Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Vitát hozó kistérségi bölcsődeforintok

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári kistérségi társulás a térségi bölcsődei együttműködés lehetőségeinek kidolgozására munkacsoportot alakított. Az egyetemmel szorosabb lehet az együttműködés, a tanintézmény a pályázatok tudományos hátterét biztosítaná.
A mosonmagyaróvári kistérség októberi tanácsülésén élénk vita bontakozott ki arról, hogy ki alkalmazkodjon kihez: eddig ugyanis a tanácsüléseket kedden tartották, ám ez a térség országgyűlési képviselőjének, Tóth Tiborné dr.-nak parlamenti elfoglaltságai miatt nem volt megfelelő. Végül a társulás „engedett", így az ülés csütörtökre került. Már az első napirendi pontnál „heves hozzászólások" tarkították a jövő évi költségvetési koncepciót. Széles Sándor (Máriakálnok) a közoktatás nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, s a kisiskolák csökkenő forráslehetőségére. Balsay Zsuzsanna (Kimle) arra panaszkodott: „Évek óta leépítünk, a gyerekek száma csökken, nem tudjuk majd az iskolákat működtetni."

Széles szerint a mosonmagyaróvári szakképzési központ megalakulásával Máriakálnok is hátrányos helyzetbe kerülhet.
Ők ugyanis a szakképzésben érdekelt Haller-iskolával az elsők között kötöttek társulási szerződést, így a kálnoki iskola tagintézményként helyben maradhatott. Ha a központ létrejön, új szerződést köthetnek, ezáltal elkerülhet tőlük a felső tagozat.

E témához szorosan kapcsolódott a kistérségi bölcsődei együttműködés. A tervek szerint a társulás településeiről hozhatják majd a gyerekeket Mosonmagyaróvárra. A költségmegosztás éles kérdés lehet, a központi normatíva ugyanis nem fedezi az ellátási kiadásokat. Magyarán: a belépő községeknek „saját" gyerekeik után fizetniük kell. Széles kérdésére Botos Gábor titkár úgy válaszolt: a kistérségi társulás nem lehet „önhikis". „Így aztán ha bármit elvállalunk, nekünk kell finanszíroznunk. Nem önkormányzati feladat a bölcsődések teljes költségének vállalása, „önhikiből" pedig nem lehet kipótolni a hiányzó összeget.

Ha ezt a feladatot is magunkra vállaljuk, a többi feladatra még kevesebb pénz jut. Támogatom a kistérségi bölcsődei ellátás beindítását, csak ezt ne ostoba módon tegyük" – mondta Széles. Szabó Miklós elnök javaslatát végül elfogadták: munkacsoport alakult, mely év végéig kidolgozza az együttműködés tervezetét.

Dr. Schmidt Rezső, a Nyugat-Magyarországi Egyetem helyi karának megbízott dékánja az együttműködés lehetőségeiről beszélt a kistérségi polgármestereknek. „A szellemi kapacitással, tudományos műhelyeink munkáival a pályázatokon közösen indulhatnánk." Összeállítottak egy témalistát: a diplomamunkájukat készítő hallgatók a településeket leginkább érintő kérdésekkel foglalkozhatnak. Széles Sándor szerint külföldön a politikai döntéshozók mögött ott áll az egyetemeken végzett megalapozó munka. Végül Török Sándort (Mosonszolnok) bízták meg egyetemi kapcsolattartónak. A kistérségi társulás a Hegyeshalom és Csorna közötti személyszállítás szüneteltetésével is foglalkozott: egy nyilatkozatot fogadtak el, mely szerint ez a lépés ellentmondana a térségi érdekeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unió nem megoldásokat, hanem lehetőségek kínál

Mosonmagyaróvár - Az „50 év integráció 50 helyszínen" című országos programsorozatban részt… Tovább olvasom