiküknek csigatáplis ladikja volt a vízen. Hajnali négy körül egy eldugott ladikkikötőnél, a bagaméri vízmérőlépcsőnél jöttek a partra. Egy zsákba tették a halat, nagyjából tizenöt kilót, ám dörzsöltek voltak, a hálót ugyanis eldugták. Ellenőriztük a megfigyelt rapsicokat, akik tagadták, hogy azt hálóval fogták volna: azonban a halak nyakzásából és sérüléseiből egyértelmű volt, hogy ez történt. Egyiküknek horgászengedélye is volt, s egy orsó és horgászkészség nélküli botot hoztak oda, bizonygatásként, hogy ezzel fogták a pikkelyeseket. Paduc, szilvaorrú, karikakeszeg és védett leánykoncér volt náluk: ez utóbbi miatt nemcsak jogosulatlan halászat, hanem természetvédelmi károkozás miatt is feljelentjük az illetőket. Később egyébként a parton, egy zsákba eldugva a 45–50 méteres nyakzóhálójukat is megtaláltuk. Az eset érdekessége, hogy a vámosszabadi illető egy ásványrárói kft. halfeldolgozójának alkalmazottja, vélhetően a lopott halakat saját maguknak adták volna el" – mondta Prém Árpád és Császár István.

Lefoglalva: Császár István és Prém Árpád halászati ellenőr a Kisbodakon lebuktatott orvhalász nyakzóhálóját és halait mutatja.
Lefoglalva: Császár István és Prém Árpád halászati ellenőr a Kisbodakon lebuktatott orvhalász nyakzóhálóját és halait mutatja.

Szombat éjszaka aztán újra akcióba lendültek az ellenőrök. „Ellenőriztük a látókörünkbe került rapsicok halászeszközeit. Egyikük ladikja vizes volt, látszott, hogy nemrégiben használták. Már három napja figyeltük az orvhalászt, s tudtuk, hogy Kisbodakon illegálisan hálózik. Vasárnap hajnalban egy másik autóval visszamentünk a helyszínre, s elbújva figyeltünk. A püski N. I. csónakjából kiszállva, a halakat zsákba tette, a hálót ő is elrejtette. Biciklijére pattanva – melyet gyakran a csónakjában magával visz – hazafelé indult, amikor megállítottuk.

Azt állította, hogy rossz a fékje, s bennünket kikerülve továbbhajtott volna, ám utolértük: egy gyors mozdulattal közben a halas zsákot a vízbe hajította.

Utánaugrottam a hideg vízbe, s kimentettem a bizonyítékot" – mondja Császár. „Ezután arrogánsan viselkedett, becsmérelt bennünket: közben megtaláltuk az ötvenméteres vizes, pikkelyes nyakzóhálóját is. Feljelentést teszünk ellene jogosulatlan – engedély nélküli –, valamint a megtalált balin miatt tilalmi időben folytatott halászat miatt" – mondták. Azt ígérték: húsvét előtt további fokozott ellenőrzéseket tartanak.

Olvasóink írták

  • 3. Lomex 2009. április 07. 20:35
    „Hajrá Csaszi! Csak így tovább! Az a baj, hogy ezeknek néphagyomány a rabsickodás.”
  • 2. lolita 2009. április 07. 17:32
    „Mindenesetre eleg gyakori a hallopas es igen a nagy üzletemberek akik ilyennel probalkoznak,hat szegyelheti magat!”
  • 1. rivotril2mg 2009. április 07. 17:04
    „ez rendkívül borzasztó történet.... lehet el is sírom magam 10 perc múlva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félmilliárdból építettek új csarnokot

Kimle - Önerőből kétmillió eurós beruházással új raktár- és üzemcsarnokot épített a Biella Kft. Az… Tovább olvasom