Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Víz alá kerül a hullámtér

A szigetközi hullámtér „vízügyes” elárasztása egy napot ismét késik: kedden reggel kezdődik a feltöltés. Dunacsúnynál már hétfőn megnyitották a csapokat, de technikai gondok miatt el kellett azokat zárni: holnap azonban már a kisebb szigetek egy része is „megúszik”.
Másfél hónap és még egy nap. Ennyit késett a szigetközi hullámtér elárasztása, ám ma reggeltől a tervek szerint két héten át megnyitják a zsilipeket a szlovákiai Dunacsúnynál.

Az esőzések és a szükséges másodpercenkénti 2500 köbméter pozsonyi vízhozam elérése után hétfőn reggel már elkezdődött a szigetközi hullámtér elárasztása, azonban technikai hiba csúszott a manőverbe a szlovák oldalon. Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője emiatt hétfőn meghívást kapott északi szomszédunk vízügyeseitől egy újabb megbeszélésre.

– Tudomásom szerint a dunacsúnyi vadvízi pálya balesetveszélyessé vált, így le kellett állítani az elárasztást – kezdte az igazgató. – Azonban csak egy napra, kedd reggelre már másodpercenként 160 köbméter vizet engedünk a hullámtérbe, folyamatosan 2–3 nap alatt elérheti a maximális 230–240 köbmétert. Az elárasztás miatt megemelkedő vízszint csak egy-két nap múlva lesz látható Dunakiliti és Ásványráró között. A szlovák szakemberekkel abban is megegyeztünk, hogy lehetőség szerint két hétig tartjuk is ezt a szintet. Itt arra volt szükség, hogy fejeljük meg azt a megállapodást, amely eddig 600 köbmétert írt elő maximálisan: most vállalta a szlovák fél, hogy ezt 800 köbméterre fölemeli, és ezt köteles tartani, amíg 1500-nál több érkezik Pozsonynál. Az elárasztásban a dunakiliti duzzasztómű is közreműködik. Most a denkpáli hallépcső mögötti terület s Cikolasziget magasságában a szigetvilág egy része is víz alá kerül. Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvő területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka lesz víz alatt. A mesterséges árvíz előnyös az élővilág számára, de átmenetileg veszélyezteti a vízi turizmust.

Hétfőn délután a denkpáli hallépcsőhöz vezető híd magasságmérőjénél látszott: legalább ötven centiméterrel magasabb volt néhány órával korábban itt a víz. Az elárasztás azonban csak egy napot késett, mára a hídon való átkelés is veszélybe kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netszoba a klubkönyvtárban

A mecséri kultúrház mintegy 9 millió forintos rekonstrukciója során kialakítottak egy internetes… Tovább olvasom