Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Víz nélkül nem lehet

A Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Parkot előkészítő bizottság elemzőmunkát végez, s a szlovák féllel egyezkedik. Dr. Haraszthy László, a bizottság elnöke szerint a vízmegosztás és a nemzeti park kérdését nem lehet egymástól elválasztani.
Dr. Haraszthy László
Szeptemberben a májusi mosonmagyaróvári tanácskozás és az azt követő fórum után – az akkori megegyezés szerint – Ásványrárón folytatta volna soros üléseit a Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park előkészítő bizottsága. Mivel érdemi előrelépés egyelőre nem történt az egyeztetéseket illetően, ezért nem volt értelme a megbeszéléseknek. Dr. Haraszthy László helyettes államtitkár szerint Bős–Nagymaros ügyét sem lehet elválasztani a nemzeti park ügyétől.

Kölcsönös beszámoló a szlovákokkal

– Mivel nem szerettük volna önmagunkat ismételni, egyelőre nem hívtuk össze az előkészítő bizottság ülését – kezdte az elnök. – A szlovák féllel való egyeztetés továbbra is zajlik, kölcsönös és pontos információkkal látjuk el egymást.

Csütörtökön Sarródon a magyar–szlovák környezetügyi bizottság szokásos féléves ülésén tizenkét pontból álló megbeszélésen a gyalogos turisztikai határátkelők és egyéb kérdések mellett szó esett a közös nemzeti park ügyéről, s kölcsönös beszámolók hangzottak el az eddig elvégzett munkáról. Jelenleg elemzőmunkát végeznek a két ország illetékes bizottságaiban az elképzelésekről. A szándék tehát szlovák és persze magyar részről továbbra is megvan a közös projektre, ám az még nem tisztázott, hogy ez nemzeti parkként, vagy esetleg valamilyen más formában valósulhatna meg.

Elválaszthatatlan kérdések

– Azt gondolom, hogy Bős–Nagymaros, illetve a dunai vízmegosztás kérdését nem lehet elválasztani a nemzeti park ügyétől. Megfelelő vízmennyiség nélkül a táj sebeit nem lehet begyógyítani. Így az érkező vízmennyiség kérdésében is kemény tárgyalások várhatók északi szomszédunkkal, ha – remélhetőleg hamarosan – folytatódnak ezek a megbeszélések.

A szlovák dunai kormánybiztos Dominik Kocinger nyilatkozatának – miszerint a magyar fél halogató taktikája hátráltatta az eddigi megbeszéléseket – hátterét nem ismerem. Annyi azonban bizonyos: ha bármelyik fél is húzza az időt, annak az az oka, hogy az Európai Unióban ezek a vitás kérdések minden bizonnyal tompulni fognak – mondta dr. Haraszthy László.

Döntés hamarosan

A magyar Országgyűlés hamarosan dönt arról, hogy a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladata lesz kinevezni a magyar kormánymeghatalmazottat a dunai vízmegosztás kérdésében. Papíron máig Székely László volt dunai kormánybiztos – akinek a magyar kormány másfél éve megszüntette pozícióját – a tárgyalódelegáció vezetője Bős–Nagymaros ügyében. Ezt az érintett is megerősítette lapunknak még szeptemberben, s az eltelt idő alatt a szlovák fél sem kapott értesítést Székely László visszahívásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gurít vagy szurkol az egész falu

A bajnoki mérkőzéseket játszó négy püski tekecsapat mérkőzéseit élőben, kivetítőn keresztül… Tovább olvasom