Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Vízbe rántotta a terepjárót a Mosoni-Duna

Egy hajót akartak kivontatni a Mosoni-Dunából egy terepjáróval. Végül az autó a vízbe sodródott, a vezetőnek menekülnie kellett.
  
„BMW X5 a Mosoni-Dunában az Englernél" – írta olvasó-tudósítónk, aki a rövid tényközléshez fotókat is csatolt. Mint megtudtuk, az autó tulajdonosának egy barátja küldte a nem mindennapi akcióról a felvételeket és számolt be róla napilapunknak.

A gépkocsi vezetőjének éppen annyi ideje maradt, hogy az utolsó pillanatban kiugorjon a terepjáróból – mesélte a neve elhallgatását kérő tudósítónk.
– Napi szinten „rakunk be és veszünk ki" hajót a Mosoni-Dunából, de még soha nem fordult elő ilyesmi.

A hajó tulajdonosa a vízi járművet nyáron a folyón tartotta, és most, a hideg idő beálltával szerette volna kivinni azt a vízből. A trélerrel felszerelt terepjáróval a Kálnoki híd melletti sólyánál akarta kiemelni a hajót. Az áradás belekapaszkodott a járműbe, és hiába volt behúzva a kézifék, nem tudta megakadályozni, hogy el ne sodorja az ár.

A gépkocsi vezetőjének éppen annyi ideje maradt, hogy az utolsó pillanatban kiugorjon a terepjáróból – mesélte a neve elhallgatását kérő tudósítónk.

Úgy tudjuk, hogy szombaton este értesítették a katasztrófavédelem munkatársait. Ők a helyszínre érkezve próbálták kihúzni a gépkocsit, de ez a nagy sodrás miatt lehetetlen feladatnak bizonyult.

A terepjárót viszont sikerült a parthoz rögzíteni (hogy ne sodorja tovább a víz), és bójával jelölték meg. Tudósítónk szerint másnap reggel egy traktor és búvárok segítségével folytatták a többórás mentést, mire végre sikerült kihúzni a vélhetően már totálkáros autót.

– Hajóskörökben nem kedvelt a Mosoni-Duna, mert nem homogén a meder: néhol 35 centiméter mély, máshol 5 méter. A Kálnoki híd melletti sólyánál pedig nagy a sodrás, a fizika törvényei ellen pedig nem lehet mit tenni, még egy ilyen erős autóval sem – tette hozzá olvasó-tudósítónk.

A Mosoni-Duna Hajós Egyesület korábbi elnöke, Csereklyei László nem emlékszik hasonló esetre a Mosoni-Dunán. A tapasztalt hajós elmondta, hogy a fenti a legrégebbi sólya Mosonmagyaróváron. Az utóbbi időben sokan inkább az Itató mellett kialakított, térkövezett, húszméteres pályát használják (ez kevésbé meredek, és itt nem sodor annyira a folyó).

Vasárnap délelőtt kisebb csődület alakult ki a Mosoni-Duna ezen pontján. A közelben lakó Lévainé Mészáros Andrea elmondta, délelőtt 9–10 óra körül sokan összegyűltek. „Azt hittük, valaki meghalt, de aztán kiderült, hogy egy terepjárót sodort el a víz, melynek vezetője szerencsére megmenekült."

A híd közelében lévő hotel munkatársai – akik a vendégektől értesültek a balesetről – sem emlékeztek hasonló esetre itt, pedig a nyár folyamán sok hajót tesznek itt vízre vagy emelnek ki onnan.

Korábban írtuk:

"BMW X5 a Mosoni-Dunában az Englernél" – írta olvasó-tudósítónk, aki a rövid tényközléshez fotókat is csatolt. Mint megtudtuk, az autó tulajdonosának egy barátja küldte a nem mindennapi akcióról a felvételeket.

A gépkocsi vezetőjének éppen annyi ideje maradt, hogy az utolsó pillanatban kiugorjon a terepjáróból.

Olvasó-tudósítónk felvétele.
Olvasó-tudósítónk felvétele.

A neve elhallgatását kérő tudósítónk elmondta, hogy nem gyakran használnak terepjárót a hajók vízből kihúzására, ám a mostanihoz hasonló eset még nem történt soha. Az áradás belekapaszkodott a járműbe, és hiába volt behúzva a kézifék, nem tudta megakadályozni, hogy el ne sodorja az ár.

Vasárnap délelőtt húzták ki a folyóból traktor és búvárok segítségével a vélhetően már totálkáros autót.
Olvasó-tudósítónk felvétele.
Olvasó-tudósítónk felvétele.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz sofőr, 26 szír utassal

Egy teherautóban akarta Ausztriába csempészni a szíreket egy orosz sofőr. Mosonmagyaróvár térségében… Tovább olvasom